Cinema
L'ACTE demana més recolzament per al cinema Rambla de l'Art
El president de l'associació, Víctor Feliu, ha explicat que a l'octubre van demanar una entrevista amb l'alcaldessa i encara no han rebut cap contestació. Reclamen que l'Ajuntament dugui a terme els compromisos que va prendre
Ara fa gairebé un any –el febrer de 2018– va néixer l'Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre (ACTE) amb l'objectiu de recolzar la continuïtat del cinema Rambla de l'Art i donar suport a la seva proposta cultural i cinematogràfica. Des d'aleshores, l'associació ha realitzat nombroses activitats relacionades amb el món del cinema i ha treballat perquè arribi a tots els públics. Segons ha comentat el president d'ACTE –Víctor Feliu– a revistacambrils.cat, “som un grup de persones que treballem voluntàriament, perquè creiem molt en la programació que s'hi fa de la mà de l'Antoni Badimon. Aquest cinema té tres potes molt importants: el cinema comercial, però també el cinema infantil i el cinema d'autor i en versió original que no es pot veure enlloc més. Nosaltres pensem que això és un luxe per Cambrils”.
"A l'octubre vam demanar una entrevista amb l'alcaldessa i encara no hem rebut cap contestació"
L'Associació va néixer en un moment en el què el cinema Rambla de l'Art estava passant “un moment molt crític”, tal com ha comentat Feliu. Aleshores, l'ACTE es va adreçar a l'Ajuntament. De fet, segons ha explicat el seu president, “s'han desbloquejat alguns temes i, des de Cultura tenim una petita subvenció que ens ha ajudat a muntar les activitats, però hi ha alguns temes amb els què hi havia el compromís de tirar-los endavant, però no s'han concretat. Sobretot el que ens sap molt greu és que a l'octubre vam demanar una entrevista amb l'alcaldessa i encara no hem rebut cap contestació. Pensem que se'ns estan donant llargues, quan nosaltres tenim una postura de treball molt positiva, no només de reivindicació i això no s'està entenent”. A més, el president de l'ACTE considera que, “la visió de l'Ajuntament és curta de mires perquè no veu el tema cultural ni la peculiaritat d'aquest cinema, sinó que només l'entén en termes burocràtics i d'hisenda. Diuen que tenen un contracte, que és una empresa privada i que ha de pagar un lloguer com el que podria pagar una parada del Mercat i que no poden fer excepcions”.
Alguns compromisos de l'Ajuntament que no s'han dut a terme
Alguns dels compromisos que, segons l'ACTE, va prendre l'Ajuntament i que no s'han dut a terme són: la difusió dels actes que organitza l'Associació a través de les xarxes socials municipals; una senyalització viària per informar de la ubicació del cinema; l'arranjament i instal·lació de cartelleres a diferents punts del municipi i, segons Feliu, “el compromís de l'alcaldessa de fer publicitat institucional i projectar-la a la sala de cinema. Seria una ajuda econòmica més. Tot això no s'està fent i, sobretot, el que ens cou més és que no ens reben”.
Nombroses activitats relacionades amb el món del cinema
L'Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre (ACTE) –que actualment compta amb uns 65 socis– realitza diferents activitats com cicles monogràfics d'autors o temàtics, tertúlies cinematogràfiques, sopars de cinema –que han comptat amb les visites de directors, productors i actors–, així com dos projectes a les escoles. Per un costat, hi ha el projecte “Un viatge de cine” que, a través del Departament d'Ensenyament de l'Ajuntament– s'ha fet arribar als alumnes de P5 dels centres cambrilencs. Consisteix en portar a la canalla un dia al cinema, veure una pel·lícula i fer diferents activitats relacionades, tant a la sala com després a l'aula –com per exemple un concurs de dibuix–. L'altre projecte s'anomena “Cinecamp Educa” i s'ha fet arribar als centres de primària i secundària de la comarca. Als alumnes se'ls ofereixen una sèrie de pel·lícules de diferents temes i nivells. Segons ha dit Feliu, “és l'experiència d'anar al cinema. Un dels nostres objectius com a associació és crear audiència, perquè s'està perdent. Volem fer activitats relacionades amb el cinema. En general, s'ha perdut el costum d'anar al cinema i s'ha substituït el cinema de pantalla gran pel de pantalla petita i la gent també aposta més per les multisales”.