El taller participatiu del POUM es converteix en un nou acte multitudinari contra els PMU del Regueral i lHorta de Santa Maria
La sala dactes del Casal de la Gent Gran es va quedar petit davant lallau dassistents al taller participatiu del POUM |
La sala dactes del Casal de la Gent Gran va quedar sobrepassada per les més de cinc-centes persones que van assistir al taller participatiu del dia 12 de febrer sobre el POUM i, tal com havia passat a lAjuntament en la sessió informativa sobre laprovació incial el dia 26 de gener, es va convertir en una tumultuosa reunió de veïns en contra dels PMU 4 de lHorta de Santa Maria i 5 i 6 del Regueral est i oest. Ja un quart dhora abans, la sala estava absolutament plena. Els responsables municipals que van presidir el taller van ser lalcalde, Robert Benaiges, i els regidors Joan Recasens i Salvador Matas. També hi era present el director de la revisió del POUM, Albert de Pablos, i el director de Ràdio Cambrils, Joan Carrión, que es va encarregar de moderar lacte.
Ja en el moment de presentar els membres de la taula, Joan Recasens va rebre la primera escridassada en un ambient totalment crispat. El primer en intervenir, Robert Benaiges, va explicar que tot i existir el dret a parlar en català parlaria en castellà per deferència als assistents, tot i deixar clar que contestaria en català a qui preguntés en aquesta llengua. Lalcalde va exposar de nou els criteris que shavien seguit en la revisió del POUM, que en aquest moment tothom podia presentar qualsevol al·legació, i va reiterar de nou que hi ha un acord de la junta de govern local on queda clar de manera explicita que es retiren els PMU 4, 5 i 6.
De nou, la intervenció del regidor dUrbanisme, Joan Recasens, va rebre la majoria de la cridòria, ja des del primer moment quan va fer el seu primer parlament en català, en què va dir: tinc el dret a expressar-me amb la meva llengua materna, i si parlo a poc a poc vostès mentendran perfectament. Després duna bona estona de cridòria, va intervenir lalcalde per preguntar als assistents com es pot ser tan intolerant?. Finalment, Joan Recasens va poder continuar explicant la postura de lequip de govern dient que els polítics han de prendre decisions polítiques, i que la retirada del PMU és una decisió encertada en aquest moment. També va intervenir el regidor Salvador Matas per dir: això no és un espectacle, sinó un acte molt seriós, i va reiterar que estem a Catalunya i hi ha una llengua cooficial que és el català. Daltra banda, va dir que lequip de govern es creia la participació i que estaven oberts al diàleg.
De poc van servir les paraules de lalcalde, pràcticament totes les intervencions no van fer referència a altra cosa que preguntar, o més aviat protestar, pels PMU ja retirats. La dotzena i mitja de les paraules demanades van girar majoritàriament a lentorn de tot això. I moltes delles no eren altra cosa que retrets i malfiances a la decisió de lequip de govern. Hi van haver moments de tot, amb intervencions dels tècnics responent a preguntes concretes, però la majoria de les crítiques van ser per al regidor Joan Recasens, que fins i tot en un moment determinat, quan una senyora va intervenir per dir-li que no era demòcrata, el regidor, més que molest, va contestar: al meu avi el van condemnar a mort, ningú mha de donar lliçons de democràcia. Robert Benaiges també va haver de defensar lhonorabilitat del govern en més duna ocasió. També hi ha haver algunes preguntes sobre temes més puntals, com la situació a la urbanització Tarraco, lestat actual del cúbic de la Llosa, o la situació dels camins rurals. Lacte va finalitzar a quarts de tres de la tarda. Entre els membres de lequip de govern presents es va deixar entreveure que possiblement davant de tants canvis al POUM es portaria a terme una nova aprovació inicial.
La intransigència lingüística va ser de nou present durant tota la reunió
Una part dels assistents va tornar a demostrar la més absoluta intransigència lingüística, exigint des del primer moment que les intervencions es fessin en castellà, tot i que aquest va ser lidioma emprat per gairebé tothom al llarg de les dues hores que va durar. Frases com que hablen en castellano, cojones, o queremos un intérprete, són dos exemples de lambient que hi va haver al llarg de tota la reunió. Lalcalde i el moderador van haver de ser contundents per fer entendre als assistents el dret de qualsevol persona a expressar-se en la seva pròpia llengua.§ Apunts breus§
· El primer a intervenir per preguntar va ser el regidor del PP Anton Callau, que el primer que va fer va ser felicitar els veïns afectats pel gran èxit que havien tingut fent retirar els PMU.
· A mitja intervenció de lalcalde, un espontani va intervenir cridant per dir que aquesta sala dactes no estava preparada per a aquesta reunió, i va dir: si hay un incendio nos morimos todos. Va rebre força aplaudiments i lalcalde va dir que li sabia greu que no tothom pogués seure, però que aquest era el local més gran que tenim a Cambrils.
· En un altre moment un veí va retar a fer una votació entre els presents per decidir si lassemblea havia de ser en castellà o en català i acusava la taula de ser poc demòcrates.
·En una altra situació dexaltació, una senyora va demanar a tots els afectats que sempadronessin a Cambrils perquè a les properes eleccions no hi hagués el mateix equip de govern.