Informació general

Josep Reyner, economista: "A Espanya, els pensionistes ja hem començat a perdre diners"

Per Lluís Rovira i Barenys

L'economista Josep Reyner, ahir, en la seva xerrada sobre pensions

L'economista Josep Reyner, membre de la sectorial d'economistes de l'ANC, va ser el protagonista d'una xerrada, ahir a la tarda a la sala d'actes del Casal de la Gent Gran, sobre el futur de les pensions sota un enunciat força clar, "Sí, cobrarem les pensions". Reyner va fer una introducció explicant com i quan es va crear el fons de pensions. Segons Reyner, va ser l'any 2000 i des de llavors aquest fons va anar creixent fins l'any 2012 en què l'estat espanyol va començar a retirar-ne diners, "enguany la Seguretat Social s'ha hagut d'endeutar en més de 5.000 milions d'euros per a pagar la primera paga extra de l'any. Segons l'Airef (Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal) Espanya necessitarà endeutar-se en 15.000 milions d'euros cada any durant els propers 10 anys per a poder fer front a les pensions". Reyner va seguir explicant que a partir d'ara, amb el fons de pensions a zero, l'estat espanyol només pot fer tres coses; endeutar-se encara més si els mercats exteriors segueixen comprant el deute espanyol, o bé retallar les pensions o, com a tercer supòsit, augmentar les cotitzacions. Reyner també va precisar que la solució podia ser una barreja dels tres supòsits i va advertir que el deute públic espanyol se situa al voltant del 100% del PIB, un nivell molt alt i vulnerable a les pujades del tipus d'interès que es produiran.

En tot cas, per Reyner, "a Espanya ja hem començat a perdre diners", referint-se als pensionistes. Reyner va dir que des de l'any 2013 ja no s'apugen les pensions respecte a la pujada de l'IPC i això comporta una pèrdua del poder adquisitiu, "les pensions només pugen un 0,25% i només l'any passat, el 2016, l'IPC va pujar un 1,9%. S'estima que fins l'any 2022 això podria suposar un descens del 10% del poder adquisitiu de les pensions. Reyner va oferir les dades dels darrers anys per demostrar que el comportament a Catalunya ha estat diferent al conjunt de l'estat; menys atur i sous una mica més elevats han fet que s'hagi contribuït més, en proporció, al fons de pensions, "la majoria d'experts, entre ells tres premis Nobel d'Economia, asseguren que una Catalunya independent és viable. Ens hem de poder alliberar de les traves que ara tenim i desenvolupar les polítiques pròpies, com qualsevol estat".

En el darrer apartat de la xerrada i després de la intervenció del públic, Reyner va precisar que l'estat espanyol està obligat a pagar les pensions a tots els pensionistes, "a partir del dia que s'arribi a un acord negociat entre Catalunya i Espanya, Catalunya ja es farà càrrec de les pensions. Fins llavors l'estat espanyol seguirà pagant les pensions."

Comenta aquest article