Habitatge
L'Ajuntament vol crear una Oficina Local d'Habitatge a Cambrils
El primer pas és fer la sol·licitud a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i elaborar, al llarg d'aquest any, el Pla Local d'Habitatge 2018-2021
El ple ordinari, celebrat el passat 27 d'abril, va acordar per unanimitat sol·licitar a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya la creació per part de l'Ajuntament de Cambrils d'una Oficina Local d'Habitatge i elaborar –al llarg d'aquest 2018– un Pla Local d'Habitatge per als quatre propers anys 2018-2021. El regidor de Joventut, Transparència i Noves Tecnologies –Eduard Pellicer– va ser l'encarregat d'explicar aquesta proposta, així com els antecedents en matèria d'habitatge dels últims anys.
Segons va comentar, l'Ajuntament de Cambrils va apostar per una Borsa d'Habitatge Jove l'any 2004 i, a posteriori, es va signar un conveni amb ADIGSA (actual Agència de l'Habitatge de Catalunya) per adherir-se a la Xarxa de Mediació pel Lloguer Social. Uns anys després, l'any 2010, en Junta de Govern Local es va adquirir el compromís d'elaborar un Pla Local d'Habitatge durant el període 2010-2012, però a hores d'ara, l'Ajuntament de Cambrils encara no disposa d'aquest pla. Tal com va apuntar Pellicer, avui dia, l'Ajuntament de Cambrils està realitzant diferents accions en matèria d'habitatge però caldria un treball transversal que abracés els diferents departaments implicats –Urbanisme, Benestar Social i Joventut–. Així doncs, l'aposta de l'equip de govern consisteix en: la creació d'una Oficina Local d'Habitatge i la redacció d'un Pla Local d'Habitatge 2018-2021. Aquest Pla hauria de recollir la diagnosi de l'habitatge a Cambrils i el full de ruta a seguir en els propers quatre anys, on es valorin les accions i serveis que s'haurien de dur a terme.
Petició a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya
Per poder tenir una Oficina Local d'Habitatge, segons va exposar Pellicer, cal fer una petició a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya abans de finalitzar l'any 2018; fixar una dotació pressupostària per a la contractació de personal i establir un espai més ampli. Pel que fa a la previsió pressupostària, Pellicer va apuntar que dependrà del conveni que es fixi des de l'Agència de l'Habitatge, però es calcula en uns 155.000 euros de despeses i en uns 122.000 euros d'ingressos, aproximadament, en funció dels tràmits de cada any. El conveni que enviï l'Agència de l'Habitatge de Catalunya haurà de passar pel plenari i, posteriorment, decidir les condicions del servei.
L'oposició critica que no s'hagi treballat abans en el Pla Local d'Habitatge
Sobre aquesta proposta, el portaveu de l'AdC –Ivan Sanz– va criticar que, “estem al 2018 i encara no tenim el Pla Local d'Habitatge. Van tard i malament. Sembla que ho facin ara de cara a les eleccions de l'any que ve, per fer-se la foto, quan hi ha moltes famílies en una situació complicada”.
Per part del PP, David Chatelain va sol·licitar major informació sobre què costarà i quin personal seria necessari. També va comentar que alguns municipis han optat per mancomunar-se per tal d'oferir aquest tipus de serveis.
El portaveu de Cs –Imanol Rico– també va preguntar sobre el cost i la disposició d'un espai més ampli per acollir aquest servei i va criticar que no s'hagi fet més al llarg del mandat.
En una línia similar es va mostrar el regidor de l'NMC –Oliver Klein– qui va recolzar la proposta perquè suposa un pas endavant en matèria d'habitatge, però va apuntar que es podria haver fet abans. Klein va afirmar que, “cal tractar d'una forma integral una problemàtica tan greu. No ha de ser una declaració d'intencions, sinó que cal tenir un compromís real i destinar uns recursos perquè se solucionin els problemes reals d'habitatge”.