Societat

Ornitologia

Equador 1.000, el repte ornitològic del biòleg cambrilenc Eugeni Capella

Per Diana Vizán

A l'esquerra Miquel Bonet i, a la dreta, el cambrilenc Eugeni Capella, a Sulawesi aquest passat mes de setembre
A l'esquerra Miquel Bonet i, a la dreta, el cambrilenc Eugeni Capella, a Sulawesi aquest passat mes de setembre | Cedida

Any nou, reptes nous, sembla un principi que molta gent fa seu. Potser, el més habitual és proposar-se anar al gimnàs. Més original, l'Eugeni Capella, un biòleg cambrilenc, es proposa assolir a principis de l'any 2019 un desafiament extraordinari: veure 1.000 espècies d'aus a l'Equador en 75 dies.

El primer cop que va sentir parlar d'un viatge on es podien veure 1.000 espècies va ser el març de 2016 a Colòmbia. Tot i que 1.000 espècies és una xifra que enlluerna, va estar d'acord amb en Jonhier, el guia colombià que li'n va parlar, que no voldria fer aquest rècord ni com a client ni com a guia d'un tour, per l'estrès que pot comportar i pel temps limitat que es té per gaudir de cada espècie. L'any següent, també a Colòmbia, en Roger, un altre guia, li va explicar la decepció que havia observat en els rostres dels participants d'un d'aquests tours quan veien que era impossible aconseguir aquesta xifra.

10.000 espècies d'ocells a tot el planeta
 

Per això, l'Eugeni prefereix viatjar per lliure i dedicar temps per observar ocells amb l'objectiu de veure el màxim d'espècies possibles, sobretot aquelles que encara no ha vist mai -el que en argot ornitològic es coneix amb el nom de bimbo-, sense voler arribar a una xifra concreta. Tot i que assegura que "mai puc veure tots els ocells que podria veure", ocupa en aquests moments el primer lloc a la llista ReservoirBirds.com de la península Ibèrica en l'observació d'aus al món amb més de 5.000 ocells vistos. Hi ha més de 10.000 espècies d'ocells a tot el planeta!
 
Quan al gener es va plantejar visitar molts dels llocs d'observació d'ocells de l'Equador amb l'objectiu de veure el nombre més gran d'espècies, va aparèixer un repte inevitable. Semblava que només afegint la visita a alguns indrets més, s'obria la porta a albirar la xifra màgica de les 1.000 espècies en un viatge, fita mai assolida fins ara. Sense dir-li res, el Miquel Bonet, el naturalista barceloní amb qui planeja el viatge, havia arribat a la mateixa conclusió. Era d'esperar, ja que en 2012 es va agafar un any sabàtic per batre el rècord del nombre d'ocells vistos a Catalunya en 365 dies i ara ha deixat d'exercir de taxista per dedicar-se de ple a veure ocells. Tots dos són conscients que el fet de voler trobar 1.000 ocells diferents pot afectar la possibilitat de fer algun bimbo especialment difícil, ja que el temps que podran dedicar a cada espècie serà limitat i hauran de visitar una major diversitat d'ambients.
 
A més, tot i el repte que es proposen fer, necessiten viatjar amb una certa tranquil·litat, ja que volen veure i fotografiar tots els endèmics, és a dir, els ocells propis de l'Equador. Per aquest motiu, han plantejat una "gimcana" de més de dos mesos.

1.162 espècies a l'Equador

El 13 de maig de 2018, l'Equador, amb 1.162 espècies, va quedar en tercera posició al Global Big Day entre els països en què s'havien vist més ocells en un dia, només per sota de Colòmbia i el Perú, països amb molta més superfície i que l'Eugeni ja ha visitat. En concret, el repte assolit havia estat 1.162 espècies observades en 1 dia per 431 equips. Amb aquesta valuosa informació, la que aporten ornitòlegs que ja han visitat l'Equador i la que proveeixen diverses webs, ara es proposen veure 1.000 espècies amb 1 equip en 75 dies. Tot un repte ornitològic!
 
A finals de l'estiu, l'Eugeni i el Miquel van concretar l'itinerari. Per comprendre millor el que es proposen fer és recomanable veure la pel·lícula nord-americana de 2011 "The Big Year"del director de cine David Frankel, ja que, tot i tractar-se d'una comèdia, reflecteix molt bé l'activitat dels apassionats pels ocells, és a dir,dels tocats de l'ala. Més tard, una fundació els va demanar si podríem localitzar una espècie no detectada en els últims trenta anys. La resposta, com explica Eugeni Capella, va ser immediata: "I tant! Un nou repte dins del gran repte!" Així, a mesura que el projecte va anar prenent força, altres aspectes es van anar incorporant al repte: difondre l'enorme diversitat d'aus que té aquest país i recollir fons per algun projecte de conservació.

Desafiament ornitològic

Per això, aquest desafiament ornitològic es proposa també captar fons per a projectes de conservació. En concret, a través del projecte Equador 1.000, es pot col·laborar amb la Fundación Jocotoco que es dedica a la conservació de la subespècie de Guayaquil del guacamai verd gros (Ara ambiguus guayaquilensis) o amb Loro Parque Fundación, que pretén retrobar el lloro d'orelles grogues (Ognorhynchus icterotis), extint a l'Equador des de fa més de trenta anys.
 
Les formes de col·laboració poden ser diverses: apadrinar directament el projecte finançant els costos; cedir material tècnic, com ja ha fet la marca de prismàtics GPO; col·laborar amb projectes de conservació, aportant una quantitat econòmica (per exemple 1 $ per cada au trobada), com ja ha fet Repsol Equador amb una donació de 1.000 $, i en cas d'organitzacions que gestionen espais naturals, facilitant l'accés als llocs d'observació d'aus.
 
Aquest repte extraordinari, que l'Eugeni i el Miquel emprendran després de Reis –el 10 de gener–, es podrà seguir diàriament en català, castellà i anglès a través del blog Un parell de motxilles amb paraules alades.
 
A la pregunta de si aconseguiran veure 1.000 espècies, l'Eugeni respon amb un somriure que fa pensar que sí.

Diferents imatges d'aus de l'Equador

 

Comenta aquest article