Informació general

Ensenyament

L'Assemblea de Cambrils alerta del possible tancament d'una línia de P3 a l'escola Marinada

L'AdC proposa "reestructurar la ràtio moderadament: si en comptes d'omplir aules amb 25 o 27 alumnes, el nombre d'alumnes fos 23, cabria la possibilitat realista de poder crear un altre grup"

Per Berta Ruiz

Membres de l'Assemblea de Cambrils, ahir a la tarda, davant de l'escola Marinada
Membres de l'Assemblea de Cambrils, ahir a la tarda, davant de l'escola Marinada | Berta Ruiz

L'Assemblea de Cambrils ha alertat del possible tancament d'una línia de P3 a l'escola Marinada el proper curs escolar. Ahir a la tarda, davant del mateix centre, diversos membres de la formació –encapçalats pel regidor Ivan Sanz– van oferir una roda de premsa per explicar aquesta situació. Segons va dir Ivan Sanz, “una altra vegada i ja van tres anys consecutius, des de l'AdC estem aquí per defensar l'escola pública de Cambrils. En aquest cas, estem contra l'intent de tancament d'un grup de l'escola Marinada. Al ple del passat 19 de desembre, el regidor d'Ensenyament –Alejandro Garcia–va dir que, en un principi, l'escola Marinada perdria un grup de P3. Al final sempre retallen on més es necessita, sempre toquen els serveis bàsics i la nostra lluita és la defensa dels serveis públics i de l'escola”.

Ivan Sanz: "El desig és el de desmantellar poc a poc l'educació pública del municipi"

El regidor de l'AdC va afirmar que “han trencat un acord que deia que, abans de les preinscripcions, no es faria públic el nombre de places de cada escola, perquè això coarta el dret de tria i d'elecció de les famílies. Moltes famílies –veient com està aquella escola– ja no inscriuen als seus fills. La pregunta que fem és per què no esperem a veure com va la preinscripció abans d'anunciar el tancament del grup? Sembla que la decisió ja està presa, que el desig és el de desmantellar poc a poc l'educació pública del municipi. Cambrils ha estat sempre un referent d'escola pública al territori. Tenim sis centres públics amb una qualitat educativa referencial”.

En opinió dels membres de l'Assemblea de Cambrils, “l'únic criteri segueix sent el de sempre: l'econòmic. Cada retallada que afecta al servei públic es fa en clau econòmica. En cap cas es valoren criteris de qualitat. Els criteris quantitatius serien baixar la ràtio i la distribució equitativa de l'alumnat. Actualment s'està plantejant una situació respecte a la ràtio de les escoles totalment fingida, ja que la ràtio màxima és alhora la ràtio mínima. Parlen de ràtio màxima de 25 quan ja és la mínima. A més a algunes escoles apliquen el 10% de suplement, el que porta a tenir aules amb 27 o 28 alumnes”.

Reestructurar la ràtio amb 23 alumnes per aula

Tal com va apuntar Sanz, “proposem reestructurar la ràtio moderadament: si en comptes d'omplir aules amb 25 o 27 alumnes, el nombre d'alumnes fos 23, cabria la possibilitat realista de poder crear un altre grup. Per tant, es tracta de voluntat política. És una mesura molt simple, ja que una ràtio de 23 –lluny de la nostra proposta de ràtio 20– és una opció sostenible en termes econòmics, i així evitaríem el tancament d'un grup. Defensem una escola pública, laica i de qualitat que acompanyi els nostres infants en l'adquisició d'eines que els formin com a persones lliures, crítiques i democràtiques. L'apatia i l'immobilisme de l'actual equip de govern no ajuda a solucionar el problema, no han estat en anys anteriors i no els esperem en aquest. Per això ens organitzem col·lectivament, perquè només una resposta conjunta pot solucionar la problemàtica”.

Gorka Martín: "El més lògic és que s'eliminin els concerts i que aquests diners passin a la pública per evitar el tancament de grups”

Per la seva part, Gorka Martín va afegir que, “al regidor d'Ensenyament se li va proposar baixar la ràtio i va fer cas omís. És una proposta realista i assumible per evitar el tancament del grup. Fa tres anys que aquesta escola pateix un atac, juntament amb l'escola Joan Ardèvol. Això ho han fet també a altres municipis on, casualment, hi ha escola concertada. Sospitem que també hi ha una intenció de traspàs d'alumnat de la pública a la concertada i continuar mantenint els concerts. Ha baixat la demografia, però no s'han tocat els concerts de la concertada. Els concerts van néixer en un context de crisis en el qual l'escola pública no podia assumir tota la demanda d'alumnat. Es van signar aquests concerts a les privades –perquè recordem que són escoles privades– per poder assumir l'alumnat que la pública no podia. Ara mateix no entenem perquè es continuen mantenint aquests concerts, perquè si ha baixat la demografia el més lògic és que s'eliminin els concerts i que aquests diners passin a la pública per evitar el tancament de grups”.

Des de l'Assemblea de Cambrils han començat a repartir informació entre les famílies. A banda, han convocat una reunió el proper 4 de febrer a les 19.30 hores, al Centre Cívic Les Basses, per abordar el tema.

Imatge del pati de l'escola Marinada (Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article