Natació
Cristina Vallespí del Cambrils Club Natació es penja quatre medalles d'or al campionat d'Espanya màster
Cristina Vallespí –esportista de Móra la Nova que neda a l’equip màster del Cambrils Club Natació–, va ser l’única nedadora del club cambrilenc que es va desplaçar a Pontevedra per participar als Campionats d’Espanya màsters d’hivern, es van dur a terme del 7 al 10 de febrer. La seva participació va ser immillorable, ja que va quedar en el primer lloc de les quatre proves en què va participar i amb unes marques espectaculars per a una nedadora de la categoria +50, com és el seu cas.
Aquesta participació d’un 100 % d’efectivitat es va iniciar el primer dia de campionat, en una de les proves considerades més dures de les que es fan en competicions de piscina: el 200 papallona. Ara bé, la Cristina no solament va aconseguir l’or de la seva categoria +50; sinó que la seva marca 2:54:34, hagués significat també obtenir l’or i altres medalles en categories de menys edat. A més, la distància que va quedar la segona classificada –amb 38 segons més–, és una mostra del seu bon nivell i estat de forma. Un bon estat de forma que va seguir durant els tres dies següents de la competició. A la prova dels 400 lliures, el seu temps de 5:09:86, també va suposar quedar la primera de 20 participants (la segona, va fer 5:24.91); igual que als 200 lliures, amb 25 participants i un temps de 2:28:15 (la segona, va fer 2:31.64 ) i a 100 papallona, amb 9 participants i un temps d’1:20:38 (la segona, va fer 1:36.28).
Més d'un miler de nedadors participants
Als campionats hi van participar un total de 147 clubs i 1.173 nedadors i nedadores de totes les categories màsters: des de premàsters de 20 anys fins a un nedador de 93 i una nedadora de 91. Gràcies als seus bons resultats, malgrat ser-ne l’única participant, el Cambrils CN va assolir el 69a posició del rànquing femení d’un total de 119 equips.
Difusió d'una malaltia degenerativa com és l'ELA
Un altre dels mèrits que cal destacar és que, la seva preparació física habitual l’ha de portar a terme, majoritàriament, de forma individual a la piscina i a les instal·lacions municipals de Móra d’Ebre; ja que és el lloc on desenvolupa la seva activitat professional. No obstant això, la seva carrera esportiva com a nedadora es va iniciar a Barcelona, al club Natació Sant Andreu, però va deixar la pràctica d’aquest esport als 18 anys; fins que el 2012 va tornar a practicar-lo com a conseqüència d’un repte personal, el qual es va plantejar de fer després d’haver patit i superat un càncer de mama i després que la seva mare morís a causa d’una malaltia degenerativa com l’ELA (esclerosi lateral amiotròfica).
Precisament, la lluita contra l’ELA és una de les seves principals motivacions; per a la qual cosa, utilitza el símbol d’aquesta malaltia (una mà en forma d’ela) fer fer-ne difusió en la gran majoria d’imatges en què apareix i la seva participació activa en la fundació de referència en aquest àmbit: la Fundació Miquel Valls.
Nou repte: creuar l'estret de Gibraltar
Pel que fa a la seva carrera esportiva, darrerament també ha aconseguit molt bons resultats en les competicions en què ha participat. Als campionats de Catalunya màsters d’hivern del passat mes de gener, Vallespí va aconseguir 7 medalles i el rècord de Catalunya de 200 lliures, en la seva categoria de més de 50 anys. Així mateix, a l’estiu va aconseguir ser subcampiona d’Espanya d’aigües obertes i guanyadora de la Ultraebre Swim Marathon; a més d’altres proves en què va participar amb resultats similars. Malgrat això, el seu gran repte d’aquesta temporada té un caràcter molt diferent, ja que no és competitiu: creuar l’Estret de Gibraltar nedant amb un company seu de Gandesa, ocasió que no desaprofitaran per fer una reivindicació de la necessitat d’incrementar la col·laboració en la lluita contra l’ELA i les seves conseqüències.