Exposició
La mostra «Estudi Ortoneda Vernet: cambrilenques del segle XX» captura una quarantena de retrats de dones fets per Josep Ortoneda
Ahir al vespre s'inaugurava a la Sala Àmbits del Centre Cultural l’exposició fotogràfica “Estudi Ortoneda Vernet: cambrilenques del segle XX”. Mitjançant una quarantena de fotografies en blanc i negre, la mostra pretén reconèixer les habilitats com a retratista de Josep Ortoneda Budí, capturant d’una manera única la fisonomia de les persones. En aquesta ocasió, totes són dones cambrilenques, de la vila i de la platja. Amb les seves mirades, pentinats i robes, els retrats ens traslladen als anys 50 i principi dels 60 del segle XX, un important moment de transformació social i econòmica del municipi.
Segons va explicar el regidor de Cultura –Lluís Abella– en l'acte d'inauguració, totes les imatges presentades han estat positivades a partir dels negatius originals obtinguts sobre una placa de vidre. I aquest fet no és casual. Les plaques de vidre, utilitzades en fotografia des de mitjan del segle XIX, eren més útils que el cel·luloide per a imatges que requerissin molt de detall, perquè eren extremadament estables i menys propenses a distorsions. Durant la primera meitat del segle XX, l’ús de plaques de vidre va decréixer progressivament atenent a l’aparició a nous productes comercials més barats i portables.
Testimoni de la vida col·lectiva de Cambrils entre 1950 i 1970
D’aquesta manera, l’exposició “Estudi Ortoneda Vernet: cambrilenques del segle XX”, produïda per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i per l’Arxiu Municipal, se suma a la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, tot recordant a Josep Ortoneda Budí, així com a totes les dones cambrilenques del segle XX.
L’estudi fotogràfic Ortoneda Vernet va exercir el paper de testimoni de la vida col·lectiva entre les dècades de 1950 i 1970. El seu creador, Josep Ortoneda Budí, és ben recordat pels cambrilencs com a mestre vocacional, com a alcalde de Cambrils (1957-1960) i també com a fotògraf d’una gran sensibilitat. A l’estudi va treballar amb la seva muller, Francisca Vernet Ventura, i amb els seus fills Antoni i Montserrat.
Durant un quart de segle, l’estudi va fotografiar tot allò que s’esdevenia en la vida pública de Cambrils –des de les festes, els actes oficials i els esports fins a transformacions urbanístiques o l’arribada del turisme– i també, escenes familiars i retrats de dones i homes. Els milers de negatius generats per l’estudi constitueixen tot un testimoni de la vida de Cambrils de mitjan de segle XX.