Mencions Honorífiques
Nit de reconeixements i distincions en clau cambrilenca
El passat dimecres es va fer l'acte de lliurament de les Mencions Honorífiques i la Medalla d'Honor de la Vila de Cambrils i es van lliurar set Mencions Honorífiques i una Medalla d'Honor de la Vila
El passat dimecres al vespre, a la sala de plens de l'Ajuntament, es va fer l'acte de lliurament de les Mencions Honorífiques i la Medalla d'Honor de la Vila de Cambrils. En aquesta ocasió van ser set Mencions Honorífiques –una d'aquestes a títol pòstum– i una Medalla d'Honor de la Vila també a títol pòstum. A l'inici de l'acte, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va ser l'encarregada de fer l'explicació dels mèrits i trajectòries de cadascun dels distingits.
Mencions Honorífiques per a La Teca Teatre i la Coral Verge del Camí
En primer lloc, Menció Honorífica a dues entitats cambrilenques: La Teca Teatre i la Coral Verge del Camí per la seva trajectòria durant més de 50 anys i pel seu compromís ferm amb el desenvolupament cultural i social de Cambrils.
En nom de la Teca Teatre, Pep Pellicer va adreçar unes paraules. Va agrair la distinció al consistori que reconeix la trajectòria de 50 anys del grup. "Fer teatre és el que més ens agrada, així com crear un col·lectiu de persones que s'entenen i s'ho passen bé. Per la Teca hi ha passat moltíssima gent i tots són importants, des del primer a l'últim. Durant aquests 50 anys hem fet moltes activitats: obres de teatre, recitals de poesia, contes, concerts, performances... I seguim mantenint la fita d'estrenar una obra de teatre a l'any. A més seguim impulsant La Tequeta per formar els nens i nenes que són el futur. La nostra història també va lligada a la història del local que ens acull: el teatre del Casal Parroquial". Pellicer va recordar que han viscut moments de tot tipus, tant bons com dolents però "estem satisfets perquè el nostre treball i esforç té la recompensa de ser reconeguts a la nostra població".
Per part de la Coral Verge del Camí va ser la seva presidenta –Lídia Utset– qui va agrair el reconeixement. Va recordar que l'any 1968 es va posar en marxa el grup de la mà d'Àngel Recasens i, des d'aleshores ençà Cambrils ha crescut i ha evolucionat molt. "La música és un llenguatge universal que ens fa més lliures. Hem d'agrair a tothom que ha passat per la Coral i recordar que amb cultura i educació serem capaços de transformar el lloc on vivim" va dir.
Menció Honorífica per a Francesc Borràs
També es va lluirar Menció Honorífica a Francesc Borràs Solé, per la seva trajectòria i com a exemple de preservació dels oficis artesans tradicionals. En aquest cas, Borràs ha exercit de baster durant tota la seva vida, elaborant i creant tot tipus d'ornaments i guarniments fets a mà. En el moment de recollir el guardó, Francesc Borràs va agrair "de tot cor" la distinció perquè "valora el treball de l'artesania i els valors artístics i patrimonials de l'ofici de baster. És un orgull formar part d'una ciutat que reconeix els seus artesans".
Menció Honorífica per a Antonio Sirvent
El gelater Antonio Sirvent també va ser un altre dels distingits. Tal com va dir l'alcaldessa, per la seva carrera professional al món de la gelateria que li ha valgut premis tant a nivell estatal com internacional. "Impulsa la marca de Cambrils, perquè Cambrils és gastronomia i productes de qualitat. Són quatre generacions dedicant-se a l'elaboració de gelats, tant tradicionals com noves especialitats. A més, ha format part de l'equip espanyol que competeix a la Copa del Món de gelateria i, l'any 2016 va rebre el segon premi a la millor copa de gelat" va dir.
A l'hora de recollir el guardó, Antonio Sirvent també es va mostrar molt agraït perquè el consistori hagués pensat en la seva persona. Va agrair a l'atzar el fet d'haver nascut a un lloc com Cambrils –un ciutat privilegiada que té turisme i que atrau a molta gent–, així com als seus avis i pares per haver.li transferit l'ofici de gelater i el valor del treball ben fet. També va agrair la tasca i la feina de tot l'equip humà que treballa a casa seva i, un agraïment especial a les seves dues companyes de vida: la seva dona i la seva filla.
Menció Honorífica per a Joan Bautista Ferrando
Joan Bautista Ferrando "el Joan de la Quima" va rebre la Menció Honorífica per la tasca realitzada en el món associatiu vinculat amb el Club de Tir Olímpic de Cambrils. L'alcaldessa també va destacar la seva implicació en diferents iniciatives al municipi i també com a regidor de l'Ajuntament durant una època.
Força emocionat, Ferrando va agrair la distinció al consistori i va recordar l'esforç "dels nostres avantpassats" per fer que Cambrils hagi tirat endavant. Va recordar la fundació del Club de Tir Olímpic Cambrils l'any 1984 i el seu continu creixement, arribant actualment als 300 socis. També es va mostrar orgullós de portar el nom de Cambrils per les diferents poblacions on competeix el club.
Menció Honorífica a Josep M. Barrabeig
Una altra de les Mencions Honorífiques va recaure en Josep M. Barrabeig Tost, per la seva trajectòria en el món de la pagesia. "És un home apassionat, implicat i lluitador que s'ha dedicat tota la vida a la terra. Ha participat al Consell Consultiu de l'Agricultura i va crear VerdCamp Fruits que, avui en dia, és una de les empreses més grans de Cambrils, sent també un ambaixador dels productes de Cambrils. Com apassionat del motor també va crear el Kart Club Cambrils".
Al recollir la distinció, Josep M. Barrabaig també es va mostrar molt emocionat i agraït pel reconeixement. En les seves paraules va voler recordar la seva família i l'esforç que han fet tots ells per tirar endavant l'empresa. Va voler recordar les paraules que havia escrit uns minuts abans de l'acte al llibre d'honor de l'Ajuntament per dir: "sempre disposat a ajudar a la pagesia i al poble de Cambrils. Em teniu a la vostra disposició".
Menció Honorífica a títol pòstum a Pere Arbó
La darrera Menció Honorífica –a títol pòstum– va ser per a Pere Arbó, per la seva implicació i impuls del Casal Municipal de la Gent Gran."Va ser un home molt actiu i amb inquietuds que cap als anys 80-90 ja organitzava balls i viatges per a la gent gran i, amb un grup de jubilats van crear el col·lectiu Terra i Mar. Va ser un dels impulsors del Casal Municipal de la Gent Gran i el seu primer president" va explicar Mendoza.
L'encarregada de recollir aquesta distinció va ser Maria Teresa Arbó –filla de Pere Arbó– qui, força emocionada, va agrair que s'hagués pensat en el seu pare, un home molt inquiet que sempre va tenir les ganes d'impulsar el Casal i, juntament, amb el suport de molta altra gent, es va poder fer realitat.
Medalla d’Honor de la Vila, a títol pòstum, a Josep Rom Font
Finalment, la Medalla d’Honor de la Vila, a títol pòstum, a Josep Rom Font, per la seva trajectòria en el món de la medicina i la salut mental. L'alcaldessa va destacar la seva figura dins del món de la psiquiatria i, especialment en l'estudi i tractament de l'autisme infantil. Mendoza també va lloar els seus valors "com a home de país, defensor del català i sempre reivindicador dels seus orígens cambrilencs".
El darrer reconeixement de l'acte va ser recollit per Lluïsa Rom –filla de Josep Rom–. Va recordar els orígens del seu pare, nascut el 14 de març de 1935 a Cambrils, un poble mariner on tothom es coneixia. Va estudiar als "Hermanos", després a Tarragona i, més endavant per amistat amb la família dels Dolça va poder estudiar medicina i psiquiatria. Es va casar a Terrassa, i va iniciar una trajectòria professional centrada en l'estudi i tractament de l'aleshores anomenada "deficiència mental". Es va interessar, especialment, per l'autisme creant l'Associació de Pares de Nens amb Autisme de Catalunya.
"En realitat no sé quantes coses va fer el pare, però sí tinc la satisfacció de saber que va ajudar a molta gent, tant a nivell humà com científic. Sempre va mantenir els seus valors de generositat i lleialtat. Sempre deia que el coneixement era essencial per a créixer com a persona i l'apassionava el coneixement del cervell, per això es va dedicar a la medicina mental" va dir Lluïsa Rom.