Presentació
Xavi Milian presenta el llibre «L'incendi perdurable. La qüestió nacional a l'Estat espanyol», un recull d'articles d'Andreu Nin
El passat dissabte, el Casal Popular “El Polvorí” va presentar el darrer llibre del reusenc Xavi Milian, un recull d'articles publicats per Andreu Nin entre 1914 i 1934. Tal i com va explicar l'autor de “L'incendi perdurable. La qüestió nacional a l'Estat espanyol” (Lo Diable Gros, Tarragona) és una reedició en català de l'obra de Nin de 1934, que ja es va editar en castellà el 1979 amb l'Editorial Fontamara. Precisament l'editor, l'historiador Pelai Pagès (UB), qui després seria professor de Milian, és el prologuista del llibre. Tant Milian com Pagès al pròleg, coincideixen a destacar l'enorme vigència amb el moment de canvi polític que viu Catalunya i més després de l'1 d'octubre. Els articles de Nin, argumenten que la revolució social va de la mà de la nacional, contradient el socialisme espanyol de l'època que simplement l'associava amb la burgesia. Milian va fer repetides comparacions amb el moment actual, en el que una “pseudo-esquerra” fa els mateixos atacs al moviment independentista català.
L'historiador reusenc va reivindicar el llegat del pensament polític d'Andreu Nin, qui procedent de postulats nacionalistes (UFNR) va evolucionar cap el socialisme, passar pel PSOE, CNT i arran la seva estada a Moscou, el 1930 va arribar a ser secretari general de la Internacional Sindical Roja. La stalinització de la URSS, el va fer tornar a Catalunya, on el 1935 impulsà el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM). Milian, va destacar que Nin sempre va ser un personatge lliure i incòmode, per això va ser fet desaparèixer pels serveis secrets d'Stalin el 1937. En el recull d'articles, hi podem trobar com Nin exemplifica amb processos d'emancipació com el de Finlàndia, Irlanda o Polònia, en el que els moviments de reivindicació nacional havien anat de la mà del moviment obrer.