Informació general

PLE

El plenari, en contra de la llibertat provisional de «La Manada»

Per Patrícia Muñoz

El passat 21 de juny va tenir lloc una concentració de protesta per la llibertat provisional dels membres de 'La Manada' davant l'escultura del Pla de les Sirenes
El passat 21 de juny va tenir lloc una concentració de protesta per la llibertat provisional dels membres de 'La Manada' davant l'escultura del Pla de les Sirenes

Tots els grups municipals han mostrat el seu rebuig a la decisió de l'Audiència Provincial de Navarra de deixar en llibertat provisional, sota fiança de 6.000 euros, els membres de "La Manada", que -presumptament- van abusar sexualment d'una noia durant els San Fermines de fa dos anys. L'equip de govern, format per ERC, PDCat i PSC, va presentar una moció en el Ple del passat dilluns en què es rebutjava aquesta decisió judicial i s'instava una sèrie de mesures contra la violència de gènere. La proposta va ser aprovada per unanimitat -amb el matís del vot del regidor del PP, David Chatelain, que es desvinculava de "l'exposició de motius" d'aquesta moció, que parlava de 'justícia patriarcal'-.

"Aquesta decisió judicial (...) suposa una legitimació de la cultura de la violació i llença un perillós missatge a la societat (...). Acatem la sentència, com no pot ser d'altra manera en un Estat de Dret, però volem fer palès el nostre enèrgic rebuig a la ideologia patriarcal que la sustenta". Aquestes són les idees generals que presentava l'escrit de la moció i, concretament, les propostes que des de l'Ajuntament es contemplen al respecte són: destinar recursos i fer campanyes d'informació, conscienciació i atenció, instar el govern de l'Estat a continuar desenvolupant el Pacte d'Estat contra la violència de gènere (són 213 mesures presentades pel nou govern socialista que s'han convertit en un 'objectiu prioritari' de l'Executiu de Pedro Sánchez) -sobretot pel que fa a la formació obligatòria en perspectiva de gènere a tota l'Administració-, suport incondicional a les víctimes i donar veu i fomentar la participació a les mobilitzacions dels moviments feministes. Per últim, també es preveu fer arribar aquesta moció a diferents institucions com l'Audiència Provincial de Navarra, el Ministeri de Justícia o el Consell General del Poder Judicial.

Un Ajuntament compromès contra la violència masclista

La regidora no adscrita Encarni Bello va afegir que també s'havia de tenir en compte que "aquest cas, el de 'La Manada', és només la punta de l'iceberg. Des que aquest cas es va destapar, n'hi ha hagut una cinquantena més". Patricia de Miguel, regidora de Ciutadans, va reconèixer que, tot i que "el que pot fer l'Administració local a nivell legislatiu és poc, s'ha de contribuir a evitar aquesta lacra, perquè la societat té un problema". De Miguel defensava que la formació taronja acatava la sentència però no la compartia. "És una pèssima notícia".

El regidor del PP, David Chatelain, va votar a favor de la moció, tot i que va puntualitzar que no estava d'acord amb l'exposició de motius d'aquesta. "Posa en dubte el cos judicial d'aquest país. La sentència és plenament lícita: té les seves parts i els seus testimonis. Però estic d'acord amb el suport de l'Ajuntament a aquests col·lectius". Chatelain va explicar què és la 'democratura' per referir-se a les situacions en què "la massa decideix què és just des del desconeixement. Ningú nega que es van produir uns fets reprobables, però hem d'emprar nocions molt acurades per no caure en 'democratures', doncs la terminologia jurídica és molt complexa".

Amb tot, el sentit d'aquesta moció s'emmarca en el lema Volem ser lliures, no valentes, que l'Ajuntament ha defensat que "vol fer seu".

Comenta aquest article