Informació general

Política

Carolina Bescansa (Podemos): "Estem vivint una crisi d'estat, no una crisi política"

Per Lluís Rovira i Barenys

Santiago Méntrida, Carolina Bescansa i Ivan Sanz, a la xerrada-col·loqui d'aquest passat divendres al vespre al Centre les Basses
Santiago Méntrida, Carolina Bescansa i Ivan Sanz, a la xerrada-col·loqui d'aquest passat divendres al vespre al Centre les Basses | Lluís Rovira i Barenys

La diputada de Podemos, Carolina Bescansa, va ser a Cambrils, aquest passat divendres 2 de febrer, convidada a fer una xerrada-col·loqui sobre la reforma de la Constitució, amb militants i simpatitzants d'aquesta formació política. Una cinquantena de persones es van aplegar al Centre les Basses per escoltar i participar en aquest debat obert.

Carolina Bescansa, una de les fundadores de Podemos, forma part d'un grup de debat del partit que està debatent com hauria de ser un canvi de la Constitució. Segons va explicar Bescansa, "fa anys que estem escoltant que s'ha de canviar la Constitució però ningú diu què és el que s'ha de canviar de la Constitució i això evita que hi hagi un debat veritable. El PSOE diu que sí a una reforma de la Constitució però no diu en què; el PP diu que no a la reforma i Ciudadanos no sap què fer".

Bescansa: "És una crisi entre el govern de Rajoy i el govern de Puigdemont, no un conflicte entre Catalunya i Espanya

Abans d'entrar en els aspectes bàsics que proposa Bescansa i el seu grup de debat per a una reforma de la Constitució, la diputada de Podemos va fer un incís en el que considera un element "tòxic" d'aquest debat, referint-se al procés polític que es viu a Catalunya. Bescansa considera que "és una crisi entre el govern de Rajoy i el govern de Puigdemont, no un conflicte entre Catalunya i Espanya. Tot aquest conflicte els hi ha vingut de "perles"tant al PP com a Junts pel Sí. El PP diu que qui no està d'acord amb mi no és espanyol i Junts pel Sí ho diu en sentit contrari, el que jo dic és Catalunya". La diputada de Podemos considera, doncs, que s'està vivint "una crisi d'estat i no una crisi política. Aquesta crisi d'estat s'ha produït quan un poder de l'estat ha desobeït un altre poder de l'estat. Això no es pot sostenir en el temps". Bescansa també va destacar que aquesta primera crisi d'estat a l'estat espanyol s'havia produït per una desobediència "del govern de la Generalitat a les resolucions del Tribunal Constitucional i no per temes de sanitat, ensenyament, ...". Carolina Bescansa va afegir que "a Catalunya teniu una crisi política. Encara que es resolgui la crisi d'estat, la crisi política encara durarà".

Tres idees bàsiques per a la reforma de la Constitució

Pel que fa a la reforma de la Constitució, Bescansa proposa tres idees bàsiques. La primera és que el Senat es converteixi en un veritable Senat, "que cada any aprovi la financiació de les comunitats. D'aquesta manera s'acabaria el "pujolisme" polític, és a dir, la possibilitat d'arribar a acords bilaterals. La segona idea bàsica és la de delimitar "molt bé les fronteres entre els diferents poders a més de que el president del govern es faci per elecció directe, a dues voltes. Segons Bescansa "en aquests moments el poder executiu té completament engabiat el poder legislatiu i exerceix un control absolut de la Fiscalia General de l'estat. La democràcia espanyola està plena de sistemes de bloqueig". D'altra banda, la diputada de Podemos va afirmar que "el principal problema d'Espanya és la corrupció".

La tercera idea que es proposa en la reforma constitucional d'aquest grup de Podemos és "incorporar un mecanisme que reconegui el dret a decidir dels pobles, nacions,..." Bescansa va fer referència a "l'instant confederal" i va dir que cada comunitat podria votar la seva adhesió. Si una comunitat votés que no, s'haurien d'establir uns filtres i un procés molt complexe per a poder decidir sobre el propi territori". La xerrada de la diputada de Podemos va ser farcit de nombroses intervencions de la gent present a la sala que, entre d'altres coses, van debatre sobre la tàctica del partit a les darreres eleccions del 21-D i es va arribar a criticar la poca concreció de les propostes que aportava la coalició en la que s'integrava Podemos.

Comenta aquest article