Informació general

Crònica d'un referèndum marcat per la repressió

Per Lluís Rovira i Barenys

Cua de gent per anar a votar a l'institut Cambrils, ahir abans del migdia

Jornada històrica plena de contrastos la que es va viure ahir a tot Catalunya i, com no, a Cambrils. El referèndum, malgrat la brutal violència que van emprar els cossos policials de l'estat sumat al sabotatge informàtic per part del govern espanyol, va tirar endavant com va poder i va donar uns resultats concrets. Culminava, així, un període de 15 dies que havien estat marcats per la persecució i la repressió sense límit a tot el que fes olor de referèndum.

Un dia que no s'acabava mai

La jornada del referèndum va tenir un preàmbul força intens. El dia abans, davant les informacions de que es podien precintar els col·legis electorals la ciutadania es va començar a organitzar a través de grups de WatsApp al voltant dels 10 col·legis electorals. Després de debats interns, en la majoria dels casos es va resoldre no ocupar els espais electorals la nit abans. Tot i això, un grup d'uns cinquanta persones estaven decidides a passar la nit dins l'Institut Cambrils però no va ser possible accedir-hi i finalment una quinzena de joves van passar la nit a les portes d'aquest centre. També hi va haver gent que va passar la nit davant de la seu electoral de l'escola Guillem Fortuny.
També des dels grups de WatsApp es va fer una crida a que la gent acudís als col·legis electorals a les cinc del matí per tal de protegir-los. A les portes dels diferents centres s'hi va anar concentrant la gent a partir d'aquesta hora i cap a les set del matí van "aparèixer" les urnes, les paperetes i els sobres. Més tard, es constituïen les meses electorals. També van anar acudint, a primera hora, una parella d'agents dels Mossos d'Esquadra a cada col·legi, aixecant una acta de la situació i mantenint-se fora del recinte durant tot el dia.
A les 9 del matí es van obrir els col·legis electorals amb la notícia donada una hora abans, de que hi havia cens universal, és a dir, la gent podia votar en qualsevol col·legi electoral, tan de la mateixa població com d'una altra. Un quart d'hora després, però, tot s'aturava pel sabotatge informàtic de l'estat espanyol. Al col·legi Guillem Fortuny no es va poder posar en funcionament la votació ni a les 9 del matí i no va obrir portes fins les 10h. Els informàtics d'un costat i l'altra jugaven al gat i la rata i tal com s'anava tancant un sistema se n'obria un altra, però amb moltes dificultats. La gent, però, va esperar durant hores, estoicament, a les portes dels col·legis electorals en un ambient de molta tranquil·litat i amb moltes ganes de votar. Es van veure escenes de gent plorant, emocionada, un cop havia acabat de dipositar la papereta a l'urna.
La majoria de gent va poder votar en el període comprès entre la 1 del migdia i les cinc de la tarda que va ser el període en el que el sistema informàtic va funcionar amb més fluïdesa i es va poder fer la feina amb normalitat. A partir d'aquesta hora es van tornar a repetir els problemes informàtics. En algun col·legi, fins i tot, no es va poder reprendre la normalitat fins les 3 de la tarda.

La violència entra en escena

Però ben aviat, poc després de l'obertura dels col·legis electorals, van començar a arribar pels telèfons mòbils imatges esgarrifoses de la brutal violència que estaven utilitzant la Policia Nacional i la Guàrdia Civil contra la gent que volia votar, a diferents indrets del país. Tot i això la gent no es va moure i va continuar davant les seus electorals.
Però la cosa va anar a més. Cap el migdia ja es parlava de més de 300 ferits per l'acció policial. A primera hora de la tarda va circular un vídeo en el que es veia una filera de furgonetes policials passant per l'antiga N-340 al terme municipal cambrilenc. El neguit es va multiplicar. La Policia i la Guàrdia Civil ja havia atonyinat gent a Tarragona i la imatge de les furgonetes va fer disparar totes les alarmes. Pels grups del WatsApp s'afirmava de la presència de la Guàrdia Civil a diferents col·legis cambrilencs, sense que fos veritat. També es va fer una crida a la gent, cap a l'hora de dinar, per a que anés a defensar els llocs de votació. En l'imaginari de la gent ja es veia la presència policial a Cambrils i més quan van començar a arribar imatges de les càrregues policials a Mont-roig del Camp i Pratdip. Van ser hores de neguit que va fer que la majoria de col·legis tanquessin portes abans d'hora. A la platja, els dos col·legis electorals del carrer de Colom es van tancar a quarts de set de la tarda i es va redirigir la gent al Centre les Basses, enmig d'una gran manifestació al carrer. El Centre Cultural també va tancar abans d'hora i també ho van fer els dos col·legis electorals de llevant, escola Cambrils i escola Guillem Fortuny, així com el de ponent, Escola d'Hoteleria. A la darrera hora només funcionaven dos col·legis amb cens universal, el Centre les Basses i l'escola la Bòbila. A l'escola la Bòbila, al darrer moment, es va fer marxar gent pel temor de la presència immediata de la Guàrdia Civil.
Finalment, però, els cossos policials no van fer acte de presència a Cambrils. Tot i això, el recompte de vots es va fer en un altre lloc per por encara que aparegués la policia i robés els vots emesos.

Comenta aquest article