La pancarta i els "taberners del cúter"
Avui fa cinc mesos de l'empresonament dels Jordis a Soto del Real i com cada mes, a les 20h, es farà una concentració a la plaça de l'Ajuntament. Ciutadans va presentar una moció per a que es retirés la pancarta de la balconada de la Casa de la Vila
Aquesta pancarta s'ha convertit en la batalla partidista entre els representants i regidors dels partits unionistes i els independentistes
Avui fa cinc mesos de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a Soto del Real acusats de "sedició" i com cada dia 16 de mes, avui també hi haurà concentracions de protesta davant els ajuntaments. A Cambrils, al llarg d'aquests mesos també s'han fet les concentracions mensuals i avui no serà cap excepció. L'ANC Cambrils ja ha fet la convocatòria i demana l'assistència a la concentració que es farà a la plaça de l'Ajuntament, a les 20h, per a demanar la llibertat dels presos polítics.
La pancarta, aguanta
I la concentració d'avui estarà presidida, de nou, per la pancarta que roman a la balconada de la Casa de la Vila, en la que es demana la llibertat dels presos polítics. Aquesta pancarta s'ha convertit en la batalla partidista entre els representants i regidors dels partits unionistes i els independentistes. Precisament en el darrer ple municipal, que es va celebrar el passat 2 de març, el grup polític de Ciutadans va tornar a presentar la moció per a "regular els símbols polítics als espais públics" en la que hi havia el punt concret de la retirada de la pancarta que hi ha a la façana de l'Ajuntament. Una moció semblant ja es va presentar en el ple del passat mes de novembre i no va prosperar ja que en aquella ocasió a la hora de la votació, no hi havia la regidora del PP Carme Cros i els partidaris i els detractors de la pancarta van empatar a vots i, per tant, va decidir el vot de qualitat de l'alcaldessa en una segona votació.
Aquest passat 2 de març es va tornar a repetir el mateix resultat ja que qui no va poder ser present a la votació, en aquesta ocasió, va ser la regidora no adscrita Encarni Bello. El resultat final va ser el mateix, 10 vots a favor de que es retirés la pancarta (Ciutadans, PP, PSC, NMC i els regidors no adscrits Santi Gámez i Inma Sierra) i 10 en contra de la seva retirada (ERC, PDeCAT, AdC i la regidora no adscrita Cinta Ballester).
David Chatelain (PP): "Alguns no entenen que l'Ajuntament no és la seva finca ni el seu balcó"
Cadascun dels partits i alguns dels regidors no adscrits van argumentar el seu sentit del vot. Pel costat unionista, el regidor del PP, David Chatelain, va recordar que el 2015 ja s'havia reclamat al ple la neutralitat política a les institucions, "els poders públics s'han de posar autolimitacions. Alguns no entenen que l'Ajuntament no és la seva finca ni el seu balcó". A més, Chatelain va proposar que s'adjuntés un tercer punt a la moció de Ciutadans que fes esment a la neutralitat en la pàgina web de l'Ajuntament i en la futura Ràdio Cambrils, "en el termini d'un mes ens hauríem de reunir i gravar un protocol municipal per a preservar la neutralitat en els espais públics".
Per la seva part, Oliver Klein, regidor de l'NMC, va recordar que el seu partit és municipalista, "al nostre programa electoral no es contemplen aquestes qüestions. Tot i això votarem a favor ja que els càrrecs públics han de complir la llei. A banda, l'administració no pot donar a entendre cap posicionament".
La regidora del PSC, Ana López, no es va allargar gaire en la seva explicació i va dir que votarien a favor, "volem que es respecti el principi de neutralitat". López també va precisar que no donava suport a que s'inclogués el tema de la ràdio en aquesta moció.
Cinta Ballester (no adscrita): "Jo encara la faria més gran aquesta pancarta"
La regidora no adscrita Cinta Ballester va manifestar que la pancarta no és un cartell polític, "és de sensibilitat i sentiment i per estar-hi a favor no cal ser de cap partit polític. Crec en la democràcia i en la llibertat d'expressió. Jo encara la faria més gran aquesta pancarta", va afirmar.
El regidor de l'AdC, Ivan Sanz, va dir que el seu grup no estava d'acord amb que hi hagués empresonats per causes polítiques i que l'actual dinàmica de manca de llibertats a l'estat espanyol (Valtonyc, exposició a l'ARCO, el llibre Fariñas,...) "ens preocupa i molt".
Mercè Dalmau, regidora del PDeCAT, va començar la seva intervenció recordant que es complien 44 anys de l'afusellament de Puig Antich i que, actualment, hi continuava havent presos polítics i va etzibar a Ciutadans, "els hi preocupen més els símbols que treballar per la població. És curiós que vostè parli d'atemptat a la divisió de poders". Dalmau també va dir que si no existís el procés "l'haurien d'inventar. Fa 44 anys estàvem en una dictadura i ara no estem gaire millor".
Els "taberners del cúter"
Eduard Pellicer, regidor d'ERC, va ser l'encarregat de respondre la moció presentada pels que va anomenar "taberners del cúter". Després de dir que aquesta moció ja l'havien presentat el mes de novembre, Pellicer va recordar que el mes d'octubre s'havia aprovat una altra moció, amb 13 vots a favor, en contra de la violència policial de les càrregues de l'1 d'octubre, contra l'aplicació del 155 i per l'alliberament dels presos polítics, "volem fer un país nou, no volem el que està passant actualment".
El regidor de Ciutadans, Imanol Rico, va respondre a Pellicer dient que semblava que hagués madurat, "avui no ha insultat la meva persona", i va afegir que ell venia al ple "a debatre temes locals". Finalment, es va votar i els partidaris de treure la pancarta van perdre. Tot fa pensar, pel que es va dir en aquest debat, que el proper mes hi tornarem amb el tema de la pancarta.