Informació general

L'aprovació definitiva del Pla Parcial Industrial del polígon del Mas de Don Felip quedarà de moment aturada

Per Judit Pinazo



Aquesta és la zona on està projectat el polígon del Mas de Don Felip de Riudoms, a tocar del terme municipal cambrilenc
L'aprovació definitiva del Pla Parcial Industrial del polígon del Mas de Don Felip de Riudoms quedarà de moment aturada. Així ho afirmava el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cambrils –Salvador Matas–, després de conèixer el resultats finals de la reunió que es va realitzar el passat 11 d'octubre a la Comissió Territorial d'Urbanisme de Tarragona, en què el pla parcial s'havia d'aprovar definitivament.

Aquesta és una bona notícia per a l'Ajuntament de Cambrils i per als veïns de Vilafortuny i del Molí de la Torre. Recordem que tant l'Ajuntament com veïns d'aquests dos barris han presentat en diferents ocasions al·legacions a aquest projecte perquè consideren que alguns dels usos del polígon –propis de la indústria pesada– podrien tenir un impacte ambiental negatiu en el municipi, sobretot en els barris propers a la zona on es vol construir el polígon, a tocar del terme municipal cambrilenc i a poc més d'un quilòmetre dels barris de Vilafortuny i del Molí de la Torre.

Els motius de la suspensió

Els motius d'aquesta suspensió, explicava Matas, són diversos. L'Ajuntament de Riudoms haurà de presentar un text refós si vol que el projecte del polígon industrial del Mas de Don Felip tiri endavant. Per aquest motiu s'hauran de modificar o donar una nova forma a alguns aspectes de l'actual Pla Parcial.

Una de les qüestions que s'ha de millorar és la referent a la mobilitat. Actualment, segons Matas, el pla parcial contempla que s'accedeixi al polígon a través d'una rotonda que s'ubicaria a la carretera
TV-3141 (Reus-Cambrils). La Comissió Territorial d'Urbanisme ha demanat que la Secretaria General de la Mobilitat de la Generalitat avalui i determini de quina manera la instal·lació del polígon afectarà la mobilitat en aquesta zona. Segons Matas, "està clar que la instal·lació d'un polígon d'aquestes característiques augmentarà considerablement el trànsit a la carretera de Misericòrdia, que habitualment ja va molt col·lapsada".

Una altra de les qüestions que l'Ajuntament de Riudoms haurà de revisar és la referent al subministrament i depuració de l'aigua. Segons Matas, el Departament de Medi Ambient va emetre uns informes en què diu que el subministrament d'aigua del polígon encara no està garantit ni tampoc han complert la normativa que fa referència a la depuració d'aigües del polígon. Segons Matas, al pla parcial l'Ajuntament de Riudoms ha definit un espai on aniria la depuradora, però no ha especificat la informació referent al cost de la depuradora, el projecte, etc. Segons Matas, és important que això es faci correctament, perquè en cas contrari tot l'abocament d'aigües residuals aniria al llit de la riera de Maspujols.

El pla parcial del polígon contempla que es construeixi en dos sectors, un a cada banda de la riera de Maspujols, però la Comissió Territorial d'Urbanisme creu que el polígon s'hauria d'ubicar només en un dels dos sectors, ja que una de les dues parts està considerada com a zona inundable. 

Altres aspectes que segons la Comisió Territorial d'Urbanisme s'haurien de modificar són ampliar el sistema d'espais lliures –és a dir, que s'ampliï l'espai entre el polígon i la riera de Maspujols per tal de no interferir en el curs natural de la riera en cas d'inundacions– i modificar els vials interns.

Optimisme moderat

Tal i com explicava Matas, els veïns de Vilafortuny i el Molí de la Torre han rebut la notícia amb molt bons ulls, però amb un optimisme moderat. El regidor de Medi Ambient va explicar als veïns
que l'aprovació definitiva del Pla Parcial Industrial del polígon del Mas de Don Felip de Riudoms queda de moment aturat. Ho va fer en la reunió del Consell de Barri del Molí de la Torre que es va celebrar ahir al vespre. Així doncs, a partir d'ara l'Ajuntament de Riudoms haurà de donar explicacions i presentar més documentació per tal que la Comissió Territorial d'Urbanisme pugui aprovar el pla parcial. Tot i l'optimisme, caldrà esperar, explicava Matas.

Comenta aquest article