Informació general

Ple

Polèmica al ple per les banderes de l'Ajuntament

El PP va presentar una moció per a la regulació del dol municipal que va ser aprovada amb onze vots a favor, nou en contra i una abstenció. Les banderes estan a mitja asta, des de novembre, per l'empresonament dels exconsellers

Per Berta Ruiz

Les banderes de l'Ajuntament onegen a mitja asta des del passat mes de novembre
Les banderes de l'Ajuntament onegen a mitja asta des del passat mes de novembre | Lluís Rovira i Barenys

La posició de les banderes a la façana de l'Ajuntament –que des del passat mes de novembre onegen a mitja asta per l'empresonament dels exconsellers de la Generalitat i els Jordis– va generar una nova polèmica al ple ordinari, celebrat el passat divendres al matí. Amb l'objectiu que les banderes tornin a la seva posició habitual, el PP va presentar una moció per a la regulació del dol municipal que va ser aprovada amb onze vots a favor –PP, C's, PSC, NMC i els regidors no adscrits Encarni Bello, Santi Gámez i Inma Sierra–, nou vots en contra –ERC, PDeCAT i la regidora no adscrita Cinta Ballesté– i l'abstenció de l'Assemblea de Cambrils.

Amb l'objectiu que les banderes tornin a la seva posició habitual, el PP va presentar una moció per a la regulació del dol municipal que va ser aprovada amb onze vots a favor –PP, C's, PSC, NMC i els regidors no adscrits Encarni Bello, Santi Gámez i Inma Sierra–, nou vots en contra –ERC, PdeCAT i la regidora no adscrita Cinta Ballesté– i l'abstenció de l'AdC

"El Consistori és de tots i no pot reflectir desitjos o posicionaments ideològics"

Tal com va exposar el regidor del PP –David Chatelain–, “la anòmala situació que pateix l'Ajuntament de Cambrils amb l'exhibició de banderes a mitja asta sense motiu i sense acord de ple és un clar exemple d'ús partidista d'instal·lacions públiques i una infracció del principi de neutralitat de les administracions. Fora dels fets que suposadament pretén denunciar, i de la importància que cada persona els hi pugui atorgar, el Consistori és de tots i per tant no pot reflectir desitjos o posicionaments ideològics, i que l'equip de govern imposi la seva visió a tots els cambrilencs. Amb la finalitat d'acabar amb aquesta situació, que no fa sinó menysprear els símbols comuns –incloent la pròpia bandera local–, proposem una regulació objectiva del Dol Municipal per tal que aquesta figura s'apliqui en les condicions per a les que va ser prevista”.

Suport dels regidors no adscrits Encarni Bello, Santi Gámez i Inma Sierra

En el torn d'intervencions, la regidora no adscrita Encarni Bello es va sumar a la proposta del PP argumentant que hi ha una Llei de Banderes que s'ha de complir. Va recordar que a la sala de plens del consistori només hi ha dues banderes i falten dues més –l'espanyola i la europea– i va afirmar que les banderes són símbols que s'han d'usar de forma regulada, no d'una forma partidista ni personal. Per la seva part, el regidor no adscrit –Santi Gámez– va dir que tant la regidora no adscrita –Inma Sierra– com ell mateix se sumaven al text.

Cinta Ballesté: "Tenim diferents maneres de pensar i diferents sentiments"

L'altra regidora no adscrita –Cinta Ballesté– va exposar uns arguments totalment contraris a la moció. Ballesté va recriminar al PP que fos un text oportunista i que “tenim diferents maneres de pensar i diferents sentiments”. La regidora va recordar que ja va passar una “polèmica” semblant amb la retirada del cartell en favor de l'alliberament dels presos polítics i va afirmar que “hi va haver gent que vam tenir un sentiment trist, perquè tenim presos polítics i a l'exili. Gent que els vam votar i que hem d'estar al seu costat”. Per acabar la seva intervenció, Ballesté va demanar als seus companys que al ple es debatin temes importants per Cambrils i no qüestions com que les banderes “estiguin un pam més amunt o més avall”.

Ivan Sanz (AdC): "No ens posarem a discutir si la bandera està un pam més avall o més amunt"

Des de l'Assemblea de Cambrils, Ivan Sanz va manifestar que, “estem en una situació de país complicada” i amb un sentiment “'bunqueritzat' de les dues parts. Com a càrrecs polítics hauríem d'intentar suavitzar els ànims. El dol ja es troba regulat i no ens posarem a discutir si la bandera està un pam més amunt o més avall. Al ple hem de portar els problemes reals del municipi”.

Imanol Rico (C's): "Aplica la normativa quan vol i com vol"

En favor de la proposta, el portaveu de C's –Imanol Rico– va afirmar que sí és cert que cal prioritzar temes socials, però també cal complir amb la normativa. Segons va dir Rico, “s'està incomplint el reglament regulador del dol municipal. El ple pot decretar dol per una mort, un sinistre o d'altres fets greus... Quan ha decretat el dol oficial el ple? L'alcaldessa el pot decretar per urgència i donar compte, però no ha donat compte de res i fa el que li dóna la gana. Aplica la normativa quan vol i com vol. Aprofita la posició d'alcaldessa per al seu interès. L'Ajuntament està al servei dels ciutadans i està obviant una part important d'aquests ciutadans”.

Oliver Klein (NMC): "El principi de neutralitat de l'administració ha d'estar marcat"

El regidor de l'NMC –Oliver Klein– també es va mostrar favorable al text explicant que “el principi de neutralitat de l'administració ha d'estar marcat. Són unes normes fonamentals perquè funcioni la democràcia i com a membres del consistori hem de complir les normes. Hi pot haver excepcionalitats, però en qüestions polèmiques caldria passar-les pel ple. Molts ciutadans ens pregunten què passa a l'Ajuntament amb les banderes. Una acció simbòlica pot durar set dies, però la decisió que es va prendre no és compartida per tots els membres del consistori ni tampoc per tota la ciutadania”. Des del PSC, la portaveu Ana López va dir que votarien a favor per tots els motius exposats a la moció.

Mercè Dalmau (PDeCAT): "El que vostè vol és posar les banderes al seu lloc"

El PDeCAT hi va votar en contra. La regidora Mercè Dalmau va comentar que el dol municipal ja està regulat i que des del PP proposaven “la hiperregularització”. Segons Dalmau, “el que vostè vol és posar les banderes al seu lloc. No sé si parlem de dol municipal o parlem de llei de banderes. Diuen que treballem temes municipals, però quan els convé treballen temes de partit, treballen per la marca”.

Eduard Pellicer (ERC): "Busca la confrontació entre cambrilencs encara que digui que busca la neutralitat"

Finalment, des d'ERC, el seu portaveu –Eduard Pellicer– també va avançar el vot contrari del seu grup. Segons va dir, “busquen la regularització del dol municipal quan ja està regulat. Busca la confrontació entre cambrilencs encara que digui que busca la neutralitat. El que vol és fer valdre els seus desitjos partidistes i no els desitjos del consistori ni de la ciutat. És una moció oportunista. Ens ho presenta com una regulació estrella i no cal, ja ho tenim regulat, gràcies!”.

David Chatelain (PP): "L'Ajuntament és la casa comuna de tots els cambrilencs, pensin el que pensin"

En un torn de rèplica, el regidor del PP –David Chatelain– va respondre a algunes intervencions. Va manifestar que la no regulació del dol “obre la porta a un ús pervers i amb finalitats diferents segons el color polític”. També va dir que la neutralitat no és complicada, "simplement és no prendre partit. L'Ajuntament és la casa comuna de tots els cambrilencs, pensin el que pensin. La neutralitat no és discutible i s'ha d'exercir. S'ha decretat un dol municipal per una cosa que no té res a veure i això és incomplir el reglament”. Responent a Dalmau, Chatelain va dir que, “els seus arguments són una fal·làcia i queda la porta oberta a fer el que els hi rota”. Finalment, en resposta a Pellicer, el regidor de PP va apuntar que, “que m'acusi a mi de buscar l'enfrontament és vergonyós”.

L’Apunt

Acords de la moció

Primer: obrir el procediment adient per a acordar una regulació del Dol Municipal, en la forma que es consideri més oportuna i en un termini màxim d’un mes, incorporant com a punt de sortida el present text:

1) L'Ajuntament, en sessió plenària, pot acordar un temps de dol municipal, explicitat en la col·locació de les banderes del municipi a mitja asta, en els següents supòsits:

- Per la defunció d'un cambrilenc que hagi estat distingit pel Consistori amb algun dels títols honorífics que es concedeixen pel mateix.

- Per la defunció d’una persona de gran transcendència al municipi (ex- alcaldes/ses, o persones d’especial rellevància, etc)

- Per la defunció de persones en un accident de gran magnitud o transcendència esdevingut en el terme municipal.

- Per la defunció de persones a causa d'un atemptat terrorista en el terme municipal.

- A proposta d’Alcaldia, o d’un terç dels regidors, en situacions de molt difícil previsió o classificació, sempre i quan s’aprovi per unanimitat dels portaveus municipals.

2) La gradació del termini, que pot anar d’un a set dies, es determinarà en la Junta de Portaveus prèvia al Ple en el que aquesta es proposi, motivat en funció del fet que provoca el dol.

3) La col·locació s'executarà hissant les banderes per complet i posteriorment arriant a mitja asta les mateixes a una distància del topall equivalent a l'ample de la mateixa bandera.

3) En el supòsit d'instal·lacions municipals que tinguin astes situades en un angle d'inclinació de 45o respecte del sòl, en comptes de posar les banderes a mitja asta es col·locarà un crespó negre com a senyal de dol.

4) Una vegada acabat el termini de dol, les banderes tornaran al seu lloc preferent

Segon: Que en tant no s’aprova un text es restitueixin les banderes a la seva posició habitual i així continuïn en tant no quedi aprovat l’acord regulador que es proposa

Comenta aquest article