Informació general

Una ruta històrica i literària reviu l’Hospital de Sang de Cambrils

Per Èlia Bellmunt



Moment de la visita a la capella de la Casa Sant Josep, ahir al matí
Emmarcat en els actes de divulgació del paper de l’Hospital de Sang de Cambrils durant la Guerra Civil, ahir, diumenge 22 d’octubre, va tenir lloc una ruta literària i històrica pels termes de Cambrils i Vinyols i els Arcs, que va ser seguida per prop d’un centenar de persones. La ruta va consistir en una reconstrucció històrica a partir de la documentació de l’època i una visita a l’edifici de la Casa Sant Josep, seu de l’Hospital de Sang. L’Àrea de Cultura, juntament amb l’Arxiu Municipal de Cambrils, ha organitzat aquest i d’altres actes per commemorar el 70è aniversari del començament de la Guerra Civil.

De Santa Maria a l’Hospital

La plaça de l’Església de Santa Maria, al Barri Antic, va ser el punt de partida de la ruta. Un contacontes professional va anar exposant al llarg de la ruta el context històric del moment, tot complementant-lo amb la lectura de fragments de textos de diversos testimonis de l’època. També hi van intervenir Montserrat Flores –arxivera municipal–, Gerard Martí –director del Museu d’Història–, Rosa M. Fusté –bibliotecària– i testimonis dels fets. Tot seguint el camí de Reus, una de les parades va ser davant del Mas de Benet Ferré, que va ser utilitzat com a menjador dels metges i infermeres de l’hospital. Cal tenir present que diversos masos i edificis propers al convent van ser utilitzats com a dependències.

Un seminari reconvertit en hospital

L’edifici de la Casa Sant Josep, situat al terme municipal de Vinyols i els Arcs, va ser construït entre els anys 1925 i 1928. Tot i ser un seminari, les seves característiques arquitectòniques –passadissos amplis, grans finestrals, múltiples habitacions– van afavorir que pocs dies després de la sublevació que va iniciar la guerra civil, aquest fos reconvertit en un Hospital de Sang. Per evitar els bombardejos, al terrat de l’edifici es va pintar una gran creu roja que identificava el nou ús de l’edifici.

L’Hospital atenia tant la població civil de la zona com militars vinguts dels diversos fronts de batalla. Durant la ruta es va poder visitar les antigues dependències de l’Hospital que es corresponen a l’actual capella –antic menjador dels pacients–, la sala de les papallones, el museu de La Salle i la sala dels germans màrtirs –habitacions del primer pis on s’ubicaven els ferits lleus– i la biblioteca –amb 60.000 volums catalogats i que ocupa part del Mas de l’Oliveró, utilitzat com a bugaderia de l’Hospital–.

Personal sanitari

Malgrat estar situat en el terme de Vinyols i ser propietat de Reus, primer, i de l’exèrcit, després, va ser la gent de Cambrils els qui més es van abocar en l’Hospital. El personal sanitari sovint venia d’altres poblacions, però molts cambrilencs hi van desenvolupar diverses tasques: infermeres, neteja, cuiners, camillers, conductors d’ambulàncies, aprovisionament de menjar...

La convivència entre personal i ferits va donar lloc a històries amb final feliç, com el cas d’algunes infermeres que van casar-se amb militars ferits. Però també es van viure moments ben desagradables com els que va explicar Guillermo, que havia sigut cuiner de l’Hospital i que va assistir a la visita: “una nit van arribar 130 ferits de cop i des de les finestres de la cuina, situades a sota dels quiròfans, veia caure cames i braços”.

Comenta aquest article