Cooperació
L'experiència de dues cooperants a un camp de refugiats arriba als escolars
El taller "Jo refugiat, posa't al meu lloc" és impartit per Amanda Pérez i Glòria Balada
Alumnes de l'escola Joan Ardèvol van participar, ahir, al taller "Jo refugiat, posa’t al meu lloc”, que forma part de l’oferta formativa d’educació per al desenvolupament que l’Àrea de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Cambrils posa a disposició de totes les escoles del municipi. Aquest taller, que durant tot l'any s'ha impartit a diferents escoles cambrilenques i d'altres de la demarcació, va a càrrec de les cooperants Amanda Pérez i Glòria Balada. Totes dues van estar un temps al camp de refugiats de Filippiada (Grècia). Tal com van explicar ambdues, l'objectiu del taller és explicar –des de la seva experiència en primera persona– què significa ser una persona refugiada, què és un camp de refugiats i com funciona, la situació de vulnerabilitat en què es troben aquestes persones i quines condicions de vida tenen actualment. Les cooperants també donen a conèixer les causes per les quals actualment hi ha milers de persones atrapades a Grècia i que han provocat l’èxode de persones més gran des de la Segona Guerra Mundial.
Les dues cooperants van estar un temps al camp de refugiats de Filippiada (Grècia). L'objectiu és explicar què significa ser una persona refugiada, què és un camp de refugiats, com funciona i la situació de vulnerabilitat en què es troben aquestes persones
Aquesta iniciativa es presentava, ahir en roda de premsa, coincidint amb el Dia Internacional de la Solidaritat. Hi van participar la regidora de Cooperació –Ana López–, el director de l'escola Joan Ardèvol –Enric Masdeu– i les dues cooperants. Tant la regidora com el director van destacar la idoneïtat d'aquesta activitat perquè és important educar als alumnes en valors com la solidaritat, l'empatia, la justícia social i els drets humans. Per la seva part, les dues cooperants van explicar que aquesta activitat va sorgir després de la seva experiència personal al camp de refugiats: "volíem aportar aquesta conscienciació als nens i adolescents i crear aquesta sacsejada social. Volem que els nens empatitzin i que reflexionin sobre una costa que els pot passar a ells i que els nens d'allí tenen moltes similituds amb els nens d'aquí. També volem trencar mites perquè molts nens pensen que totes les persones que viuen en un camp de refugiats provenen d'entorns de pobres".
El taller s'adreça principalment a alumnes de cinquè i sisè d'ESO i algun curs d'ESO, tot i que, en alguns casos també s'ha impartit a alumnes de menys edat. A través de diferents vídeos i imatges, les dues cooperants generen una xerrada participativa en la què els xiquets pregunten, reflexionen i opinen. "Volem mantenir els nens actius i anem adaptant la xerrada en funció dels seus coneixements, inquietuds,..."
L’oferta formativa de l'Àrea de Cooperació de l'Ajuntament es complementa amb els tallers Descobrim el món a 4 potes i l’Auca de la Granota Amazònica.
