Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Política
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant aprova una moció per reclamar a l'Estat el desmantellament de l'actual línia ferroviària de la costa
El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat una moció presentada pel grup municipal del PSC per “reclamar al govern de l’Estat el compliment de tots els compromisos pendents en relació amb la xarxa ferroviària del corredor del Mediterrani al municipi”, amb els vots a favor del PSC, ERC, PP i FIC i l’abstenció del PDeCAT. Per mitjà d’aquesta moció, el consistori instarà al govern espanyol a redactar de manera «urgent» el projecte de desmantellament de l’actual línia ferroviària entre Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Salou, «amb establiments de terminis i calendaris per a la seva execució». També sol·licitarà a l’administració de l’Estat «la licitació del projecte d’execució i la resta de documentació necessària per a efectuar aquesta obra»; i que procedeixi «obligatòriament a desmantellar la via actual, retirant rails, travesses i cablejat elèctric», un cop entri en funcionament el nou Corredor Mediterrani.
En la mateixa moció es recorda que el Corredor del Mediterrani està sotmès a una resolució d’Impacte Ambiental que obliga al desmantellament de les vies desafectades que queden en desús, i que el mencionat desmantellament no deixa sense alternativa de mobilitat als usuaris de la xarxa de rodalies de l’Hospitalet de l’Infant, ja que s’inaugurarà en breu el nou traçat ferroviari. Així mateix, s’argumenta que l’Ajuntament ha demanat en diferents ocasions la cessió formal dels terrenys afectats (uns 9,2 km) un cop estigui desmantellada l’actual línia ferroviària, per tal que el seu traçat s’adeqüi com una via verda entre l’actual estació de l’Hospitalet de l’Infant i el baixador de Vandellòs.
Altres mocions aprovades
A la darrera sessió plenària, que va tenir lloc el passat dijous 21 de juny a la tarda, també es va donar llum verda a les altres dues mocions presentades pel PSC: una sobre “la universalització dels serveis sanitaris i la lluita contra l’estat actual de la Salut Pública”, amb els vots a favor del PSC i la FIC, l’abstenció d’ERC i del PDeCAT i el vot en contra del PP; i una altra “de rebuig a la sentència de “La Manada” per exigir un pressupost compromès per desenvolupar el pacte d’Estat contra la violència de gènere”, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals, excepte el PP, que es va abstenir.
La moció presentada pel grup municipal d’ERC “per la creació d’un pla de civisme i d’agents cívics municipals” també va ser aprovada, en aquest cas, amb els vots a favor d’ERC i del PDeCAT i l’abstenció del PSC, el PP i la FIC. Així doncs, l’Ajuntament s’ha compromès a crear aquest pla i a incloure els tècnics de serveis socials, medi ambient, seguretat ciutadana “i els que siguin necessaris” per elaborar-lo; i a crear la figura de l’agent cívic municipal, “que amb la formació adequada tindrà tasques informatives i de contacte de proximitat amb la població en aquells aspectes relacionats amb la interacció del veïnat amb l’entorn”, segons diu el text. La idea, tal com s’explica a la moció, és que aquestes persones informin la ciutadania, per exemple, sobre “el reciclatge i separació de residus, els drets i deures dels propietaris d’animals, les ordenances municipals, els ajuts de serveis socials, els plans d’ocupació, etc”. És a dir, que “fomentin la bona convivència dels ciutadans, el respecte a l’entorn i la tinença responsable d’animals”.
La moció presentada pel PDeCAT “per a la realització d’una consulta popular per tal que els veïns i veïnes puguin decidir el futur de l’actual via del tren al seu pas pel municipi», en canvi, va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC i de la FIC (el PDeCAT, ERC i el PP van votar-ne a favor).
Els textos íntegres de les mocions es poden consultar al web municipal: www.vandellos-hospitalet.cat
Altres acords destacats
D’altra banda, el Ple de l’Ajuntament va aprovar, per unanimitat, la denominació de l’edifici de l’Escola Municipal de Música de l’Hospitalet de l’Infant. En virtut d’aquest acord, passarà a dir-se “Escola de Música Xavier Barceló de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant”, “en reconeixement al primer alcalde de la democràcia restituïda després de la dictadura (1979-1983), com a promotor i impulsor de l’Escola de Música”, que enguany fa 36 anys.
Amb els vots a favor del PSC, PP i la FIC i l’abstenció del PDeCAT i d’ERC, es va aprovar la distribució del superàvit de la liquidació del 2017. Tal com va explicar el regidor d’Hisenda, Frederic Escoda, l’Ajuntament destinarà la major part del superàvit amb què va tancar el pressupost municipal de 2017, de 634.000 euros, a saldar el deute corresponent al préstec que l’empresa municipal de promoció econòmica, IDETSA, va demanar per finançar l’edifici del Viver Tecnològic (falta per pagar uns 529.000 euros). La part restant s’afegirà al romanent de tresoreria.
A més, el Ple de l’Ajuntament va acordar delegar les competències municipals a la Diputació de Tarragona perquè pugui licitar i contractar el projecte «Xarxa de calor de proximitat» al municipi. Aquest projecte consistirà en la instal·lació d’una xarxa de calor, amb una caldera de biomassa, que subministrarà aigua calenta per a calefacció a dos equipaments municipals: a l’Ajuntament de Vandellòs i també a l’edifici d’aquest poble que acull el Centre d’assistència primària i el centre de dia i residència per a la gent gran.
Aquesta instal·lació costarà 122.000 euros, aproximadament, que seran finançats a través del fons europeu FEDER (que aportarà uns 50.000 euros) i de la Diputació de Tarragona i de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (cadascuna d’aquestes corporacions se’n farà càrrec de 36.000 euros, aproximadament).
El Ple de l’Ajuntament també va acordar atorgar la llicència urbanística a Gas Natural Fenosa SLU i a Alpiq Energia SAU pels treballs de segregació de l’estació de regulació i mesura de gas de la central tèrmica de cicle combinat Plana del Vent. D’aquesta manera, els dos grups que integren la central podran operar de manera independent.
Homenatge a una extreballadora municipal
Poc abans de la sessió plenària del 21 de juny, l’alcalde i els regidors de la corporació municipal van retre homenatge a l’ex treballadora municipal Isabel Cano, que va jubilar-se, després de gairebé 18 anys de servei al consistori.
En nom de l’Ajuntament, l’alcalde, Alfons Garcia, li va agrair la feina duta a terme durant aquest temps, principalment com a encarregada del pavelló esportiu cobert de l’Hospitalet de l’Infant (de les tasques de neteja, manteniment i control d’accessos) i la relació propera i cordial que va tenir amb els usuaris d’aquest equipament municipal i amb els companys de feina. Posteriorment, li va lliurar un rellotge com a regal institucional.