Català
El Servei Local de Català celebra el 25è aniversari
Molta participació a l’Acte de Cloenda del Curs que enguany ha servit per commemorar aquesta important efemèride
La sala d’actes del Centre Cultural va acollir, aquest passat divendres al vespre, la cloenda del curs lectiu però també es va celebrar el 25è Aniversari del Servei Local de Català, tota una efemèride que va comptar amb la presència i la participació de molts alumnes, ex-alumnes, voluntaris, professores i autoritats, que van omplir de gom a gom la sala. L'acte va ser absolutament entranyable i participatiu i s’havia preparat un programa d’intervencions i col·laboracions que va omplir tot el ventall d’activitats i cursos que es porten a terme. I aquest acte va ser especialment emotiu per l’Helena Martínez-Ferreruela, cap del Servei Local de Català a Cambrils, i la persona que ara fa vint-i-cinc anys va ser l’encarregada de fer les primeres passes per millorar l’aprenentatge del català al nostre poble. Ella va ser qui va dirigir tot el que s’havia preparat per la celebració. També hi eren present i van fer parlaments l’Anna Saperas, directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura; M. Dolors Sardà, presidenta del Consell del Centre de Normalització i l’alcaldessa Camí Mendoza, a més del regidor de Cultura, Lluís Abella i altres representants polítics. Les paraules de l’antic alumne Ricardo Rusconi, explicant les seves primeres experiències en català van ser l’inici de l’acte.
Homenatge a l’escola en aquest 25è Aniversari
Després dels primers parlaments el que va aixecar més passió i aplaudiments van ser les diverses activitats preparades per alumnes, ex-alumnes, professores i voluntaris i voluntàries per la llengua. Primer es va veure un audiovisual sobre l’escola catalana amb parlaments de Verònica Ventura, Joan Amador, Maria Reyes, Maria Jurado i Amal Hamudy. Després Jordi Benaiges i Ana Trujillano va interpretar un fragment de Mal d’Escola, de Daniel Pennac. A continuació una lectura poètica de Mercè Sanromà. Tot seguit Sílvia Brull, Montse Magriñà, Adela Pujals i Imma Serra, van fer una petita interpretació sobre els maldecaps de les mares que tenen nens a l’escola. Va continuar una nova lectura poètica d’Isabel Velàsquez i la representació d’escenes adaptades de El florido pensil, amb Pol Blanco, Jordi Benaiges, Enric Ferré, Ana Trujillano i Joan Valero. D’aquí es va passar a un acte que va emocionar de nou a l’Helena Martínez-Ferreruela, amb la lectura de la Carta als Mestres de Carles Capdevila, feta per alumnes dels nivells bàsics. Una nova lectura poètica de Mònica Pedrola, i a continuació diversos alumnes i voluntaris van expressar públicament els seus records i emocions, posant una paraula a una poma i a un arbre simbòlic: Els fruits de la memòria.
Preestrena de la nova coral Canta amb el Cor promogut pel Consorci
La cloenda de l’acte va ser especialment emocionant amb la primera actuació en públic de la coral promoguda pel Consorci per a la Normalització Lingüística Canta amb el cor, una iniciativa que compta amb membres i voluntaris de Reus i de Cambrils i que té vocació de permanència. Sota la magistral direcció de Marc Guerris la nova coral va rebre l’aplaudiment unànime de tothom. Després es va fer un petit refrigeri preparat pels propis alumnes del Servei Local de Català de Cambrils.