Cultura

Llibres

Es presenta el llibre «Ensenyament a Cambrils: Tres-cents anys d'història», de Josep Bertran Cuders

Aquest llibre és una síntesi actualitzada d'un treball que Josep Bertran Cuders va presentar a la Beca de Recerca de l'any 1993

Per Lluís Rovira i Barenys

Josep Bertran Cuders, Lluís Abella i Pilar Casas, ahir, a la presentació del llibre "Ensenyament a Cambrils: Tres-cents anys d'història"
Josep Bertran Cuders, Lluís Abella i Pilar Casas, ahir, a la presentació del llibre "Ensenyament a Cambrils: Tres-cents anys d'història" | Lluís Rovira i Barenys

La sala d'actes del Centre Cultural va ser el marc de la presentació, ahir al vespre, del llibre "Ensenyament a Cambrils: Tres-cents anys d'història", de Josep Bertran Cuders. Aquest llibre és una síntesi actualitzada d'un treball que Josep Bertran Cuders va presentar a la Beca de Recerca de l'any 1993. En aquella ocasió no va resultar guanyador de la Beca i el treball va quedar desat en un calaix municipal. Ara, Bertran l'ha recuperat i n'ha fet una edició més lleugera i actualitzada en la que hi han col·laborat el Centre de Lectura de Reus i l'Ajuntament de Cambrils.

El llibre, tal com diu en el títol, fa una descripció cronològica de l'ensenyament a la nostra població dels darrers tres-cents anys mostrant les dificultats que ha experimentat aquesta etapa fins arribar a l'àmplia oferta educativa actual, segons es va encarregar de destacar el regidor de Cultura, Lluís Abella, en la presentació. La presentació del llibre va anar a càrrec de la cambrilenca Pilar Casas, directora de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Tarragona, que va encetar la seva intervenció mostrant el goig "de ser a casa, de presentar un llibre i de ser en un espai, el Centre Cultural, del que ella en va fer el projecte d'usos". Casas va recordar el seu pas com a treballadora de l'Ajuntament de Cambrils en l'etapa del 1977 al 1997, una etapa que va qualificar d'inoblidable i en la que es va fer la construcció de l'actual Cambrils. va fer un recordatori de les persones que hi havia a l'Ajuntament en aquell temps com a artífexs de l'oferta educativa que tenim actualment. Pilar Casas, que es va encarregar de fer el pròleg del llibre, va descriure el contingut de l'obra, que tracta "de les condicions laborals dels mestres, de l'alumnat, de l'analfabetisme i l'absentisme, l'ensenyament religiós,..."

Josep Bertran: "Tradicionalment l'ensenyament ha estat la ventafocs de les despeses de les administracions públiques"

Finalment, l'autor, Josep Bertran, va començar la seva intervenció donant gràcies als diferents estaments i persones que l'hi han donat suport en aquesta tasca. Bertran va explicar que ara que està jubilat i després de més de 30 anys dedicat a l'ensenyament a Cambrils "volia cloure la seva etapa com a mestre amb aquesta publicació que sintetitza l'evolució experimentada per la docència en els darrers 300 anys al nostre municipi ja que no es disposa de cap estudi global sobre aquesta temàtica durant aquest llarg període". Bertran ja havia fet un treball sobre els 50 anys del col·legi Joan Ardèvol, "però feia falta fer aquesta visió de conjunt global. A més, li he volgut donar un caire divulgatiu, molt didàctic i fàcil de llegir".

Josep Bertran va qualificar "d'autèntic calvari" totes les dificultats que hi ha hagut en aquest període per a arribar a la situació actual. Tradicionalment l'ensenyament ha estat la ventafocs de les despeses de les administracions públiques". Aquest llibre es farà arribar als centres educatius cambrilencs i a persones rellevants dins el món de l'ensenyament a Cambrils, segons va explicar l'autor.

Comenta aquest article