Informació general

El fràgil equilibri polític a l'Ajuntament de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

Pancarta de "Llibertat presos polítics" a la façana de l'Ajuntament de Cambrils

La moció presentada pel grup polític de Ciutadans al darrer plenari, en la que demanava que es la retiri la pancarta per la llibertat dels presos polítics que llueix la balconada de l'edifici consistorial i que es restitueixi la posició "normal" de les banderes de la façana de l'Ajuntament, no va prosperar però va mostrar el fràgil equilibri entre partits al si de l'Ajuntament cambrilenc. La pancarta demanant la llibertat dels presos polítics es va col·locar el passat 9 de novembre a la balconada de l'Ajuntament. Dies després i durant al menys una setmana, la pancarta va quedar tapada per una altra pancarta que feia referència a les Jornades per als Bons Tractes que s'han portat a terme a Cambrils aquest mes de novembre. Concretament, el dia que es debatia aquesta moció al ple, la pancarta que lluïa l'ajuntament era la de les Jornades per als Bons Tractes.

I la moció presentada per Ciutadans, "per la retirada de qualsevol element o símbol polític dels espais públics" no va prosperar tot i que la votació va quedar empatada a 10 regidors per banda. Hi van votar en contra ERC, PDeCAT, AdC i la regidora no adscrita Cinta Ballesté. A favor de la moció hi van votar Ciutadans, PP, PSC i els regidors no adscrits Santi Gámez, Inma Sierra i Encarni Bello. El fet d'empatar es deu a que la regidora del PP, Carme Cros, havia abandonat el ple feia molta estona i no va poder votar. L'empat es va desfer pel vot de qualitat de l'alcaldessa, després de fer una segona votació que va concloure amb el mateix resultat d'empat. En aquesta ocasió, doncs, el PSC es posicionava a "l'altra bàndol". Recordem que en el ple del passat mes d'octubre, el PSC va votar a favor d'una moció que finalment va presentar tot el govern municipal contra l'aplicació del 155 i en la que es reclamava diàleg com a contraposició dels Jordis. A aquesta moció del mes d'octubre se li va haver de canviar el títol i el contingut i, entre altres coses, evitar parlar de presos polítics i de república per aconseguir que el PSC hi donés suport.

Arguments a favor i arguments en contra

La regidora no adscrita, Encarni Bello, va anunciar el seu vot a favor de la moció i va aprofitar per dir que encara li sorprenia que no hi hagués la bandera espanyola a la sala de plens. També va dir que la bandera espanyola que hi ha a la façana de l'Ajuntament no és l'oficial ja que no té l'escut, "que es faci un ús partidista de l'edifici de l'Ajuntament, no es pot tolerar". A continuació va ser la regidora no adscrita Cinta Ballesté que va anunciar el seu vot en contra i va llençar una pregunta a l'aire, "si no es poden utilitzar els espais públics, on es penjaran els cartells electorals per als propers comicis?". A continuació van ser els regidors no adscrits Santi Gámez i Inma Sierra qui van anunciar el seu suport a la moció de Ciutadans.
La següent intervenció va ser la del regidor de l'AdC, Ivan Sanz, que va recordar que a l'anterior mandat hi va haver el 9-N i no hi va haver la tensió d'ara, "la guerra de banderes provoca tensió. No hauríem d'entrar en això". A més Sanz va recordar que "estem vivint uns moments excepcionals" i que la pancarta a la balconada de l'edifici consistorial "s'emmarca en el que s'anomena llibertat d'expressió".
Per contra, el regidor del PP, David Chatelain, va recordar que la regulació per a aquest tipus de coses ja existeix i que "una administració pública no pot prendre partit polític" i va anunciar el seu suport a la moció.
El regidor de l'NMC, Oliver Klein, va anunciar el seu vot a favor de la moció i va dir que "la neutralitat institucional ha de prevaler". La regidora del PSC, Ana López, es va limitar a dir que, "en aquesta ocasió, votarem a favor de la moció".

La primera versió de la moció de Ciutadans tractava els empresonats de "delinqüents comuns"

La regidora del PDeCAT, Mercè Dalmau, va començar la seva intervenció agraint al grup de Ciutadans que hagués modificat la moció tal i com l'havia presentat inicialment i en la que qualificava els empresonats de "delinqüents comuns". Dalmau va preguntar als regidors de Ciutadans com era que es queixaven d'aquests cartells i no ho feien amb els que el regidor Ivan Sanz ha anat penjant durant tot el mandat a la porta del seu despatx. El regidor d'ERC, Eduard Pellicer, va emprar un to més contundent i va començar la seva intervenció dient que "aquesta moció només pot sortir del cap dels que no saben què és la democràcia", per tot seguit proferir tot un reguitzell de desqualificacions. Pellicer va recordar que a l'anterior sessió plenària s'havia aprovat una moció per l'alliberament dels Jordis i que considerava que s'havia de mantenir, "votarem en contra amb tota la vehemència", va dir.

El regidor de Ciutadans, Imanol Rico, va tancar les intervencions dient que no entrava a valorar les paraules del regidor d'ERC a qui va dir que havia tingut una actitud "xulesca". Rico va denunciar que "vostès fan el que volen, pengen els cartells que volen i a les instal·lacions que volen". Refereint-se a la pancarta, Rico va dir que "no unia sinó que confrontava".




 

Comenta aquest article