Projectes socials
L'Obra Social «la Caixa» destina aquest any 2,6 milions d'euros a la lluita contra la pobresa infantil i l'exclusió social
Més de 44.000 persones, la majoria nens i joves en risc o situació de pobresa, seran las beneficiàries dels ajuts que l’Obra Social ”la Caixa” ha concedit aquest any a través de 109 projectes socials impulsats per entitats de tot l’Estat. La suma d’aquests ajuts assoleix els 2,6 milions d’euros. La convocatòria de Lluita contra la Pobresa Infantil i l’Exclusió Social és la segona a resoldre’s del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials que impulsa anualment l’Obra Social ”la Caixa” i que per a aquest any contempla una inversió global de 19,7 milions d’euros en projectes que atenen diferents àrees, sempre amb el propòsit d’oferir oportunitats als col·lectius en situació de vulnerabilitat social.
L’objectiu d’aquesta segona convocatòria és impulsar projectes dirigits especialment a l’àmbit de la infància i la joventut que fomentin processos d’apoderament personal a partir de la implicació del propi beneficiari, potenciant la família com a centre d’atenció, afavorint el desenvolupament integral i el procés d’inclusió d’aquelles persones en situació de vulnerabilitat.
Por aquesta raó, es contemplen tres grans àmbits d’actuació:
Desenvolupament social i educatiu de nens i joves en situació de pobresa, i les seves famílies.
Promoció de la inclusió social per a persones en risc de pobresa o exclusió.
Atenció de les necessitats bàsiques i pobresa energètica.
La convocatòria de lluita contra la pobresa infantil i l'exclusió social 2018 en xifres
Per a la selecció dels projectes, a més d’avaluar els objectius, la metodologia i l’impacte previst, la Fundació Bancària ”la Caixa” posa èmfasi en aquells projectes que promouen el respecte i la dignitat de les persones, i que destinen temps a conèixer cada individu, potencien els seus interessos i la seva capacitat d’elecció i implicació. L’apoderament de les persones destinatàries com a agents actius de canvi és crucial en el disseny, el desenvolupament i l’avaluació de les activitats. Només així s’aconsegueix un plantejament integral, amb una perspectiva holística de la persona.
També s’ha valorat molt positivament la complementarietat de cadascuna de las iniciatives amb els recursos existents a cada territori; el compromís i la participació dels destinataris, la intervenció del voluntariat i la implicació de la comunitat on es desenvolupa; així com l’experiència de l’entitat sol·licitant en projectes similars, la seva gestió a partir de criteris de transparència i la pròpia viabilitat social, tècnica i econòmica del projecte per garantir la seva sostenibilitat futura.
En els darrers anys, ha crescut notablement la presència de projectes de partenariat on cooperen i col·laboren dues o més entitats i/o amb l’Administració Pública, cosa que permet donar resposta integral a les necessitats de les persones ateses. Aquest perfil de projectes coincideix plenament amb una de les línies estratègiques per les quals aposta l’Obra Social ”la Caixa” a l’hora d’avaluar les propostes presentades. En aquesta convocatòria, 23 dels 109 projectes seleccionats es desenvoluparan a partir d’acords de partenariat.
Amb aquesta inversió, l’Obra Social ”la Caixa” retorna a la societat una part important dels beneficis que genera l’activitat financera, donant resposta a les necessitats emergents de l’actual context social.
El President de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé, ha destacat el compromís de l’entitat amb el Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials com un dels pilars per donar resposta a les necessitats i carències de la societat d’avui, especialment aquelles que incideixen de manera severa en els col·lectius més desfavorits i vulnerables.