Cultura

Cambrils realitza diferents tipus d'activitats per fomentar l'ús del català com a eina d'integració entre els nouvinguts

Per Judit Pinazo

El passat dilluns 24 d'octubre es va presentar a la delegació del Govern a Tarragona els diferents plans d'acolliment lingüístic de la població nouvinguda adulta que es duen a terme en els Centres de Normalització Lingüística (CNL) de Tarragona i Reus. La Generalitat, per tal de fomentar l'acolliment i integració dels nouvinguts, assigna recursos econòmics als diferents Centres de Normalització Lingüística que hi ha a Catalunya perquè es duguin a terme activitats d'integració i d'acollida. Enguany s'han destinat un total de 14 milions d'euros a aquests programes.

L'Oficina de Català de Cambrils, que depèn del CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura,  realitza i col·labora en diferents activitats que fomenten l'ús del català entre els nouvinguts.

A Cambrils, segons Helena Martínez-Ferreruela, tècnica de Normalització Lingüística de l'Oficina de Català de Cambrils, es duen a terme diferents activitats per tal de fomentar la integració dels nouvinguts a través de la llengua. Per una banda, hi ha les actuacions directes que es fan des de l'Oficina de Català destinades a la nova immigració amb cursos de català de diferents nivells. Per altra banda, l'Oficina de Català de Cambrils realitza altres actuacions gràcies a les subvencions que rep de part de la Secretaria per a la Immigració i el Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya.  Amb aquestes subvencions, explicava Martínez-Ferreruela, s'han dut a terme algunes activitats destinades a l'acollida lingüística dels nouvinguts. Actualment se'n fan dues. Per una banda, un curs de català a través d'un conveni signat entre l'Oficina de Català de Cambrils i l'Asociación Latinoamericana para la Integración y la Cultura de Cambrils, i un curs de nivell bàsic obert a d'altres col·lectius.

Per altra banda, l'Oficina de Català de Cambrils treballa estretament amb d'altres Departaments del l'Ajuntament de Cambrils que també treballen amb plans d'acollida. És el cas, per exemple, de l'Àrea de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat amb l'activitat "L'hora del te" que fomenta la integració i alfabetització de les dones magribines de Cambrils. L'Oficina de Català també col·labora amb el Departament d'Ensenyament amb els cursos de català que ofereix dirigits als adults. Segons Helena Martínez-Ferreruela, per tal de no trepitjar les diferents activitats que es fan des de diferents sectors, Ensenyament s'ocupa d'aquelles persones que no poden entrar als cursos de català de nivell bàsic que du a terme la Oficina de Català, ja que habitualment són persones que no tenen una llengua romànica o estan molt poc alfabetitzades.

Comenta aquest article