Música
La cinquena edició del Festival Accents tanca amb 2.650 espectadors
El concert de Fito Luri on va estrenar oficialment el seu disc ‘Cru’ va posar, aquest passat dissabte al Teatre Auditori del Casal Riudomenc, el punt final a la cinquena edició del Festival Accents de pop, rock i folk en català dels Països Catalans. Aquest certamen, organitzat per Empenta Cultural i dirigit per Isaac Albesa, ha assolit enguany els objectius previstos d’ampliar el nombre de concerts a la ciutat de Reus coincidint amb la celebració de l’Any de la Música i consolidar l’expansió pel Camp de Tarragona amb la incorporació de les cinc subseus de Riudoms, Alcover, Falset, Cambrils i Mont-roig del Camp, que han acollit 10 artistes. Finalment han estat 24 les actuacions d’arreu d’artistes d’arreu dels Països Catalans que canten bàsicament en català amb una afluència que supera els 2.650 espectadors i una mitjana que se situa al voltant dels 110 espectadors en cada actuació.
Dos concerts a Cambrils
L'Accents 2018 es presentava amb la voluntat d’oferir propostes noves al Camp de Tarragona, sigui estrenes de discos o gires o la presentació de grups que fina ara mai havien tocat a les nostres comarques. Destaca també la combinació de concerts en escenaris de gran format, com Maria Arnal i Marcel Bagés al Teatre Fortuny, en un dels darrers concerts de la Gira de 45 cerebros y 1 corazón, que va reunir prop de 600 persones convertint-se en el concert amb més aforament de les cinc edicions del festival; la potent actuació d’Obeses al Bartrina o els concerts de Roger Mas i Fito Luri al Teatre Auditori del Casal Riudomenc; les actuacions de format mitjà com ara els concerts de Judit Neddermann amb ‘sold out’ inclòs a la Cripta de l’Ermita de Cambrils, l’actuació de Paula Valls amb la banda al complet al Convent de les Arts d’Alcover o els concerts dels artistes de la Ribera d’Ebre, Xarim Aresté i Èric Vinaixa, al Teatre de l’Artesana de Falset, un altre espai escènic de primer nivell a la capital del Priorat. Aquestes actuacions s’han combinat amb altres espais d’aforament mitjà com ara el Centre Cultural Església Vella de Mont-roig, que va acollir el concert de la tortosina Montse Castellà, o l’actuació de Joan Reig al Casal de Joves de la mateixa població; la Sala Santa Llúcia de Reus amb els concerts de Pau Alabajos i l’espectacle Maleïdes les Guerres o els concerts al Bravium amb Canimas i Josele Santiago, músic madrileny resident a Catalunya que va interpretar també una peça en català. També cal destacar el debut del grup de pop-rock nord-català The Llamps que amb el seu concert a la Sala Japan va fer la seva primera actuació a Catalunya Sud. Per últims, els concerts-vermut de caràcter gratuït s’han traslladat enguany als Jardins de la Casa Rull amb actuacions d’artistes tan diversos com Roger Margarit, Oriol Barri, Marc Ramià, el brasiler Wagner Pa i el menorquí Leonmanso que tot i la pluja i el fred va presentar el seu darrer disc.
Reconeixements
El Festival Accents, igual que en l’edició 2017 va voler reconèixer la figura de Pau Riba amb un concert especial, també ha volgut reconèixer la figura de dos dels referents de la cançó d’autor i per això va programar els noms de Joan Isaac i Toti Soler acompanyat de Gemma Humet, que van actuar a la Cripta de l’Ermita de Cambrils i al Teatre Bartrina. L’Accents “vol oferir els nous valors de la música del nostre país i al mateix temps reconèixer la tasca de músics que porten moltes dècades picant pedra com ara Joan Isaac o Toti Soler. En el futur continuarem programant aquests noms que ja són clàssics i que cal que no caiguin en l’oblit”, segons Isaac Albesa.
El futur de l’Accents
Un cop tancada l’edició 2018 i fet el balanç del festival, l’organització ja s’ha posat a treballar de cara a l’edició aquesta tardor, que tindrà lloc els mesos d’octubre i novembre. De moment s’ha confirmat la col·laboració amb el Festival PortAutors de Tarragona que permetrà a la guanyadora d’aquest festival, la cantautora vallenca Susannes, actuar a l’Accents 2019. També s’espera mantenir la col·laboració amb els Ajuntaments d’Alcover, Cambrils, Riudoms, Falset i Mont-roig del Camp per tal de continuar amb els concerts en aquestes poblacions i continuar amb la col·laboració amb l’Ajuntament de Reus.
Precisament gràcies al suport de les institucions com l’Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya i el patrocini de Vermut Miró i la DO Catalunya, el festival s’ha pogut consolidar i esdevenir un altaveu de les noves propostes musicals del nostre país, encara que de vegades siguin minoritàries o poc conegudes en aquests moments. “Un altre dels objectius del festival és que el Camp de Tarragona també sigui un territori que formi part de les gires de la nova formada d’artistes d’arreu dels Països Catalans. Crec que ho estem aconseguint i que els espectadors ho comencen a reconèixer”, recorda el director artístic de l’Accents.