Pressupostos participatius
Els cambrilencs podran decidir el destí de 100.000 euros en inversions
En aquesta primera convocatòria es disposen de 100.000 euros del pressupost d'inversions que es gastaran amb la proposta o propostes escollides per la ciutadania
Ahir al vespre al Centre Cultural va tenir lloc la presentació dels pressupostos participatius 2018-2019 que, per primer vegada, s'impulsen des de l'Ajuntament de Cambrils. A finals de febrer tenia lloc la roda de premsa als mitjans de comunicació i, ahir, es feia l'acte de presentació en públic a càrrec de l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza–, la regidora de Participació Ciutadana –Ana López– i el sociòleg de l'empresa encarregada del procés, Daniel Tarragó. A l'inici de la presentació, tant l'alcaldessa com la regidora van adreçar unes paraules als presents amb les què van encoratjar tots els cambrilencs a fer propostes i a fer, entre tots, un exercici “d'aprofundiment democràtic”. Tal com van recordar, en aquesta primera convocatòria es disposen de 100.000 euros del pressupost d'inversions que es gastaran amb la proposta o propostes escollides per la ciutadania.
"Un procés d'aprenentatge per fer política entre tots"
A continuació, el sociòleg Daniel Tarragó va ser l'encarregat d'explicar com anirà tot el procés participatiu. Prèviament va ser referència als orígens d'aquest tipus d'iniciatives participatives que van sorgir cap als anys 80 a la ciutat brasilera de Porto Alegre i posteriorment, es va exportar a d'altres indrets del món. Actualment a Catalunya, un nombre importants d'ajuntaments destinen una part del seu pressupost a impulsar pressupostos participatius, segons va explicar. Sobre aquest tipus d'iniciatives, Tarragó va explicar que “requereixen de maduresa democràtica, són un exercici d'intel·ligència col·lectiu i és un procés d'aprenentatge per fer política entre tots”.
100.000 euros en inversions
Quant a les fases del procés, Tarragó va explicar que es tracta d'un procés lent per generar “una major legitimitat i fer emergir la intel·ligència col·lectiva” i que, “no es tracta de quantitat sinó de la qualitat de les propostes”. En aquest procés es decidirà què fer amb 100.000 euros en inversions, és a dir, en coses que es puguin construir i/o adquirir i que siguin perdurables en el temps: la creació o reforma d'equipaments municipals, l'adquisició de mobiliari urbà o béns materials, la millora d'espais públics com carrers, senyalització, enllumenat, zones verdes, clavegueram; l'adquisició i instal·lació de tecnologies d'ús públic.
Diferents fases del procés que s'allargarà fins a finals d'any
En una primera fase –del 9 al 29 d'abril–, la ciutadania –que visqui o treballi– podrà presentar propostes a través de les butlletes que es repartiran per les llars o via online a través de la pàgina http://participa.cambrils.cat. El 19 d'abril a les 19.30 hores al Casal Municipal de la Gent Gran està prevista una jornada participativa per generar propostes de forma conjunta. Posteriorment, en una segona fase –maig i juny–, es farà la validació tècnica de les propostes rebudes per part dels serveis tècnics de l'Ajuntament. En la fase 3 –juliol o setembre–, s'organitzarà un taller participatiu per escollir les 10 o 15 propostes que passaran a la fase final de votació. La fase 4 –octubre o novembre– consistirà en la votació final de les propostes seleccionades i, finalment, la fase 5 –any 2019– serà el moment de l'execució de les propostes. Tal com va apuntar Tarragó, s'executarà la proposta més votada i es podrien executar les següents més votades, sempre i quant no se superi el límit econòmic de 100.000 euros.