Cultura

El Centre Cultural acull la projecció de tres documentals històrics filmats entre els anys 1936 i 1939

Per Judit Pinazo



Montserrat Flores i Josep Maria López ahir en la presentació de la projecció dels documentals
El Centre Cultural va acollir ahir al vespre una nova activitat dins del cicle de xerrades i conferències entorn del paper de l'Hospital de Sang de Cambrils durant de la Guerra Civil. La jornada d'ahir va oferir la projecció de documentals independents gravats entre els anys 1936 i 1939 sobre la guerra al front i la rereguarda.

Abans de començar la projecció, que va comptar amb la presència d'unes 20 persones, el periodista i crític de cinema Josep Maria López va explicar, acompanyat de l'arxivera municipal –Montserrat Flores–, el contingut dels documentals i la seva procedència.

Els documentals que es van poder veure ahir al vespre formen part de la Filmoteca de Catalunya, però en el seu moment els va tirar endavant la productora Laya Films, una empresa productora creada l'any 1936 com a secció de cinema adjunta al Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, la institució oficial d'informació i propaganda del govern autònom durant la Guerra Civil, que va dirigir el periodista Jaume Miravitlles.

En la projecció d'ahir es van poder veure tres documentals. Josep Maria López explicava que els tres documentals escollits eren força diferents entre, ja que el criteri de la productora Laya Films en l'elaboració d'aquests documents era "per una banda, il·lustrar la població sobre què passava a la guerra, però també donar a entendre que la vida seguia al país, amb documentals no centrats exclusivament en la guerra i que feien referència a la part més quotidiana del dia a dia dels ciutadans".

Els tres documentals projectats van ser Aragón 1937, un documental produït el 1937 sobre la reconquesta de l'Aragó un cop aplacada la revolta feixista a Barcelona. Per altra banda es va poder veure també Catalunya màrtir, potser un dels documentals més coneguts, ja que recentment es va poder veure per la televisió i que gira entorn els bombardejos de les ciutats de Barcelona i Lleida, per part de l'aviació alemanya i italiana. I finalment Refugiados de guerra, un documental mut amb subtítols en castellà, amb elements de ficció que mostra la vida abans de la Guerra Civil i la compara amb la de després de l'alçament de 1936; un retrat sobre les tasques de conreu, regadiu amb sínia, poda d'arbres… que es van veure interrompudes pels bombardejos.

Comenta aquest article