Religió
La mesquita de Cambrils acull la celebració de la fi del Ramadà
La festa, celebrada aquest passat divendres a primera hora del matí, va comptar amb la participació de l'alcaldessa i diversos regidors
La comunitat musulmana de Cambrils i d'altres poblacions del voltant es van aplegar, aquest passat divendres a primera hora del matí, a la mesquita de Cambrils per a celebrar la fi del Ramadà. L'imam Mohamed Ouadi va presidir una pregària i tant l'alcaldessa, Camí Mendoza, com el regidor de Benestar Social, Josep M. Vallès, van adreçar unes paraules a tots els assistents que omplien a vesar les instal·lacions de la mesquita.
Els musulmans celebren el Ramadà en el que és el novè mes del seu calendari. Durant aquests 29 o 30 dies, segons els anys, els musulmans practiquen un dejú estricte, sense ni menjar ni beure, durant les hores de sol i també, en aquest període, es concentren més en l'oració. Tal com explicava Mohamed Ouani a revistacambrils.cat, aquest dejuni té excepcions, "nom estan obligats a fer el Ramadà els que poden, per qüestions d'edat o d'estat físic. Dels 16 anys cap amunt és quan es comença a practicar. Qui té problemes de salut, dones embarassades o en lactància, la gent molt gran, ... no cal que el facin aquest dejuni"
El Ramadà, la superació d'una prova
La fi del Ramadà és tota una festa pels musulmans, segons explicava l'imam Mohamed Ouani, "el dia que s'acaba suposa que hem superat la prova. L'endemà, que és el dia 1 del mes desè, se celebra que hem pogut superar aquest sacrifici. Aquest sacrifici es compensa amb una festa, es fa una celebració i es fa a la mesquita. Al Marroc i als països àrabs es fa als camps de futbol o a les places grans. S'ajunta la gent de tot el poble, és un dia festiu i fins i tot hi ha països que fan tres dies de festa. Es fa una pregària especial com la dels divendres i després es fa festa amb te, pastes, sucs, ... és una festa de compensació pel que s'ha passat durant el mes anterior. Al ser un dia tan especial hem convidat l'Ajuntament i la gent estava contentíssima que hi hagués anat l'alcaldessa i els regidors". Segons l'imam, "nosaltres obrim les portes a tothom".
D'altra banda, abans de la fi del Ramadà, es recapten diners, uns cinc euros per persona, per donar-los a les persones necessitades. Segons l'imam, "aquests darrers dies els musulmans van a comprar roba per a aquesta gran festa de la fi del Ramadà i com que tothom no s'ho pot permetre i es vol que aquell dia tothom estigui feliç i puguin comprar el que vulguin es fan aquests donatius. Més que res això es fa de cara a la canalla, que no vegin que alguns poden estrenar i d'altres no".