L'Associació Hotelera Salou - Cambrils - La Pineda reclama una millor coordinació entre les administracions
D'esquerra a dreta, Ángel Vicente, Mª Eugènia Arbó i Albert Savé, ahir en roda de premsa |
En línies generals l'Associació va fer una valoració positiva de la temporada d'enguany, en que l'ocupació ha crescut un 3% en relació l'any passat, un nivell d'ocupació que Savé definia com "un nivell just, però acceptable". En total les tres poblacions han rebut més d'1.400.000 visitants. Pel que fa a la mitja de dies d'estada dels turistes se sitúa en 4,5 nits. Segons Arbó, cada cop augmenta més la tendència de realitzar estades més curtes, però més repartides.
Un any més la majoria de turistes que visiten els hotels de Cambrils, Salou i La Pineda són estrangers, concretament un 58% del total, mentre que el 42% restant són turistes de l'Estat Espanyol. L'origen dels turistes tal i com explicava Arbó fa dos o tres anys que es manté.
Cal destacar que tot i l'augment de l'ocupació hotelera, la despesa mitja del visitant s'ha mantingut amb una tendència a la baixa. Savé afirmava que "ve gent però no es gasta el que ens agradaria". La dada, però no preocupa a l'associació que creu que la relació qualitat preu de l'allotjament és l'adequada i que el tipus de turista continua sent el d'un nivell mig i mig alt.
Més coordinació entre administracions
En el balanç d'ahir Mª Eugènia Arbó va explicar també quins són els principals objectius per la propera temporada, que passen per aconseguir consolidar la presència de l'Associació a nivell turístic, però també a nivell institucional. En aquest sentit Arbó va destacar que cada cop la legislació normativa del sector és més complexa i "poc clara amb una càrrega important de costos empresarials".
Un altre dels objectius de l'associació és aconseguir millorar la gestió per part de les administracions públiques, ja que actualment són una mica deficitàries. Segons Arbó actualment "hi ha una falta de sincronia entre el fil conductor de totes les administracions a nivell europeu, a nivell de l'Estat Espanyol, de Catalunya i a nivell local cada vegada més important". Segons Arbó hi ha una sèrie de normatives del sector que quan arriben als Ajuntaments cada consistori les aplica com vol. Segons Arbó, un exemple d'aquesta descordinació és la llei de tramitació de contractació de personal immigrant, en un sector on la falta de personal, segons Arbó, és molt evident. Arbó es queixa de la lentitud en la tramitació de permisos de treball i assegura que el temps d'espera per la tramitació està entre els 8 mesos o un any, fet que considera "inacceptable".
Per altra banda des de l'associació es va reclamar que s'accelerin els processos de millora de les infraestructures, perquè tot i la proliferació de les companyies aèries de baix cost, continua sent molta la gent que ve per carretera i amb tren.
Llei d'Integració ambiental
Un dels objectius de l'associació passa per aconseguir rebaixar l'increment de legislació normativa. En aquest sentit, un dels objectius aconseguit enguany, ha estat la pròrroga de la implantació de la Llei d'Integració Ambiental que obliga a tot tipus d'indústria a fer unes revisions cada cert temps en les que s'ha de garantir que l'empresa porta un control de tot allò que suposa una possible contaminació del medi ambient. La llei a l'Estat Espanyol s'ha aplicat exclusivament en el sector d'indústries contaminants, excepte a Catalunya que s'ha aplicat en tot tipus d'indústria. Arbó considera que això és una barbaritat ja que suposa un augment de costos molt important per les empreses i que no s'adequa a la realitat del sector. Per aquest motiu l'Associació va presentar al·legacions a la llei fins aconseguir que l'administració pública els hagi donat la raó i hagi detectat que la redacció de la llei no és la correcta. Des de l'Associació es proposa que el sectors no contaminants no inclosos en el real decret de la Llei, no s'incloguin. Segons Arbó, "per fer entendere això hem hagut de lluitar moltíssim".