Informació general

L'organització laboral de l'Ajuntament, tot un puzle de difícil encaix

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la sessió plenària d'aquest passat divendres

El camí cap a l'elaboració de la Relació de Llocs de Treball de l'Ajuntament (RLT) s'està convertint en un viacrucis pel govern municipal que es queda sol i sense suports de la resta de grups polítics sumat a la desconfiança que manifesten públicament els treballadors municipals. En el ple d'aquest passat divendres se'n va veure una nova mostra en el punt de l'ordre del dia que tractava de l'aprovació inicial de l'organigrama municipal com a primera fase de l'elaboració de la RLT. Aquest organigrama municipal que es va portar al plenari, segons va explicar el regidor d'Hisenda i Personal, Jaume Gila, configura l'organització de l'estructura de l'Ajuntament i segons el regidor, "s'ha fet en base a unes entrevistes i a uns qüestionaris omplerts pel personal de l'Ajuntament per a conèixer les característiques dels llocs de treball que ocupen. Posteriorment es van fer unes sessions de treball i s'han establert els mecanismes pertinents per tal d'afavorir la implantació posterior". El regidor Jaume Gila va explicar que per completar el procés de l'elaboració de la RLT falten encara dues fases més i que en aquest primer pas fet fins ara s'havien identificat disfuncions a quatre eixos temàtics. En aquest nou organigrama municipal es detallen les àrees de treball i s'inclouen propostes de canvis organitzatius, reubicació d'actuals llocs de treball, reclassificació de determinats llocs, canvies en els nivells organitzatius, agrupació de competències,...

Tots els grups de l'oposició, en contra

Tots els grups de l'oposició es van mostrar crítics amb la presentació d'aquest organigrama i amb la poca informació que se'ls havia facilitat sobre aquest procés. La regidora no adscrita Encarni Bello va dir que la RLT "neix morta ja que no té el suport dels treballadors de la casa". Per la seva part, el regidor no adscrit, Santi Gámez, va dir que s'havia polititzat aquesta elaboració de la RLT i que hi havia un profund desacord per part dels treballadors de l'Ajuntament.

El regidor de l'AdC, Ivan Sanz, va criticar el fet que es presenti un organigrama sense definir bé, "hi ha un apartat en el que hi posa que tot i el que es digui a l'organigrama, el govern municipal pot fer i desfer com vulgui i a això no hi podem donar suport. Sanz va criticar que algun departament, com és el de Salut, quedi desmantellat i va assenyalar algunes incongruències, "no sabem com s'implementarà aquesta RLT, tota a l'hora?, progressivament?"

David Chatelain, regidor del PP, va criticar el fet que no s'hagués buscat el consens i va reclamar tenir accés a les dues propostes alternatives que l'empresa encarregada de la RLT havia fet i que els regidors de l'oposició no han arribat a veure. Chatelain va dir que el nombre d'àrees que es vol aplicar és excessiu i va preguntar si els llocs de gerència que es contemplen comportaran increments de sou. El regidor del PP també va criticar la supressió del departament d'Activitats i va demanar que aquest punt es reconsideri.

El regidor de Ciutadans, Imanol Rico, va acusar el govern municipal de diferenciar entre "bons i mals treballadors" i els va acusar d'incompliment dels terminis i del lliurament d'informació, "la RLT es basava en tres fases i l'empresa que l'elabora porta més d'un any de retard. Per enllestir aquesta primera fase han trigat quatre vegades més que el temps que es va acordar". Rico va acusar el govern municipal d'haver provocat una paràlisi a l'Ajuntament, "la primera fase havia de tenir més informació i només ens presenten un organigrama".

Oliver Klein, regidor de l'NMC, va exposar uns arguments semblants als seus companys d'oposició, "no s'ha buscat una corresponsabilitat amb els grups de l'oposició ni amb els treballadors. Klein també va demanar conèixer les altres dues propostes presentades per l'empresa que elabora la RLT i va expressar els seus dubtes respecte a com s'escollirà la figura del gerent, els treballadors de l'Ajuntament ens han fet arribar les seves inquietuds, va manifestar Oliver Klein.

Camí Mendoza: "Els hi demano comprensió i generositat"

El regidor Jaume Gila va sortir al pas de les crítiques dient que s'havia debatut molt i que s'havien fet moltes reunions en la elaboració d'aquest organigrama, "s'ha anat endarrerint tot el procés. No volíem fer les coses amb presa". A continuació va ser l'alcaldessa, Camí Mendoza, reconeixent que no s'havia complert el calendari establert i demanant comprensió, "no ha estat fàcil arribar fins aquí i no ho serà arribar fins el final. Fem un esforç per ser més comprensius, és un procés complexe. Després d'això ve la fase d'al·legacions i admetrem totes les que puguem. Els hi demano comprensió i generositat".

Després d'aquesta crida a la generositat de l'alcaldessa, el regidor de l'AdC, Ivan Sanz, li va recordar el cas de la pujada de sous a set treballadors municipals ara fa pocs mesos " i ara ens demana generositat. I, a més, l'organigrama li dóna potestat per a modificar-lo unilateralment". David Chatelain, regidor del PP, també va respondre aquesta interpel·lació de l'alcaldessa dient que no era necessari passar aquest punt pel ple i que el que van fer aquest passat estiu, amb l'augment de sou a set treballadors "és el pitjor que podien fer com a precedent d'això". El regidor de Ciutadans, Imanol Rico, també va intervenir per reclamar tota la documentació que fins ara no els hi han volgut mostrar. En un sentit similar també es va manifestar el regidor de l'NMC, Oliver Klein. Finalment, aquest punt va ser aprovat amb els vots a favor dels tres grups del govern i amb el vot en contra de tota l'oposició.

Comenta aquest article