Cultura

La cambrilenca Susana Rubio, un fenomen literari emergent

En poc temps s'ha convertit en una de les escriptores més llegides a la plataforma digital eBook Kindle d'Amazon i des d'allí ha fet el salt, recentment, al format paper de la mà de l'editorial més potent a nivell mundial, la Penguin Random House

Per Berta Ruiz

Susana Rubio, a l'esquerra de la imatge, en la presentació del llibre Los secretos de Alexia, el passat 20 d'octubre a la Casa del Llibre de Barcelona
Susana Rubio, a l'esquerra de la imatge, en la presentació del llibre Los secretos de Alexia, el passat 20 d'octubre a la Casa del Llibre de Barcelona | Cedida

La cambrilenca Susana Rubio Girona està sent la protagonista, en els darrers mesos, de tot un fenomen literari emergent. En poc temps s'ha convertit en una de les escriptores més llegides a la plataforma digital eBook Kindle d'Amazon i des d'allí ha fet el salt, recentment, al format paper de la mà de l'editorial més potent a nivell mundial, la Penguin Random House. El passat 11 d'octubre publicava la primera obra de la trilogia d'Alexia –la protagonista de les seves històries– sota el títol Los secretos de Alexia. El proper 22 de novembre es publicarà Las dudas de Alexia i, al febrer, tancarà la trilogia amb La elección de Alexia.

Va iniciar la seva trajectòria literària ara fa 4 anys. L'any 2014 publicava Singulares. El eslabón perdido i ho feia de forma modesta, a través d'un Verkami –una fórmula de micromecenatge en la què hi van col·laborar una quarantena de mecenes–. Aquesta va ser la primera part d'una trilogia de novel·la fantàstica i de temàtica juvenil, editada per Círculo Rojo.

Número 1 a Amazon i el seu salt al format paper

Després, tal com ha explicat a revistacambrils.cat, “vaig començar a llegir a l'Elisabet Benavent que és una escriptora de novel·la romàntica i em va agradar molt”. A partir d'allí va començar a centrar-se en aquest estil literari. Va escriure Beauty i Beauty Too i, al gener de 2017, els va penjar a Amazon –recomanada per una amiga seva–. Després va fer la tercera part d'aquesta trilogia que es va titular Daniela. “La gent els comprava i els demanava. La gent llegeix molt en

"Tengo un Whatsapp" –publicat el 15 de desembre de 2017–, que va ser un veritable èxit a la plataforma. Segons ha dit Rubio: “aquest va ser el 'bombazo' i vaig estar com a número 1 d'Amazon durant un parell de mesos i, gairebé un any, entre els més llegits. Va agradar moltíssim”.

format digital. Existeix el Kindle Unlimited en el què pagues una quota mensual, llegeixes un llibres i després el tornes, és com una mena de biblioteca i és molt interactiva. La gent ho fa servir molt” ha explicat Rubio. Posteriorment va escriure tres obres més: No me gustas, Maldita coleta i Tengo un Whatsapp –publicat el 15 de desembre de 2017–, que va ser un veritable èxit a la plataforma. Segons ha dit Rubio: “aquest va ser el 'bombazo' i vaig estar com a número 1 d'Amazon durant un parell de mesos i, gairebé un any, entre els més llegits. Va agradar moltíssim”. Va ser aquest 'boom' part dels lectors el que va propiciar la trucada d'una gran editorial com la Penguin Random House. De fet, aquest és el funcionament habitual de moltes editorials que es fixen en les obres més llegides i seguides a plataformes digitals com Amazon. “Em van trucar a meitats de gener d'enguany perquè els havia agradat molt el llibre i em van proposar fer una trilogia, però de caire més juvenil. Els meus protagonistes acostumaven a ser personatges d'entre 25 i 30 anys i em van dir que volien que fossin entre 18 i 20 i pocs anys. Aquí va començar la trilogia d'Alexia” ha explicat la cambrilenca. Inicialment es preveia una tirada de 5.000 exemplar, però hi ha hagut molta demanda i serà de 9.000.

Una literatura juvenil, àgil i fresca

Es tracta, segons l'ha definit Rubio, “d'una literatura juvenil, una lectura àgil, fresca i ràpida, amb molts diàlegs que t'enganxen i amb poca descripció. És una lectura per entretenir-se, que no és densa. Sí hi ha reflexions, però per passar l'estona i divertir-se. A més faig passar moltes coses, una darrera l'altra i clar, els lectors tenen ganes de saber què passarà. També hi ha una mica d'intriga. I, l'Alexia, és un personatge diferent. Té 18 anys, però amb una vida una mica complicada en alguns aspectes, sobretot familiars. La història comença amb el seu inici a la universitat –situada a Madrid– i amb personatges juvenils, però tot el que els hi passa també ens pot passar amb 20 o amb 30 anys”, ha comentat Rubio. De fet, el seu públic no només és juvenil, sinó que també té moltes lectores que la segueixen des dels seus inicis en la novel·la romàntica adulta. Rubio ha comentat que, “moltes em diuen: 'm'has rejovenit!', perquè he tornat als meus anys universitaris, a les festes, a les sortides... En general agrada molt i crec que va molt bé de vendes. Els de l'editorial van enviar el llibre a unes 50 bloggers, instagramers, influencers i també està agradant molt”.

Ha confessat que aquesta temàtica fresca i desenfadada és la que més li agrada, tot i que és una gran lectora de thriller. Segons ha dit, “quan jo escric, no tinc esquema, no sé res del que passarà, jo em deixo portar. Puc tenir el final, que sé que acabarà bé, però en el transcurs tota la història em va sortint a mida que vaig escrivint. El més bonic per a mi és que jo mateixa estic a l'aguait de veure què passarà. No ho tinc pensat i és una mica sobre la marxa. És l'amor, les baralles, temes quotidians...”

Una producció inesgotable

La seva professió és la de pedagoga en un centre i, ara ho està combinant amb l'escriptura. Una afició que va començar no fa massa anys i en la què no hi havia pensat seriosament. “A l'institut havia escrit alguna història o algun poema, però no era una cosa que hi pensés de petita en ser escriptora. Ara, encara em sobta que em diguin que sóc escriptora, em costa reconèixer-me” ha dit. La seva producció és inesgotable i segueix escrivint, perquè li agrada i gaudeix molt. A més, el feedback amb els lectors és molt positiu: “et segueixen, t'animen i és molt bonic. Em feia una mica de por quan vaig iniciar la trilogia d'Alexia perquè era sortir de la meva zona de confort, però ha tingut molt bona acceptació”.

Comenta aquest article