Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Festa de l'oli
La XIV Festa de l'Oli de Vandellòs reuneix més de 300 assistents
Prop de 300 persones van participar, aquest passat diumenge 21 de gener, a la XIV Festa de l’Oli Nou de Vandellòs, segons ha informat la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, que va organitzar aquesta jornada gastronòmica a les seves instal·lacions, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i del grup de bitlles del poble.
Entre aquestes persones, hi havia l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, i diversos regidors del consistori; el president de la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, Agustí Margalef; i el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Àngel Xifré. Tots els participants van poder gaudir d’un esmorzar popular on, a més de tastar l’oli nou de la Cooperativa, van menjar pa torrat, llonganissa, cansalada, arengades; i van beure vi negre i aigua. De l’elaboració de l’allioli se’n van encarregar 5 veïns del municipi.
Després de l’esmorzar, hi va haver una tirada oberta de bitlles i una ballada de sardanes. A més, qui va voler va poder visitar les instal·lacions de l’almàssera i comprar oli a l’Agrobotiga.
En aquesta campanya s’han produït uns 25.000 litres d’oli, dels quals la Cooperativa Agrícola de Vandellòs disposa d’uns 7.200 litres per vendre. Per la presència de les varietats tradicionals d’oliva Regués i Salivenca, a més de l’Arbequina, s’obté a Vandellòs un oli fruitat, verge extra, de tons verdosos, sense defectes, estable, per una major presència de polifenols. Aquest fet permet que l’oli duri més en la cocció i no es torni ranci tan fàcilment com l’oli d’arbequina; i que sigui també més saborós en el consum en cru.