Els alcaldes de Cambrils, Tarragona i Reus defensen el pacte ferroviari del territori
Camí Mendoza, Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer es van reunir, ahir a Cambrils, en la ronda de contactes dels cinc ajuntaments. Les principals prioritats són l'estació intermodal a l'aeroport de Reus o la implantació del tren tramvia
L'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza–, l'alcalde de Tarragona –Josep Fèlix Ballesteros– i l'alcalde de Reus –Carles Pellicer– es van reunir, ahir al matí a l'Ajuntament de Cambrils, es van reunir per demostrar el seu posicionament sobre les necessitats ferroviàries del territori. La trobada va servir per ratificar el pacte signat a la primavera pels cinc municipis més afectats –Cambrils, Salou, Vila-seca, Reus i Tarragona– i la Generalitat amb l’objectiu de reclamar a l’Estat que compleixi els seus compromisos i tinguin en compte les mancances del Camp de Tarragona en matèria ferroviària.
Després dels canvis a la conselleria de Territori de la Generalitat i el canvi de govern de l’Estat, l’alcaldessa i els alcaldes continuaran les accions conjuntes per defensar les prioritats del territori, com la implantació d’un tren tramvia des de Cambrils fins a Tarragona i Reus un cop s’hagi fet el desmantellament i la integració de les vies entre Cambrils i Salou; l’estació intermodal al sud de l’aeroport de Reus per fer-lo més competitiu; una nova connexió al nord de Tarragona i l’increment de les freqüències de trens regionals.
Camí Mendoza: "Reafirmem el compromís que vam signar fa uns mesos cinc municipis i la Generalitat"
Després d'una reunió a porta tancada, els tres alcaldes van atendre als mitjans de comunicació. L'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– va manifestar que la trobada serveix per “reafirmar el compromís que vam signar fa uns mesos cinc municipis conjuntament i la Generalitat per allò que creiem imprescindible per millorar el nostre territori en el tema d'infraestructures. Volem una estació intermodal a l'aeroport de Reus, perquè entenem que el territori necessita aquest impuls. Volem fer accions conjuntament perquè a Madrid també hi ha hagut un canvi de govern i hem de seguir fent les gestions pertinents amb el govern actual”. Mendoza va assegurar que el consens entre els municipis i la Generalitat és clau per aconseguir millorar els serveis de transport i les infraestructures del Camp de Tarragona. En aquest sentit, l'alcaldessa va insistir en la necessitat de desmantellar les vies actuals i integrar en la trama urbana el traçat, que en el cas de Cambrils suposa “una important barrera arquitectònica”.
Carles Pellier: "Sovint s'havia demanat unitat i la unitat hi és. També se'ns demanava projecte: el projecte el tenim i, se'ns demanava fermesa, i la fermesa hi és"
Per la seva part, l'alcalde de Reus –Carles Pellicer– va recordar que fa un parell de setmanes va iniciar una roda de contactes amb els diferents ajuntaments implicats. “Aquesta ronda de contactes és important i necessària perquè s'emmarca en la reivindicació principal que és l'estació intermodal a l'aeroport de Reus, així com altres peticions en una acció conjunta i reivindicada del territori. És el posicionament d'una regió important que clama i reclama aquestes infraestructures necessàries per la ciutadania. Són 500.000 habitants pendents d'inversions, són 500.000 habitants que pateixen dèficit de transport, 500.000 habitants que no entenen com no hi ha una estació a l'aeroport per donar servei a la ciutadania amb unes prestacions adequades i són 500.000 habitants en un territori, on la potència de la indústria, el turisme i el patrimoni necessiten d'una coordinació en les infraestructures. Sovint s'havia demanat unitat i la unitat hi és. També se'ns demanava projecte: el projecte el tenim i, se'ns demanava fermesa, i la fermesa hi és. Unitat, fermesa i projecte són la base d'aquestes reunions dels ajuntaments. Crec que s'ha de prioritzar més la regió de Tarragona. L'aeroport és una peça fonamental del futur d'aquesta zona que ha de tenir la infraestructura adequada de connexió ferroviària. Reclamem que les administracions de la Generalitat i de Madrid actuïn en conseqüència amb les peticions del territori
Josep Fèlix Ballesteros: "És un projecte madur, valorat i que respon als interessos dels conjunt del territori"
L'alcalde de Tarragona –Josep Fèlix Ballesteros– també va manifestar que “aquesta trobada és per refemar que compartim un projecte, no és una carta als reis, no és una ocurrència, no és un document més. És el primer document que aquest territori té assumit per unanimitat i amb un ampli consens. És un projecte madur, valorat i que respon als interessos dels conjunt del territori i de cadascun dels municipis que el subscrivim. Un document avalat i assumit pel govern de Catalunya, un document que té la virtut que ningú de fora ens dirà: no us poseu d'acord. Sortosament hi ha un sol document, un sol projecte i una sola veu”. Ballesteros va recordar alguns punts del document que van “des del desmuntatge i l'alliberament d'una barrera física en tot el traçat des del sud (Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant fins a Salou), evidentment l'estació intermodal de l'aeroport de Reus o el tercer fil i l'alternativa de mercaderies per l'interior. Aquest document s'insereix en el projecte del Corredor del Mediterrani. No volem acceptar barreres físiques o que les mercaderies passin per les ciutats i que els passatgers passin per fora de les ciutats. Hem de garantir la defensa conjunta tant a la Generalitat com Madrid”. Ballesteros va demanar que es mantinguin els baixadors a Tarragona i Bellissens.
Reunions a nivell català i estatal
Amb l’objectiu de tornar a traslladar les seves reclamacions i forçar l’execució de les infraestructures, els màxims responsables de Tarragona, Reus, Cambrils, Salou i Vila-seca es reuniran divendres amb el nou Secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín. A més, també han demanat una reunió amb el nou conseller de Territori, Damià Calvet, i una altra amb el nou ministre de Foment, José Luis Ábalos.