Societat

Divendres a la nit se celebrarà la I Noche Latinoamericana de Cambrils, organitzada per l'ALPICC

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta, Juan Navarro, Consuelo Aramayo i Nadia Maldonado, ahir en la presentació
L'Asociación Latinoamericana para la Integración y la Cultura de Cambrils (ALPICC) va presentar ahir en roda de premsa el programa de la I Noche Latinoamericana, que es farà el proper divendres al Palau Municipal d'Esports, a partir de les 21 hores. A l'acte hi van assistir la presidenta de l'associació –Consuelo Aramayo– i dos membres d'aquesta: Juan Navarro i Nadia Maldonado.

Juan Navarro va explicar els preparatius d'aquesta festa intercultural i d'espectacle folklòric, "amb l'objectiu de transmetre la gran riquesa cultural, musical i gastronòmica de l'Amèrica Llatina". Juan Navarro va destacar la col·laboració de l'Ajuntament de Cambrils –des del punt de vista logístic i d'infraestructura– juntament amb el suport de la Federación de Asociaciones Americanas de Catalunya (FASAMCAT) i Ràdio Cambrils. Segons va explicar, en el programa hi seran representats nombrosos països de l'Amèrica Llatina com Xile, l'Argentina, Mèxic, el Brasil o l'Uruguai, amb balls i músiques tradicionals com la samba, la cueca xilena, el merengue, la zamba o el malambo de l'Argentina. També es vendran menjars típics llatinoamericans com les típiques empanades. A banda, també hi haurà la participació del grup cambrilenc Ball de Bastons, com una manera d'intercanviar i transmetre les cultures d'allí amb les tradicions catalanes.

L'ALPICC

La presidenta de l'Asociación Latinoamericana para la Integración y la Cultura de Cambrils –Consuelo Aramayo– va explicar els primers passos de l'associació –nascuda l'any 2003– i el treball actual que fan per a totes les persones nouvingudes dels països de l'Amèrica Llatina. Segons va explicar Consuelo Aramayo, el fet d'arribar a una nova comunitat molt diferent a la seva i amb una llengua pròpia els va impulsar a crear l'associació per tal de donar solució als problemes dels immigrants amb la documentació i la informació. La presidenta de l'ALPICC va explicar que "ens interessa molt que la nostra cultura no quedi oblidada, sinó que sigui transmesa de generació en generació. Tenim una cultura molt rica a nivell cultural, musical i gastronòmic. Per això vam prendre la decisió de fer alguna cosa per als altres, ja que és molt dur enfrontar-se a una realitat que no és la més buscada, però sí la necessària". També va parlar de les diferents activitats en les quals l'associació participa des de la seva creació, com en les jornades interculturals organitzades des de l'Ajuntament o en els cursos d'estiu sobre immigració de la Universitat Rovira i Virgili, "que busquen transmetre per què estem aquí. La situació política a l'Amèrica Llatina obliga molta gent a buscar noves oportunitats. És important que la societat d'acollida tingui en ment que no estem venint per treure treball, perquè també s'obren noves possibilitats per a Espanya i Catalunya".

Per la seva banda, Nadia Maldonado –una altra membre de l'ALPICC– va explicar també la formació de grups de treball dins de l'associació entorn a les diferents demandes que se'ls plantegen, sobretot en temes de documentació, irregularitat i problemes de desescolarització dels nens d'immigrants. Les àrees que treballen són les d'investigació –amb educadors socials i psicòlegs que treballen la problemàtica infantil, i amb les dones– l'àrea sociocultural i l'àrea educativa. Cambrils compta actualment amb un col·lectiu d'uns 1500 llatinoamericans, amb una majoria provinents d'Argentina, Uruguai, Colòmbia, Bolívia i l'Equador.

Comenta aquest article