Cultura

Patrimoni

El cicle formatiu sobre museus i gènere de Catalunya finalitza a Cambrils amb un seminari sobre educació

Per Redacció

Un moment de l'acte d'inauguració a càrrec de l'alcaldessa Camí Mendoza, el regidor de Cultura Lluís Abella i el director del Museu d'Història, Gerard Martí
Un moment de l'acte d'inauguració a càrrec de l'alcaldessa Camí Mendoza, el regidor de Cultura Lluís Abella i el director del Museu d'Història, Gerard Martí | Berta Ruiz

Cambrils va acollir, ahir, el seminari sobre educació que tanca el cicle "Gabinet de curiositats. Museus, monuments i gènere", impulsat per la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya. La sessió formativa, coorganitzada pel Museu d’Història de Cambrils, es va dur a terme durant tot el dia a l’Ateneu Juvenil. L'acte de benvinguda i presentació va anar de la mà de l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura, Lluís Abella, i el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí.

La ponència inaugural va anar a càrrec de la mestra, psicòloga, professora de la Universitat de Vic i membre del Grup de Recerca, Gènere i Educació, Rosa M. Guitart, que va parlar d’expectatives i estereotips en les interaccions i el traspàs de continguts des d’una perspectiva de gènere. A continuació, es va fer una taula d’experiències que va comptar amb les intervencions de Núria Solsona, doctora en Ciències de l’Educació; Carlos Lomas, Catedràtic de Llengua Castellana i Literatura, i Ricard Huerta, artista i professor d’Educació Artística de la Universitat de València.

A la tarda, es va programar el taller “La mirada violeta” dividit en dos àmbits. Un va fer a la Torre del Port, sota el títol “Històries de vida vora el mar: el paper de les dones a la comunitat pescadora de Cambrils” a càrrec de les historiadores Aïda Sánchez i Cinta Mata. L’altre va ser impartit per la investigadora Maria Cacheda a la Confraria de Pescadors i va girar al voltant de la coeducació patrimonial.

La jornada a Cambrils va comptar amb la col·laboració de les àrees de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Cambrils, el Patronat de Turisme de Cambrils i la Confraria de Pescadors.

Reflexió sobre els criteris de la museologia des d'una perspectiva de gènere

El cicle “Gabinet de curiositats: museus, monuments i gènere” proposa reflexionar sobre els criteris que orienten la museologia, les narratives expositives, l'estratègia comunicativa i l'acció educativa dels equipaments patrimonials des de la perspectiva feminista i de gènere. La primera sessió, sobre documentació, es va fer el 16 d’abril al Museu d’Història de Catalunya. La segona, sobre les exposicions, va tenir lloc al Museu d’Història de Girona. I la tercera, sobre comunicació, al Museu Comarcal de Cervera. La de Cambrils ha estat la quarta i última sessió del cicle, adreçat als equips de la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya, Xarxa de Museus d'Etnologia, i Museus, Monuments i Jaciments de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

La idea de les jornades és dotar les persones professionals dels museus amb algunes eines metodològiques que permetin incorporar la narrativa femenina i feminista en els discursos museístics i així activar diàlegs que contribueixin a transformar la societat, millorant-la, a través dels museus i els seus discursos i recursos expositius.

El grup de treball de Museus i Gènere de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya està format pel Museu d’Història de Girona, el Museu d’Història dels Jueus, el Museu Comarcal de Cervera, el Museu d’Història de Cambrils, el Museu d’història de Catalunya i l’Àrea de Monuments i Jaciments de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural.

A la tarda, un grup dels participants va seguir la jornada a la Torre del Port (foto: Elena Martí)

 

Comenta aquest article