Cultura

VII Festival de Curtmetratges aposta per donar més importància al públic

Per Ignasi Martí, Elena Martí

A la imatge superior, David Martín en la recollida del premi. A la inferior, Mercè Arànega va conduir l’acte de lliurament de premis.

El Festival de Curtmetratges de Cambrils arriba a la seva setena edició donant més importància a l’opinió del públic i amb un homenatge a Iván Zulueta. Entre els dies 16 i 19 de febrer, el nostre municipi va tornar a ser un aparador del cinema en format curt que es fa a l’Estat espanyol. Entre els curts que optaven a concurs, cal esmentar que la productora Quimelca, del cambrilenc Jordi Domingo, va presentar Rosario.

Els guanyadors

Enguany el guanyador del primer premi de la crítica al millor curtmetratge, dotat amb 1.800 euros, va ser el film de David Martín Llévame a otro sitio. La història d’aquest director madrileny relata com un arriscat joc entre una parella que va de viatge pot acabar per trencar la seva relació. El director va ser present a l’acte d’entrega de premis de dissabte. El segon film guardonat pel jurat va ser Bitter Kas, d’Edu Grau. És la història d’un xic que després de nombrosos desenganys amorosos arriba als 30 anys i se n’adona que “l’amor és com un bíter Kas: curt i amarg al final”.

D’altra banda, hi va haver els guardonats pel públic. El primer premi del públic al millor curtmetratge va ser per al film del director Alberto Ruíz Diez minutos. Es tracta d’una història en què es viu un autèntic duel de nervis entre un noi desesperat per haver vist marxar la seva xicota i una operadora de telefonia. Mola ser malo, d’Àlam Raja, va aconseguir el segon premi del públic. Aquest és un film satíric en què un noi s’atipa de pollastre per poder guanyar-se l’Elena “la Pollera”. L’acte d’entrega de premis va ser presentat per l’actriu Mercè Arànega, i la sessió es va acabar amb la projecció de Los Díaz felices, el curt guanyador de la primera edició del Festival.

Les valoracions de l’organització

Segons Sílvia Ferran, de la Petita Organització Cinematogràfica de Cambrils (POCC), organitzadora del Festival, en aquesta edició s’ha volgut donar més rellevància al vot del públic. Per Sílvia Ferran “amb set edicions, el públic de Cambrils té ja suficient criteri per poder seleccionar”. Aquests dos curts seleccionats a més opten a concursar en el Festival Internacional de Reus, que organitza la mateixa entitat, amb la qual cosa s’aconseguirà que hi hagi més presència espanyola en aquest altre certamen. Des de la POCC s’ha vist molt positivament l’increment de microfilms que s’han presentat a concurs, que enguany han passat de la vintena. A l’hora de valorar la situació actual del Festival, Sílvia Ferran creu que si bé en els seus inicis era l’únic referent a les nostres comarques, avui en dia es complementen amb d’altres de nova creació amb els quals la POCC manté relacions, ja que segons ella “també ajuda a descentralitzar l’activitat que es genera a Barcelona”, que és un dels objectius del certamen cambrilenc. Per acabar, Sílvia Ferran agraeix que el percentatge de cambrilencs que assisteixen al Festival hagi augmentat des dels seus inicis. Tanmateix, respecte d’anteriors edicions, es podia constatar que aquest any s’ha notat cert descens en el públic assistent. L’acte d’entrega de premis de dissabte, celebrat al Cinema Rambla, va acabar amb l’habitual refrigeri per al públic, autoritats, jurat i els mateixos guanyadors.

§ Homenatge al director de cinema Iván Zulueta§

Imatge de la inauguració de l’exposició dels cartells del director homenatjat

Cada any, el Festival de Curtmetratges de Cambrils (FEC Cambrils) vol retre homenatge a un director de cinema destacat per donar a conèixer la seva obra. En aquesta ocasió es va ressaltar la figura d’Iván Zulueta. Per a aquest homenatge, el FEC Cambrils va programar diverses activitats paral·leles al Festival.

Un documental i dues pel·lícules

Per una banda, es va projectar un documental en DVD, el 18 de febrer al Centre Cultural, en què es tractaven aspectes de la seva vida, de les seves pel·lícules i dels seus dissenys de cartells cinematogràfics. Iván Z és el títol d’aquest documental que va ser dirigit per Andrés Duque i es va estrenar el passat any a Sitges. El dissabte 19 de febrer es van projectar dos films dirigits per Zulueta al Cinema Municipal Rambla: Leo es pardo, un curtmetratge de dotze minuts produït per Augusto Martínez l’any 1976, i 1, 2, 3, al escondite inglés, el seu primer llargmetratge, del 1969 (del qual en podem veure el cartell a la torre del Port).

Exposició dels cartells

Una altra activitat d’aquest homenatge va ser L’exposició de cartells d’Iván Zulueta que es va inaugurar l’11 de febrer a la torre del Port. Per al muntatge de l’exposició, comissariada per Juan Dos, s’ha comptat amb l’Ajuntament de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils i la col·laboració de l’Aula de Cinema de la Universitat Jaume I de València. Es tractava de la mostra de vint-i-quatre cartells cinematogràfics dissenyats per ell mateix de pel·lícules espanyoles entre el 1969 i 1996. Cal destacar que hi ha cartells de reestrenes cinematogràfiques com tres films de Luis Buñuel i també va realitzar cartells per a reposicions de grans clàssics del cinema amb un estil personal, com per exemple Ivanhoe de 1962.

Juan Ricardo Miguel Zulueta Vergarajauregui va néixer el 1943 a Sant Sebastià. Iván Zulueta és un cineasta que ha deixat empremta en el món del cinema de les últimes dècades, ja que se’l considera un dels creadors més destacats del cinema espanyol. Zulueta ha treballat també en publicitat, fotografia i televisió. Aquesta exposició es pot veure els dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20 i diumenges d’11 a 14 a la torre del Port. Per a més informació podeu consultar la web d’Iván Zulueta.

Comenta aquest article