Any Cardenal
De Cambó a Companys, la importància del Fons de la família Vidal-Barraquer
Dos arxivers de l'Arxiu Nacional de Catalunya van mostrar documents destacats del Fons Vidal- Barraquer que des del gener d'enguany està dipositat en aquest edifici
La sala d'actes del Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la presentació pública del Fons de la família Vidal-Barraquer. Es tracta del fons personal del Cardenal i de la família Vidal- Barraquer que es va lliurar a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i del que també en disposa còpia l'Arxiu Municipal de Cambrils per a la seva consulta. Per a explicar l'abast del que suposa aquest arxiu, van ser presents a la presentació d'ahir dos arxivers de de l'Arxiu Municipal de Catalunya, Josep Fernández Trabal i Jordi Domingo Sánchez. La presentació de l'acte va anar a càrrec de l'arxiver municipal, Pedro Otiña. Aquest era el primer acte del Cicle de Memòria de Tardor, que enguany està dedicat al Cardenal Vidal i Barraquer.
Conjunt documental integrat per tres fons
L'arxiu de la família Vidal-Barraquer va ingressar a l'Arxiu Nacional el 18 de gener de 2018. És un conjunt documental integrat per tres fons:
-Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (fons personal) integrat per 10 unitats d’instal·lació i 72 unitats de catalogació.
-Família Vidal de Cambrils (fons familiar i patrimonial) integrat per 55 unitats d’instal·lació i 292 unitats de catalogació.
-Montserrat Vidal i Barraquer (fons fotogràfic) integrat per 2.530 diapositives color, 18.000 negatius flexibles b/n, 32 negatius color i 3.312 positius b/n.
Aquest conjunt documental complementa i amplia el fons del Cardenal conservat a l’Arxiu Arxidiocesà de Tarragona, i que conté fonamentalment la documentació relacionada amb la seva activitat pastoral i política durant els anys de la II República i la Guerra Civil Espanyola, segons van explicar els arxivers de l'ANC. Els arxivers, a més, van fer una tasca de divulgació de la feina que porta a terme l'Arxiu Nacional de Catalunya, depenent de la Generalitat, amb la projecció d'un parell de vídeos mostrant les instal·lacions de Sant Cugat del Vallès i els treballs que van la gent que hi treballa. Un Arxiu que com tots els arxius, són oberts i consultables per tota la població, segons van explicar. Josep Fernández, a més, va explicar la importància que tenen aquests fons provinents de famílies i que són bàsics per a conèixer més detalls de la nostra història.
Documents "curiosos"
Jordi Domingo va mostrar uns quants documents "curiosos" o bé significatius d'entre els que han anat inventariant a l'ANC. Un dels documents mostrats datava de l'any 1736 i estava datat a Buda (Hongria). Un altra era una declaració dels veïns de Cambrils, l'any 1763, relacionada amb l'alcalde Joan Martí Roca. També es va mostrar la butlla de Benet XV de l'any 1919 en la que s'elegia el cardenal Vidal i Barraquer com a arquebisbe de Tarragona. Una altra carta curiosa és la que va enviar Francesc Cambó al Cardenal en motiu de les excavacions arqueològiques que s'estaven fent a la Necròpolis de Tarragona. Finalment es va mostrar l'ordre que va donar el president de la Generalitat Lluís Companys, el 24 de juliol de 1936, de detenció del Cardenal Vidal i Barraquer amb la intenció de protegir-lo dels escamots que el buscaven per a matar-lo