Diada
Pere Navarro: «Com deia Muriel Casals: la causa de la independència no és contra res ni contra ningú és a favor d'una vida millor per a tothom»
El parc del Pescador va acollir, ahir al matí, l'acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Per començar, l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– va adreçar unes paraules: “Catalunya commemora la Diada recordant els fets ocorreguts fa més de tres segles. Des de llavors i fins avui, som un poble conjurat per seguir existint i reivindicant un territori, una cultura, una llengua, una història i un sentiment de pertinença de comunitat i la ferma voluntat de construir un país junts. L'any passat ho vam celebrar de manera esperançada i vam proclamar que érem un país que estava en marxa, ens acompanyava el conseller Carles Mundó, el qual vam haver de veure entrant a la presó pel motiu d'haver exercit la democràcia i haver facilitat el vot a la ciutadania de Catalunya”. Segons va recordar Mendoza, “aquest últim any han passat moltes coses: vam fer una gran Diada l'11 de setembre, vam fer un referèndum l'1 d'octubre, vam proclamar la república catalana, vam tenir unes eleccions i tot això barrejat amb garrotades, cops de porra, investigats, empresonaments, exilis, concentracions, manifestacions... Hem fet de tot i ens hem trobat de tot; avui tornarem a manifestar-nos per fer evident el nostre rebuig a les imposicions, a la falta de respecte, a la falta de democràcia, a la manca de llibertat personal i col·lectiva. Demostrarem al món que seguim sent un país que avança”.
Pere Navarro: “Per crear enemics no cal declara la guerra, n'hi ha prou amb dir allò que penses”
A continuació va ser el torn del parlament a càrrec del cambrilenc Pere Navarro –doctor en Filologia Catalana, expert en el camp de la dialectologia catalana i els estudis geolingüístics– qui també va fer referència a que era la primera Diada després del referèndum de l'1 d'octubre i amb polítics empresonats i exiliats. Va citar Martin Luther King per dir que, “per crear enemics no cal declara la guerra, n'hi ha prou amb dir allò que penses”. En el seu extens discurs, Pere Navarro va fer constants referències a la llengua, a l'educació i, principalment a la història “per entendre les seqüeles que patim a dia d'avui. Segons va dir, “Felip V va abolir els seus furts i les seves constitucions. Va ser Felip V qui, fa 304 anys, va liquidar la legalitat catalana. 304 anys en els què l'Estat no ha sigut prou potent per aniquilar Catalunya, ni Catalunya ha sigut prou potent per alliberar-se d'Espanya. Per què Espanya mai s'ha sentit còmode amb la diversitat dels pobles que la configuren? Per què Espanya no ha treballat mai es llengües que hi ha a l'Estat? Per què no ha fet un model integrador que seduís a la diversitat de ciutadans? Són 304 anys que vivim sotmesos 'por derecho de conquista'. Un estat ha optat per un model uniformitzador, amb represalies dures i contundents, pels qui demanen un model diferent”.
El filòleg cambrilenc també va afirmar que, “la ignorància és l'arrel de tot mal, l'educació és la clau per combatre la ignorància. El coneixement fa persones sàvies i la humilitat les fa grans persones. Avui, el poble català ha de demostrar al món sencer que ni la violència judicial ni policial, ni la violència dels feixistes ni les pressions de l'estat espanyol amb la pressió de l'article 155 no han pogut aniquilar ni afeblir la voluntat d'arribar a fer possible l'objectiu que es fa palès en els primers dos versos del nostre himne: 'Catalunya triomfant tornarà a ser rica i plena'. Com deia Muriel Casals: 'la causa de la independència no és contra res ni contra ningú és a favor d'una vida millor per a tothom'”.
L'acte es va tancar amb l'actuació de la Coral Verge del Camí i els Xiquets de Cambrils que van aixecar un pilar de 4.
Com a representants del consistori hi van acudir els regidors: Eduard Pellicer, Jaume Gila, Alejandro Garcia, Mercè Dalmau, Lluís Abella, Antonio Laguna i Joan M. Artigau, Yolanda Quílez, Josep M. Vallès, Oliver Klein, Ivan Sanz, Cinta Ballesté i Encarni Bello.
