Plenari
El conflicte armat del Iemen arriba al debat del plenari municipal
El conflicte armat del Iemen va arribar al debat plenari de l'Ajuntament de Cambrils, el passat divendres, arrel d'una moció presentada per l'Assemblea de Cambrils i la regidora no adscrita, Cinta Ballesté. El text –llegit pel regidor de l'AdC, Ivan Sanz– demanava la suspensió de la venda d'armes espanyoles a la coalició internacional –encapçalada per Aràbia Saudita– que intervé al conflicte del Iemen.
L’Estat espanyol va exportar armes a l’Aràbia Saudita per valor de 932 milions d’euros
Segons va llegir Sanz, "des del març de 2015 fins al juliol de 2018, s'han dut a terme més de 18.000 bombardejos amb armes subministrades per diversos països i ha comès de desenes de presumptes crims de guerra duent a terme atacats deliberats i indiscriminats contra objectius civils. A l'informe d'agost del 2018, el Consell de Drets Humans de l'ONU recomana a la comunitat internacional 'abstenir-se de subministrar armes que podrien ser utilitzades a la guerra del Iemen' ja totes les parts en el conflicte armat del Iemen han comès amb impunitat violacions greus del dret internacional. El cost humà del conflicte del Iemen, en els més de tres anys i mig que dura, ha estat qualificat per l'ONU des de març de 2017 com la catàstrofe humanitària més gran de l’actualitat. Segons Nacions Unides, fins a gener de 2018, en el conflicte del Iemen havien mort almenys 6.000 civils, més de 50.000 han resultat ferits i hi ha tres milions de persones desplaçades internes. Entre 2015 i 2017, malgrat el risc de ser còmplice de la comissió de crims de dret internacional, l’Estat espanyol va exportar armes a l’Aràbia Saudita per valor de 932 milions d’euros i va autoritzar l’exportació d'armes per valor de 1.235 milions d’euros. És necessari que Espanya adopti mesures significatives per sumar-se a la creixent llista de països que apliquen ja des de fa mesos mesures restrictives i no autoritzen ni exporten armes que es puguin utilitzar en el conflicte del Iemen".
PP i Cs s'abstenen perquè "supera l'abast competencial del ple"
Sobre aquesta qüestió, la regidora no adscrita –Encarni Bello– es va abstenir, perquè segons va dir, no se li havia fet arribar la moció prèviament per assolir un consens. Per part del PP i Cs es van abstenir. Tant David Chatelain com Patrícia de Miguel van argumentar que la moció "supera moltíssim l'abast competencial" del plenari de l'Ajuntament. Oliver Klein de l'NMC va donar suport al text perquè, "malgrat no ser un tema municipalista som sensibles a aquests conflictes". L'equip de govern també es va afegir al text.
Cinta Ballesté: " Tenim l'obligació de fer-ho davant d'uns fets injustos i inhumans"
La regidora no adscrita –Cinta Ballesté– va intervenir per criticar les postures del PP i Cs. Segons va dir, "això ens afecta a tothom. Des d'aquí no hi podem fer molt, però hem de donar el nostre suport. Tenim l'obligació de fer-ho davant d'uns fets injustos i inhumans". Davant d'aquestes paraules, David Chatelain del PP va manifestar "no puc acceptar aquesta reprimenda. Som regidors de l'Ajuntament de Cambrils i treballem per millorar les condicions de vida dels nostres conciutadans. Hauríem de fer uns plenaris més àgils i no parlar de coses que no li interessen a ningú".
Finalment, la moció va ser aprovada amb el vot favorable de l'equip de govern, de l'NMC, de l'AdC i de les regidores no adscrites Cinta Ballesté i Inma Sierra. El PP, Cs i la regidora no adscrita –Encarni Bello– es van abstenir.