Cultura

Literatura

Ramón García Mateos: «La tradició oral és una literatura viva, és una literatura palpitant»

Per Berta Ruiz

Ramón García Mateos, ahir a la tarda, en la presentació del seu darrer llibre de poesia
Ramón García Mateos, ahir a la tarda, en la presentació del seu darrer llibre de poesia | Berta Ruiz

El Centre Cultural acollia, ahir al vespre, la presentació del llibre de poesies “Nuevo ramo de viejos cantares y otras coplas de varia intención” de Ramón García Mateos –editat per Silva Editorial– i emmarcada dins del programa Dies de Llibres. Es tracta d'un cançoner que neix de l'amor a la tradició oral. Segons va explicar el mateix Ramón García Mateos a revistacambrils.cat, “és un llibre de poemes de tall popular, de tradició oral. Jo diria que és com un homenatge a la tradició oral. Tots els poemes, en bona mesura, estan escrits en clau de cançó tradicional, seguint les formes mètriques, seguint els tons... Hi ha una primera part en la què pràcticament tots els poemes són o estan escrits sobre temes tradicionals, jugant amb ells, amb la tornada, canviant estrofes. Després les altres tres parts tenen un altre to”.

El tema de la tradició oral és, tal com va confessar García Mateos, “un tema que m'apassiona. Crec que és una font de temes extraordinaris: hi ha coples del flamenc, coples de tradició popular, romanços i cançons que a qualsevol dels que escrivim versos ens agradaria poder escriure coses tan boniques com aquestes. Té un altre to, és una literatura viva és una literatura palpitant”.

El llibre s'acompanya del CD "Palabra y canto"

El llibre s'acompanya d'un CD “Palabra y canto” en el qual diferents intèrprets i amics de l'autor –Joaquín Díaz, Adolfo Osta, Mayalde, Vicente Llorente, Carlos Malícia, Maria Eugenia Santos, Jambrina i Madrid... – que posen música i veu a alguns dels poemes del llibre. Segons va apuntar García Mateos, “els poemes que estan escrits sobre temes tradicionals normalment es canten amb la melodia del tema popular, mentre que als altres, els intèrprets els hi han posat música per poder-los cantar. Són 18 poemes i 15 intèrprets”. Aquest darrer llibre –després de tres anys sense publicar cap obra– arriba per tancar un cicle, va comentar García Mateos, després dels altres dos llibres anteriors “Lo traigo andado” (2000) i “De los álamos el viento" (2013).

Comenta aquest article