El taller "Viatge a un univers de curiositats interestel·lars" acosta l'astronomia de forma propera i entenedora
![]() |
D'esquerra a dreta: Roger Cabré, Urbano Lorenzo i Gerard Martí en la xerrada d'ahir al vespre |
En el marc de la Setmana de la Ciència va tenir lloc, ahir al vespre al Centre Cultural, el taller titulat Viatge a un univers de curiositats interestel·lars, a càrrec de Roger Cabré professor del Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV i Urbano Lorenzo professor del Departament de Psicologia de la URV. D'una forma propera i entenedora, tant Roger Cabré com Urbano Lorenzo van explicar diferents curiositats sobre l'univers, què és i quin tipus d'objectes hi ha.
Per exemple van explicar que el sol és una estrella que està al centre del sistema solar i la Terra hi gira al seu voltant, mentre que la Terra també gira sobre ella mateixa cada dia. També van explicar que hi ha vuit planetes principals, entre els quals n'hi ha alguns de gasosos com Júpiter o Urà. En aquest punt, Cabré va indicar que Plutó ha estat descatalogat com a planeta i és considerat un planeta menor, perquè es va descobrir que hi ha deu o dotze planetes més que són de la mateixa mida que Plutó. Per tant, segons va dir, "hi havia dues opcions: o s'incloïen tots aquests nous planetes menors o a Plutó també se'l considerava un planeta menor, com ha passat".
Tal com va explicar Cabré, "el sistema solar no s'acaba en l'últim planeta, sinó que hi ha roques que donen voltes al sol. És un núvol d'objectes com l'anomenat núvol d'Oort que és des d'on surten els cometes. Els cometes són pedres no massa grans que cauen per l'atracció del sol, es desfan i fan la seva famosa cabellera". També van explicar diferents curiositats sobre la nostra galàxia la Via Làctia com la seva forma en espiral i la seva configuració, així com les mides en les que es mesuren les distàncies a l'univers. Són unitats enormes que es calculen en anys/llum: és l'espai que recorre la llum en un any i suposa uns 960 milions de quilòmetres.
Atles de l'Univers per conèixer millor el cel
Per conèixer més sobre tot aquest món de l'astronomia, Urbano Lorenzo va explicar que hi ha un programa gratuït de codi obert Stellarium que representa un cel realista en 3D, tal com es veuria amb l'ull nu, amb binoculars o amb telescopi. També es fa servir per projectors de planetaris. Per la seva part, Roger Cabré també va fer ús de la pàgina web www.atlasoftheuniverse.com. Aquest web està dissenyat per a donar una idea general de quin aspecte té ara mateix el nostre Univers. Hi ha nou mapes principals al web, i cada un té aproximadament deu vegades l'escala de l'anterior. El primer mapa mostra les estrelles més properes i la resta de mapes amplien lentament el camp fins a arribar a l'escala complerta de l'Univers visible.
L'activitat, que va ser presentada pel director del Museu d'Història Gerard Martí va ser organitzada per la Unitat ComCiencia de la URV, l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament, l'Antena de la URV i el Museu d'Història de Cambrils.