Cultura

Es presenta un llibre sobre la Guerra dels Segadors que tracta el Setge de Cambrils

Per Judit Pinazo



Manel Güell i Montserrat Flores, ahir al vespre en la presentació del llibre
Ahir al vespre el Centre Cultural va acollir la presentació del llibre "Pro Deo, pro regi, et pro Patria": La revolució catalana i la campanya militar de 1640 a les terres de Tarragona, escrit pels historiadors Núria Florensa i Manel Güell. A l'acte hi van assistir l'arxivera municipal –Montserrat Flores–, que va presentar el llibre, i Manel Güell, un dels dos escriptors.

Segons Manel Güell el llibre gira entorn els fets ocorreguts l'any 1640 entorn la Guerra dels Segadors, que va afectar gran part de Catalunya entre els anys 1640 i 1659.

En la presentació d'ahir l'autor es va voler centrar, sobretot, en el capítol del llibre que han dedicat al setge que va patir Cambrils per part de les tropes de Felip IV el 1640.

La majoria de la informació per tal d'elaborar el llibre s'ha extret de la Biblioteca Nacional de Madrid, de diferents biblioteques de França, de l'arxiu de la Corona d'Aragó i d'arxius locals com Tarragona, Reus, la Selva o Alcover, però no Cambrils, perquè no es conserven documents d'aquella època. Tot i això, Güell va destacar que en el cas de Cambrils sí que hi han trobat testimonis i cròniques inèdites d'aquell temps: "hem volgut posar totes les anècdotes possibles, a títol exhaustiu, perquè creiem que així es té una visió més integral de tot l'episodi".

Tal i com va explicar Güell ahir en la presentació, els dos historiadors han destinat sis anys a elaborar el llibre, que es va publicar l'any 2005.

Comenta aquest article