Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

Festes nadalenques

El Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló se celebrarà els dies 23, 26, 29 i 30 de desembre

Per Redacció

Imatge d'una escena del Pessebre dels Estels
Imatge d'una escena del Pessebre dels Estels | Jordi Santacana

Les persones que visitin enguany el 21è Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló, previst per als dies 23, 26, 29 i 30 de desembre, s’hi trobaran millores en els espais i en les escenes, segons ha avançat l’Associació Masia de Castelló. Aquesta entitat, que és la que organitza l’esdeveniment amb el patrocini de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, obrirà el recorregut més cap al bosc en aquesta edició, per ampliar l’espai i evitar les aglomeracions de gent; i també introduirà nous oficis antics, com el de torner.

En total, durant aquests quatre dies de desembre, s’hi representaran trenta-nou escenes, gràcies als 300 actors i més de 150 col·laboradors que faran possible que aquest poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant recuperi, com cada Nadal, la seva vida. L’horari de visita serà de les 18 a les 20.30h. Les entrades es podran comprar online a www.masiacastello.cat o a Castelló mateix, en arribar al poble, i tindran un preu de 5 euros, per als nens d’entre 4 i 9 anys; i de 8 euros, per a la resta de públic; per als menors de 4 anys, l’accés serà gratuït. El preu de l’entrada inclourà un petit berenar, que s’oferirà en una gran carpa.

Les persones interessades a visitar el Pessebre caldrà que s’apropin fins a Vandellòs, on se’ls indicarà com arribar amb el seu propi vehicle, per camí asfaltat, fins a l’aparcament, una gran zona condicionada per estacionar els vehicles fàcilment.

Castelló: Poble medieval deshabitat

Precisament, el que veritablement fa únic aquest pessebre és el lloc on se celebra. Castelló és un poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que quedà deshabitat a la meitat del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es va constituir l’Associació Masia de Castelló i va organitzar el seu primer pessebre vivent.

Poc a poc Castelló, gràcies al Pessebre, ha recuperat carrers, parets, eres, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic, sinó també, cada Nadal, la seva vida, aquella que havia tingut a principis del segle passat, quan hi habitaven prop de 120 persones. Així doncs, a Castelló, per Nadal, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster... A l’era hi torna a haver garbes, al forn s’hi sent de nou el flaire del pa acabat de fer, a la taverna s’hi canta novament i el fum dalt al bosc del Tossalet delata la carbonera.

Cal destacar que des de l’any passat, hi és obert el celler de «Cal Santo», una de les cases importants de Castelló del segle XVII, que encara queda dempeus. Els visitants hi podran veure la cuina, el forn de pa, el menjador, el foc a terra, l’estable… I també la sínia d’aigua que s’hi va fer l’any passat i que la fa funcionar un animal (l’aigua extreta del pou s’aprofita per regar l’hort del pessebre); així com l’establia del naixement, ubicada des de l’edició anterior en un lloc més bonic i cèntric, al corral vell que s’hi va recuperar.

Aquest projecte, després de vint-i-un anys, segueix en peu. Enguany, Castelló, gràcies a l’esforç de l’Associació i a la inestimable col·laboració dels veïns, encara el futur amb optimisme. Actualment, els treballs de desenrunament continuen centrant-se en la reconstrucció de “Cal Santo” (casa pairal del S.XVII). Són espais reconstruïts per l’Associació, sempre amb finalitats públiques.

III Concurs d’Instagram

En aquesta 21a edició, els visitants també podran participar en el concurs d’Instagram que convoca la Regidoria de Turisme per tercer any consecutiu, amb els hashtags #pessebredelsestels2018 i #masiacastelló. La persona que sigui l’autora de la fotografia guanyadora rebrà tots aquests premis: una estada de dues nits per a dues persones a l’Hotel Figuerola Resort @Spa, en règim de dormir i esmorzar, que inclou un sopar i una sessió d’spa; un bateig de golf al Pitch &Putt La Figuerola; i un dinar per a dues persones al restaurant El Rebost de la Nuri de Masboquera. Les bases del concurs es poden consultar al web de Turisme: www.hospitalet-valldellors.cat

Comenta aquest article