Cultura

Literatura

El mont-rogenc Josep M. Savall presenta "El cel que ens espera", la biografia novel·lada d'un capellà del segle XIX

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: Teresa Mariné, Lluís Abella i Josep Maria Savall en la presentació del llibre, el passat divendres
D'esquerra a dreta: Teresa Mariné, Lluís Abella i Josep Maria Savall en la presentació del llibre, el passat divendres | Berta Ruiz

El passat divendres al vespre tenia lloc al Centre Cultural, la presentació del llibre “El cel que ens espera” del mont-rogenc Josep Maria Savall Solé. En aquesta obra –editada per Ganzell edicions–, Savall recupera les vivències d'un avantpassat de la família –un capellà de Mont-roig que va viure bona part del segle XIX– i que es basa en nombrosa documentació històrica i fotogràfica de l'arxiu familiar. L'acte de presentació va comptar amb la presència del propi autor, del regidor de Cultura i Festes –Lluís Abella– i de Teresa Mariné, amiga de Josep Maria Savall.

"La història es basa en un personatge real: un capellà de la família, de Mont-roig, que jo no coneixia, però que un dia remenant papers vells va aparèixer documentació sobre aquest capellà. Era una documentació molt variada: els seus nomenaments, les seves ordres com a capellà, cartes, rebuts, escrits, llibres de missa, sermons... "

Tal com va explicar Savall a revistacambrils.cat, “la història es basa en un personatge real: un capellà de la família, de Mont-roig, que jo no coneixia, però que un dia remenant papers vells que hi havia en un calaix a casa va aparèixer documentació sobre aquest capellà. Era una documentació molt variada: els seus nomenaments, les seves ordres com a capellà, cartes, rebuts, escrits, llibres de missa, sermons... Mentre m'ho anava mirant, m'anava preguntant com devia ser aquest capellà, què devia pensar de l'època que li va tocar viure, de l'Església del moment o del seu poble. Vaig començar a donar-li voltes al personatge i vaig acabar novel·lant la seva vida, basada en fets reals i també en els fets històrics del moment: les guerres carlistes, la desamortització, la matança de capellans, la República. El llibre està plantejat com una confessió que ell explica. Es tracta d'una biografia novel·lada –ell va néixer l'any 1803 i va morir el 1880– amb les fites importants de la seva vida i una altra part de ficció”. Segons l'autor, no hi ha masses esdeveniments relacionats amb Mont-roig ni amb pobles propers, però com a curiositat sí hi ha uns personatges reals de Cambrils, perquè “el capellà va tenir un plet amb unes germanes Borràs de Cambrils”.

Aquest és el primer llibre de Josep Maria Savall que, anteriorment, ha fet algun exercici de tipus històric sobre Mont-roig. “M'agrada escriure. Em va picar la curiositat i era com un repte personal; posar al paper allò que tens al cap. A més, crec que és un personatge que demana ser novel·lat i té fets prou especials que desperten l'interès. Per exemple, el personatge era una mica usurer i això li dóna molta vida. Ho tenia tot registrat en llibres de comptes i d'una manera molt exhaustiva”.

Comenta aquest article