Cultura

Exposició

S'inaugura l'exposició «Verdaguer Segrestat. La utilització del mite durant el franquisme»

La mostra, que abarca el període des de 1931 a 1977, analitza la instrumentalització que es va fer del poeta català per part del règim franquista

Per Redacció

Un moment de l'acte d'inaguració, ahir al vespre
Un moment de l'acte d'inaguració, ahir al vespre | Berta Ruiz
Ahir al vespre, el Museu Molí de les Tres Eres tenia lloc l'acte d'inauguració de l'exposició Verdaguer Segrestat. La utilització del mite durant el franquisme, emmarcada en la programació d'actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. L'acte va anar a càrrec de l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza–, el regidor de Cultura –Lluís Abella–, el director del Museu d'Història –Gerard Martí– i la directora de la Fundació Jacint Verdaguer i de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles –Carme Torrents– que va fer una àmplia explicació sobre aquesta exposició produïda per la mateixa Fundació Jacint Verdaguer amb el suport de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya.
 
La mostra abraça el període que va de la Segona República a l’inici de la Transició (1931-1977), i, a través d’una recerca exhaustiva d’articles periodístics, imatges, enregistraments i correspondència, s’analitza la instrumentalització que es va fer del poeta català per part del règim franquista, que va aprofitar que era una figura ben considerada tant en els sectors de dretes com d’esquerres per apropiar-se una imatge políticament favorable. Per això mateix el poeta sovint és recordat com un personatge molt conservador i retrògrad, associat a la Falange Española, en comptes d’una de les figures més importants de la Renaixença Catalana.
 
Cap dels dos bàndols enfrontats durant la Guerra Civil Espanyola va atemptar contra els símbols que recordaven Verdaguer en llocs públics. Però de seguida, el valor identitari de la seva figura i la seva capacitat per aglutinar sensibilitats catalanistes diverses van fer que mossèn Cinto es convertís en un objectiu prioritari per a les noves autoritats franquistes. Calia reinterpretar l’home i la seva obra, assimilar-lo i adaptar-lo als argumentaris oficials. Fer-lo poeta espanyol, convertir-lo en una eina clau per atraure al seu projecte catalanistes conservadors d’abans de la guerra.
 
La mostra es proposa, tal com va explicar Carme Torrents, resoldre qüestions com ara com i per què es va utilitzar aquesta icona de la catalanitat per legitimar el govern franquista; quins en van ser els protagonistes; o quina imatge tindríem del poeta si això no hagués passat. Durant l'acte d'inauguració també es va recordar el paral·lelisme existent entre la figura de Jacint Verdaguer amb la del Cardenal Vidal i Barraquer –coincidint amb la commemoració de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer–.
A dalt, projecte d'un petit audiovisual sobre Jacint Verdaguer i, a sota, imatges de la mostra instal·lada al Museu Molí de les Tres Eres

 

Comenta aquest article