Informació general

Michele Angioni, (Proactiva Open Arms): "Som persones que salvem persones"

Per Berta Ruiz

Un moment de la visita guiada al vaixell Astral, ahir a la tarda

Des del passat diumenge està amarrat, al port de Cambrils, el vaixell Astral de la Fundació Proactiva Open Arms, l'ONG catalana destinada al salvament i rescat de vides humanes al mar. Creada l'octubre de 2015 per Òscar Camps, la seva primera acció va ser l'assentament a Lesbos d'un grup de voluntaris, encarregats d'ajudar als refugiats sirians que intentaven arribar a l'illa. Actualment, la seva zona d'actuació és el Mediterrani central i segueixen amb la labor de rescat de persones immigrades que intenten creuar el mar des de l'Àfrica per arribar a Europa.

Campanya de sensibilització

Aquesta iniciativa al port de Cambrils forma part d'un conveni de col·laboració amb Ports de la Generalitat, a través del qual l'ONG desenvolupa una campanya de sensibilització amb el vaixell, destinada essencialment a sensibilitzar als escolars de primària i secundària sobre la crisi humanitària que es viu al Mediterrani.  La campanya es va iniciar el passat 1 de novembre al port de l’Ametlla de Mar i va continuar cap al port de Sant Carles de la Ràpita. Durant aquesta setmana estarà al port de Cambrils i després anirà cap a Vilanova i la Geltrú, Arenys de Mar, Blanes, Palamós i finalitzarà la ruta al port de Roses. Ja fora de Catalunya, l'itinerari es clourà al port de Mallorca. En cadascun dels ports on s'amarra el vaixell Astral, Proactiva Open Arms organitza una sèrie d'activitats que es complementen amb la visita del vaixell, xerrades amb vídeos de l’activitat de l’ONG a la Mediterrània i tallers adreçats a alumnes de primària i secundària per donar a conèixer la seva acció a la Mediterrània. També està obert al públic en general. El seu horari és de 10 a 13 i de 16.30 a 20 hores.

Michele Angioni: "Vam passar de tenir 4 socorristes a comptar amb dos vaixells"

Tal com ha explicat el capità del vaixell Astral a revistacambrils.cat –Michele Angioni–, "els tres pilars fonamentals de l'ONG són l'acció, la comunicació i la sensibilització". Ara, hi ha dues missions en marxa, una missió operativa sobre el terreny i l'altra de visualització. L'ONG compta amb dues embarcacions: l'Astral –que és el buc insígnia de l'organització– i el remolcador Golfo Azzurro –un pesquer de 43 metres d'eslora i 8 de mànega donat per una companyia naviliera basca–. Actualment, el remolcador segueix treballant en el rescat de refugiats i emigrants en aigües internacionals davant de les costes líbies, concretament a 24 milles de Líbia. Al llarg d'aquests dos anys d'activitat, Proactiva Open Arms ha dut a terme 35 missions i compta amb més de 350 voluntaris, tant al mar com a terra. Segons ha dit Angioni, "nosaltres vam néixer d'una emergència. Vam passar del no res a ser grans rescatadors. Vam passar de tenir 4 socorristes a comptar amb dos vaixells i, tot, gràcies a la gent que hi va creure i a també al 96% de les donacions privades que es destinen a l'ONG".

Milers de persones s'embarquen en barques controlades per màfies

De fet, una de les crides que fan des de l'ONG és que la gent col·labori econòmicament amb aquesta causa per seguir realitzant aquestes accions de rescat. Ells ajuden a milers de persones que fugen dels seus països en guerra o empobrits i que s'embarquen en barques controlades per màfies. Algunes d'aquestes barques són antics vaixells de pesca que els modifiquen i fan fins a tres cobertes, és a dir, tres pisos a mode de "classes". Els de dalt de tot són els que paguen més diners, mentre que els de baix de tot són els que han pagat menys diners. En les barques més grans s'hi poden arribar a encabir fins a un miler de persones que no saben nedar i als quals se'ls hi donen uns salvavides no homologats que no serveixen en cas de naufragi. A més, segons van explicar ahir, només se'ls hi dóna un 10% del combustible necessari per arribar a Itàlia que és el país més proper i, en alguns casos, una brúixola o un telèfon satèl·lit per demanar ajut. Tot plegat, "és conduir-los a un mort segura". També existeixen d'altres barques encara més modestes que són una mena de zodiac d'una sola càmera.

"És una persona que s'està ofegant, no són il·legals"

Per altra banda, el segon gran pilar de l'ONG, segons Angioni, és la comunicació. "Europa explica mentides i nosaltres portem als periodistes a on està passant. Els periodistes que s'embarquen amb nosaltres són part de la tripulació i viuen la missió, és una part molt important per comprendre el problema i explicar-lo". Finalment, el tercer pilar de l'organització és la sensibilització i educació, especialment dels nens. Durant l'any 2016, l'ONG va arribar a més de 16.000 escolars. "Els nens veuen sense prejudicis i cal educar, conscienciar i informar la població. El problema d'aquesta gent és viure o morir. Nosaltres som persones que salvem persones, és una persona que s'està ofegant, no són il·legals. Ho fem perquè crec en la llibertat d'aquesta gent que es veu forçada a embarcar en aquestes vaixells", ha comentat el capità del vaixell Astral.

Explicació del tipus d'armilles no homologades que duen els refugiats a les barques



Dalt i baix, el vaixell Astral de Proactiva Open Arms amarrat al moll cambrilenc

Comenta aquest article