Informació general

Núria Pérez: "L'esperit emprenedor s'ha de fomentar des de l'escola"

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: Núria Pérez, Joan Veciana, Camí Mendoza i Ana López, ahir a la Torre del Llimó

La Torre del Llimó va acollir, ahir a la tarda, una xerrada sobre emprenedoria en el marc del desè aniversari de l'entitat SECOT (Voluntariat Sènior d'Assessorament Empresarial) a la demarcació de Tarragona. La regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Cambrils –Ana López– va ser l'encarregada de presentar l'acte, el qual va comptar amb la presència del president de la delegació de SECOT a Tarragona –Joan Veciana–, la periodista –Núria Pérez– i l'alcaldessa, Camí Mendoza que va ser l'encarregada de cloure la sessió.

Joan Veciana: "Força, equilibri, valor i seny com a quatre elements fonamentals per a l'emprenedor"

En la seva intervenció, el president de la delegació tarragonina –Joan Veciana– va explicar que SECOT és una entitat sense ànim de lucre dedicada a l’assessorament, formació i tutories especialitzades sobre gestió i desenvolupament empresarial. Els seus membres són antics empresaris i executius que, en règim de voluntariat, ofereixen els seus coneixements i experiència a entitats, persones i empreses. El servei municipal Cambrils Emprèn –que es va posar en marxa l'any 2002–, ja fa gairebé quatre anys que treballa conjuntament amb aquesta associació per complementar l’assessorament tècnic empresarial que s’ofereix des de l’Ajuntament i afavorir la creació d’ocupació. La delegació tarragonina de SECOT –ubicada a Reus– compta amb 42 sèniors i, segons va dir, "teníem molta il·lusió de celebrar aquests 10 anys amb una sèrie d'activitats i xerrades amb gent jove i emprenedors". En les seves paraules, Joan Veciana es va referir als quatre valors dels castells –força, equilibri, valor i seny– com quatre elements fonamentals en el món de l'emprenedoria.

A continuació va ser el torn de la periodista i subdirectora del Diari de Tarragona –Núria Pérez– que va fer una pinzellada del seu llibre publicat l'any 2016 i titulat "Emprendre i innovar" –per encàrrec de la càtedra per al Foment de Innovació Empresarial de la URV–. El llibre recull quinze experiències empresarials impulsades per joves del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que en no trobar feina van decidir crear-la, amb un gran capacitat de treball i d’assumir riscos. En la seva presentació, Núria Pérez va posar alguns exemples que formen part d'aquest llibre com: un jove que va canviar la seva feina per dedicar-se a l'ofici de pastor per prevenir incendis; un altre jove que va dissenyar un caiac desmuntable; un altre cas d'un emprenedor dissenyador de jardins verticals o el cas de tres joves tarragonins que van impulsar un hostel low cost, entre d'altres.

Núria Pérez:
"L'emprenedor no neix, sinó es fa; ser emprenedor és una manera de viure"

Segons va afirmar Pérez, "totes són iniciatives amb valors com la sostenibilitat o la proximitat que aposten per l'autoocupació i pel territori". De tots aquests casos, Pérez va extreure una sèrie de consells que es plasmen al llibre. Alguns d'aquests són que "l'emprenedor no neix, sinó es fa; ser emprenedor és una manera de viure; no es pot pensar a curt termini; no tenir por al fracàs; els coneixements tècnics o de mercat no són suficients; no hipotecar el patrimoni; saber delegar; l'esperit emprenedor s'ha de fomentar des de l'escola i que caldria més incentius fiscals i administratius". Per acabar, Pérez va manifestar: "a l'inici, la majoria d'aquests emprenedors van estar en vivers d'empreses com aquest. Expliquen que els hi són molt útils per crear sinergies".

Comenta aquest article