Ocupació
L'Ajuntament demana als propietaris de l'antiga residència Montemar que presentin una denúncia
L'alcaldessa, la regidora de Protecció Ciutadana i el regidor de Benestar Social van mantenir, ahir a la tarda, una reunió amb els membres del Consell de Barri de Vilafortuny per parlar de l'ocupació d'aquest edifici
L'Ajuntament he pres partit en el tema de l'ocupació de l'antiga residència Montemar que va saltar a la llum pública aquest passat divendres. Per una banda, segons ha fet saber, ja ha contactat amb la propietat per informar-los de l'ocupació de l'immoble i demanar-los que presentin una denúncia el més aviat possible "ja que aquesta és l'única manera de poder actuar policialment amb una ordre judicial", segons ha manifestat a través d'un comunicat. En segon lloc, segons aquest comunicat, dins el consistori s'ha portat a terme una reunió tècnica amb la participació de l'alcaldessa, Camí Mendoza; la regidora de Protecció Ciutadana, Yolanda Quílez; el regidor de Benestar Social, Josep M. Vallès, i altres membres del consistori "per analitzar a fons la situació i establir les accions a realitzar". Ahir a la tarda, a més, l'alcaldessa, la regidora de Protecció Ciutadana i el regidor de Benestar Social van mantenir una reunió amb els membres del Consell de Barri de Vilafortuny on, segons diuen, "els veïns van expressar la preocupació pels possibles conflictes i problemes de convivència que podria generar l'ocupació de l'immoble". Els veïns van demanar "més vigilància policial i que s'obri una via de diàleg amb els ocupants de l'edifici per exposar-los la inviabilitat del projecte".
En aquest mateix comunicat, l'Ajuntament considera que "és un tema complex i l'Ajuntament té poca capacitat d'actuació en aquesta matèria, més enllà de pressionar perquè actuïn les instàncies competents, col·laborar en les accions que engeguin, vetllar per garantir la seguretat de les persones i mediar en els conflictes que es puguin derivar de l'ocupació". Finalment, el comunicat diu que "el Departament de Benestar de l'Ajuntament no té constància de cap família de Cambrils sense allotjament que no estigui atesa pels Serveis Socials. De tota manera l'ajuntament valorarà la situació de les persones ocupants i se'ls oferirà un allotjament alternatiu". L'Ajuntament també recorda que l'any 2014 es va procedir a tapiar l'edifici atenent a les condicions d'inseguretat i insalubritat que presentava l'edificació després del tancament de l'activitat, l'agost de 2012, i per tal d'evitar més saquejos. El consistori afirma que l'edifici continua sense tenir unes condicions de seguretat mínima per ser habitable ja que no disposa dels serveis bàsics d'aigua, electricitat, portes, finestres ni sanejament. Es per això que l'Ajuntament manifesta que ha reobert l'expedient administratiu per tornar a tapiar les instal·lacions una vegada s'hagi desallotjat l'immoble.
Els ocupants demanen orientació a Nacions Unides
Per la seva part, els ocupants de l'edifici han enviat, aquest mateix matí, un correu a Nacions Unides explicant aquesta iniciativa portada a terme "per un grup de voluntaris per tal de recuperar un edifici abandonat". Segons aquest correu al que ha tingut accés revistacambrils.cat, "el propòsit és complir amb l'objectiu 11 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Donar una solució habitacional, esporàdica o temporal a col·lectius en situació precària, sense sostre, famílies amb menors, víctimes de violència de gènere, migrants". Els ocupants demanen a Nacions Unides "orientació sobre com defensar legalment aquesta iniciativa, atenent a la crida a l'acció que Nacions Unides fa als ciutadans i a la societat civil per a que col·laborin en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible".