Informació general

L'Àrea de Benestar Social fa un pas més en la lluita contra la violència de gènere

Per Judit Pinazo



D'esquerra a dreta, Rosa M. López, Rosa Garrido, Robert Ortiga, David Rovira, Ramon Margalef i Rosa Garriga
Els serveis socials dels consells comarcals del Baix Camp i la Conca de Barberà i dels ajuntaments de Cambrils i de Reus van signar ahir al matí un conveni de col·laboració per posar en marxa un nou servei d'atenció urgent a les víctimes de la violència de gènere. L'acte, que es va celebrar a la seu del Consell Comarcal del Baix Camp, a Reus, va comptar amb la presència de la regidora delegada de Serveis Socials de l'Ajuntament de Reus –Rosa Garrido–, la regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Cambrils –Rosa M. López–, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà –David Rovira–, el president del Consell Comarcal del Baix Camp –Robert Ortiga–, un representant del Consell de Serveis Socials de Reus –Ramon Margalef– i una representant de la fundació privada Assistència i Gestió Integral –Rosa Garriga–.

Desgraciadament el nombre de dones víctimes de la violència de gènere va en augment any rere any. Durant l'any 2005 els serveis socials dels consells comarcals del Baix Camp i de la Conca de Barberà van detectar un total de 393 casos de maltractaments físics o psíquics i van haver d'oferir allotjament d'urgència a 28 dones. Per aquest motiu s'ha decidit posar en marxa el servei de la vivenda d'urgència, i donar així una resposta immediata a aquells casos molt urgents de víctimes de la violència de gènere o d'agressions sexuals.

Pis d'urgència

Per tal de donar aquesta resposta immediata el servei contempla l'acolliment en un pis d'urgència, ubicat a Reus, amb capacitat per a dues o tres dones amb el seus fills i que ofereix un servei d'atenció integral a l'afectada. L'acollida té una durada màxima de 15 dies, fins que els serveis d'atenció a l'afectada valorin les seves necessitats i les dels seus fills, ja que els casos poden ser molt diferents i, en conseqüència, les actuacions a dur a terme també.

L'acollida també ofereix un servei telefònic d'urgència, 24 hores al dia, 365 dies a l'any, que permetrà derivar la víctima que hagi recorregut a les forces policials o als serveis sanitaris, per tal de facilitar-li l'acollida i acompanyar-la al pis d'urgència.

Durant aquests 15 dies, el servei, que està gestionat per la fundació privada Assistència i Gestió Integral, cobrirà les necessitats bàsiques d'allotjament, la manutenció i la higiene, alhora que donarà suport emocional a les dones afcetades a través de professionals, i els prepararà per a l'ingrés en una casa d'acollida, en un pis de suport o bé per tornar al seu domicili o amb un familiar.

Tot els signants del conveni van coincidir en la necessitat d'engegar un servei d'aquestes característiques i crear una xarxa de col·laboració entre els diferents municipis per tal d'optimitzar els recursos i oferir un millor servei a les víctimes. Robert Ortiga es mostrava satisfet de la signatura del conveni "tot i  les diferències de colors polítics entre els signants".

Tot i això, aquest no és un servei per a les ciutats que han signat el conveni, sinó que està obert a atendre tots els casos que es proposin. Rosa Garrido explicava que l'interessant és "que el territori quedi cobert, estiguin on estiguin els pisos, i es pugui donar el servei a totes les dones que ho necessitin".

Aquest nou servei és un complement dels diferents serveis que tant els serveis socials de les administracions locals com els de les autonòmiques tenen per tal de gestionar els casos de violència de gènere, com poden ser les cases d'acollida o els pisos de suport.

El servei a Cambrils

Del total de casos de víctimes per violència de gènere a Cambrils durant l'any 2006, n'hi va haver 15 en què es va haver de traslladar de manera urgent a un hostal o a un pis d'acollida a les víctimes. Tot i que al municipi, de moment, no hi ha cap pis de suport, cap pis d'urgència, ni cap casa d'acollida, el serveis de Benestar Social, en coordinació amb altres ajuntaments o amb la Generalitat, donen una sortida a les dones maltractades. En cas de ser necessari, segons explicava Rosa M. López, es busca un hostal per a les víctimes i habitualment es procura que sigui fora del municipi per allunyar-les de l'agressor. A banda, l'Àrea de Benestar Social compta amb una psicòloga i una advocada que únicament es dediquen als casos de violència de gènere. Rosa M. López explicava que el circuit de serevis socials de l'Ajuntament estan coordinats amb l'ambulatori, la Guàrdia Civil i la Policia Local, per atendre aquests tipus de casos.

Comenta aquest article