Cultura

Memòria

Més de 2.000 persones assisteixen al Cicle de Memòria dedicat als desapareguts de la guerra civil

La nova edició de la iniciativa titulada “La victòria fou el silenci” ha permès localitzar noves famílies afectades i incorporar el seu testimoni a l’Arxiu

Per Redacció

Josep Sánchez Cervelló va oferir la conferència Els desapareguts de guerra: un cas obert
Josep Sánchez Cervelló va oferir la conferència Els desapareguts de guerra: un cas obert | Cedida

El Cicle de Memòria de Tardor “La victòria fou el silenci” ha atret 2.091 persones amb una programació de taules rodones, exposicions, projeccions, club de lectura, visites guiades i conferències obertes a tothom. La setmana passada es va tancar aquest programa d’activitats que durant diverses setmanes ha organitzat l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils per tal de donar a conèixer una de les conseqüències encara per tancar de la Guerra Civil del 1936-1939. Es tracta dels desapareguts durant el conflicte bèl·lic que va provocar una callada repressió i desmemòria cap a milers de famílies.

El cicle, que va començar el mes de setembre, va acabar el passat dimecres 13 de desembre amb la conferència “El desapareguts de guerra: un cas obert”, a càrrec del degà de la Facultat de Lletres de la URV, Josep Sánchez Cervelló, organitzada a la Casa del Mar per l’Arxiu Municipal de Cambrils, el Museu d’Història de Cambrils i el Campus Extens de la URV a Cambrils.

Bona part de les accions portades a terme han permès als assistents als actes descobrir quins van ser els contextos històrics i els espais on es van produir el major nombre de persones desaparegudes arran de la Guerra Civil. També la visita a dues exposicions, una d’elles tancada aquest darrer cap de setmana, ha ajudat a conèixer diferents exemples de bones pràctiques en polítiques públiques de recerca i dignificació d’espais memòria cap els desapareguts en diferents municipis.

Testimoni de familiars de desapareguts i represaliats

Cal destacar i agrair el testimoni de familiars de desapareguts i represaliats que han volgut compartir la seva experiència personal difícil amb els participants a les activitats del cicle. Tot plegat també ha permès localitzar noves famílies afectades per aquest silenci, fet que assegura la recollida de noves dades en un futur. Els testimonis de totes aquestes persones s’han incorporat al fons de l’Arxiu Municipal com a documents orals. També la documentació escrita ha tingut protagonisme, per exemple donar a conèixer el més d’un centenar de cambrilencs represaliats durant i després de la Guerra Civil, en coherència amb l’aprovació el passat mes de juliol, per unanimitat al Parlament de Catalunya, de la Llei 11/2017, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme.

Per portar a terme l’extens programa, a més de comptar amb la col·laboració habitual de l’Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils, enguany s’ha demanat el suport de la Generalitat de Catalunya a través del Memorial Democràtic. Aquest ha concedit una subvenció de 1.845,30 euros dins de la convocatòria d’enguany per a projectes d’activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria democràtica.

 

L’Apunt

Una iniciativa de recerca des de 2006
El cicle “La victòria fou el silenci” ha permès al Museu d’Història de Cambrils i a l’Arxiu Municipal de Cambrils continuar aportant elements per conèixer i valorar el patrimoni cultural en aspectes poc coneguts de la història contemporània del municipi. La iniciativa part de la línia de recerca i divulgació sobre memòria històrica que ambdues institucions desenvolupen dins de la seva programació. Des de l’any 2006, any rere any, aquests cicles de memòria de tardor obtenen una excel·lent resposta de la ciutadania.

Comenta aquest article